אל תתפתו יותר מדי. הכינו סופגניות דלות קלוריות - חג השומנים: איך עוברים את חנוכה ללא עלייה במשקל?
אל תתפתו יותר מדי. הכינו סופגניות דלות קלוריות (צילום: Hadas Parush/FLASH90)
אאא

 נס פך השמן מתקיים בחנוכה מידי שנה בשנה ,ואין זה מפליא כי חג החנוכה נקרא גם חג האורים, חג השומנים וחג למשמינים.  

איך עוברים את חג החנוכה ללא עלייה במשקל?  הפעם ניתן למצוא פיתרון גם  במתכונים חגיגיים שניתנו  באדיבותה של הגב' חנה שאולוב, שני מתכוני לביבות  טעימות. מתכון לביבות הברוקולי  דל הקלוריות (יחסית כמובן) ואילו מתכון הבטטה ותפוחי האדמה  העשיר יותר.

מסקנה אפשר דל וטעים ואפשר גם  טעים ומשמין.

לביבות ברוקולי 

300 גרם ברוקולי קפוא - לחלוט ולקצוץ ידנית
1 ביצה קטנה
3 כפות קמח
קורט מלח/פלפל שחור/פלפל לבן
לערבב , להניח בעזרת כף במחבת (על שמן חם) ולהוציא על נייר סופג. 

לביבות ברוקולי. בריאות, טעימות ולא שומניות. צילום: שאטרסטוק
לביבות ברוקולי. בריאות, טעימות ולא שומניות. צילום: שאטרסטוק

 

 לביבות בטטה ותפוח אדמה

1 בצל קטן מגורר
3 תפוחי אדמה (לא קלופים אבל שטופים) בינוניים- מגוררים גס
1 בטטה קטנה (שטופה) מגוררת גס
1 ביצה קטנה
3-4 כפות קמח
מלח/פלפל/אגוז מוסקט לפי הטעם
לערבב, בעזרת כף להניח במחבת עם שמן חם ולהוציא על ניר סופג. 

סופגניות יכולות להיות דלות קלוריות וטעימות. אילוסטרציה. צילום: Miriam Alster/FLASH90
סופגניות יכולות להיות דלות קלוריות וטעימות. אילוסטרציה. צילום: Miriam Alster/FLASH90

סופגניות אפויות (מתכון של חנה שאולוב)

מרכיבים (ל-8-15 סופגניות קטנות עד בינוניות):
2 כוסות קמח מלא (חיטה ו/או שעורה)
½ קובייה (25 גרם) שמרים טריים (אפשר כפית גדושה שמרים יבשים)
¼ כוס חלב פושר
½ כוס מים פושרים + 5 טיפות מיץ לימון - יש להקפיד שהנוזלים יהיו בטמפרטורת הגוף
¼ כוס סוכר חום
1/8 כוס סירופ גליצרין צמחי, או סירופ חרובים, לתת אורז או דבש (או שילוב) ,דבש מומלץ 
¼ כוס שמן מכבישה קרה, עדיף קנולה.
1 ביצה
¼ כפית מלח, ¼ כפית קליפת הדרים מגוררת דק (ויתרתי), ¼ כפית קינמון, אפשר גם תבלינים נוספים כגון זנגביל, הל, אניס, ציפורן וכדומה

למילוי:
ריבה על בסיס פרי בלבד
לקישוט:
אבקת סוכר ענבים, או שוקולד חרובים מומס

אופן הכנה:

1.בקערה קטנה ממסים את השמרים בחלב ובחצי כפית מהסוכר ומניחים בצד עד שמתחילים לראות בועות.

2.בינתיים מנפים כוס מהקמח לתוך קערה גדולה ומערבבים עם המים, הסוכר, הסירופ, השמן, הביצה, המלח, קליפת ההדרים והתבלינים. מוסיפים את תמיסת השמרים ומערבבים היטב. מנפים פנימה את שארית הקמח תוך ערבוב בתנועות קיפול, וממשיכים לערבב עד שמתקבל בצק אחיד. הבצק אמור להיות דביק, שלא כמו סוגים אחרים של בצק שמרים. אם מוסיפים יותר מדי קמח, מתקבלות לחמניות טעימות מאוד אבל לא דומות לסופגניות.

3.מניחים את התערובת לתפוח במשך כשעה במקום חמים, עד שהבצק נעשה אוורירי.

4. מחממים את התנור לחום בינוני-נמוך (170 מעלות צלזיוס = 338F). מרפדים תבנית בנייר אפייה.

5.משמנים היטב את הידיים (אם משתמשים בתערובת של שמן וגליצרין, זה גם טוב לעור הידיים). יוצרים בעדינות כדורים ומניחים בתבנית. שימו לב: מכיוון שהסופגניות הן אפויות ולא מטוגנות בשמן עמוק, הצורה שלהן לא יכולה להיות כדורית כמו של סופגניות רגילות, אלא הן שטוחות מלמטה. אפשר גם לאפות אותן בתבנית-שקעים משומנת היטב, ואז מתקבלת צורה כמו של מאפינס.

6. אופים 15-20 דקות, עד שפנים הסופגניה (מותר לבדוק אחת) עדיין רך אבל לא בצקי מדי. משך האפייה משתנה מתנור אחד למשנהו, לכן כדאי להתחיל עם אפייה יותר קצרה ולהמשיך לפי הצורך עם היד על הדופק. אפייה ממושכת מדי תיצור לחמניות במקרה הטוב (וכדורי פחם במקרה הרע), אפייה קצרה מדי תעשה כאבי בטן.

7.מזריקים לתוך הסופגניות את הריבה ומפזרים מלמעלה סוכר ענבים או יוצקים רוטב שוקולד-חרובים. אוכלים כמה שיותר טרי.

הסופגניות האלה טעימות יותר ו"לחמיות" פחות ככל שאוכלים אותן יותר טריות. נשאר רק לאחל: בתיאבון!

הכתבה בשיתוף מאוחדת. תוכן הכתבה באדיבות ד"ר שרה קפלן, דיאטנית ראשית במאוחדת על פי מתכונים מחנה שאולוב