אאא

הלחץ של תעשיית המזון לקראת אישור תקנות סימון הרכיבים המזיקים הגיע אתמול לשיאו. בדיון סוער שהתקיים בוועדת העבודה והרווחה של הכנסת התווכחו נציגי מערכת הבריאות ולוביסטים של התעשייה אודות כמה מוצרי מזון שלגביהם הסימון טרם הוגדר סופית.

בדיון אמר מנכ”ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, כי הוא עומד מאחורי הצעת המשרד לשנות את כמות הנתרן במזון נוזלי המחייבת סימון אדום, מ־100 מ”ג נתרן ל־100 מ”ל מזון נוזלי ל־400 מ”ג נתרן לכל 100 מ”ל מזון נוזלי. חברי הכנסת יעל כהן־פארן (המחנה הציוני) ועבד אלחכים חאג’ יחיא (הרשימה המשותפת) טענו כי השינוי עלול לפגוע בבריאות הציבור. “מה הביא אתכם להעלות את הכמות? האם לוביסטים דיברו איתכם?”, שאלה ח”כ כהן־פארן. ח”כ מרב בן־ארי (כולנו) התערבה ואמרה: “אנחנו לא מושפעים מלוביסטים. אנחנו שומעים את כל הצדדים ומקבלים החלטות בעצמנו”. עם זאת, חברי הכנסת בן־ארי, מיכל בירן (המחנה הציוני), אברהם נגוסה (ליכוד) ויו”ר הוועדה אלי אלאלוף (כולנו) הודו כי נפגשו עם נציגי חברת תנובה.

המחלוקות העיקרית היו סביב בקשת משרד הבריאות לפטור אבקות מרק מסימון רכיבים מזיקים, ולסמן במדבקות אדומות גבינה צהובה שהיא עתירת סידן וחלבון אבל גם שומן רווי ונתרן. ח”כ רחל עזריה (כולנו) אמרה בדיון כי “אבקות המרק הן מצבור של נתרן וסוכר. למה קטשופ אינו פטור מסימון והן כן?”. מזכ”ל איגוד רופאי בריאות הציבור, ד”ר חגי לוין, הוסיף: “יש הרבה חלופות בריאות יותר. לא ייתכן שבגלל שלגבינה הצהובה יש לובי חזק, היא תקבל פטור מסימון”. דיאטנית קלינית במועצת החלב, שרית עטיה, אמרה בתגובה: “אני מוטרדת ממה יהיה בסנדוויץ’ של הילדים במקום הגבינה הצהובה. כ־80% מהילדים בישראל לא צורכים מספיק סידן”. המדען הראשי של תנובה, זאב פיקובסקי, אמר: “הגבינה הצהובה נופלת קורבן. אם צריכת הסידן תפחת בגלל שאמא תעמוד מול המדף ותחשוב שזה מסוכן, אנחנו נצטער על זה”.

שבי גטניו מהעמותה לדמוקרטיה מתקדמת עורר מהומה כאשר הצביע על עו"ד רוית ארבל, שמייצגת את התאחדות התעשיינים כעו"ד חיצונית, וטען כי היא לוביסטית שלא שמה על צווארה את השרוך הכתום. עו”ד ארבל טענה שהיא לא לוביסטית, אך בתום ויכוח סוער היא שלפה את השרוך הכתום מכיסה.

אולי יעניין אותך גם: