הפעם אני לוקח אתכם להרפתקה עלומה. כשיצאתי לחקור את הנושא הכל היה נראה לי קל וזורם. אלא שאז נכנסתי לעומק העניינים והם רק הסתבכו.
הכל מתחיל מזה שהוא ניגש אלי בשבת בבית הכנסת לאחר התפילה ואמר לי שהוא בדק ומצא כי קפה גורם לדיכאון. הוא סיפר לי כי יש ימים שלאחר שהוא חוזר הביתה מהעבודה הוא מוצא את עצמו עצבני כפי שלא היה מעולם. כשהחליט לחקור את הנושא (מדובר באדם שעובד בחקירת נושאים סבוכים) הוא גילה כי הקפה שהוא שתה בבוקר גרם לו לכך.
כחובב קפה מושבע הזדעזעתי. אמרתי לו שאני מרגיש שהקפה עושה אותי יותר מאושר ויותר חד לקראת היום שמחכה לי.
הוא אמר לי שהוא עשה על זה תחקיר קטן והבטיח לשתף במידע שהוא למד במשך השבוע. והוא אכן שיתף, ואני הרגשתי שהנה הגיע הזמן לעשות על הקפה תחקיר רציני.
למען הגילוי הנאות ועבודה עיתונאית מקצועית, יש לי למעלה מח"י כוסות קפה מעוצבות בצורות שונות. תמיד ידעתי שבבוא העת אכין על כל נושא הקפה, הקפאין והמכורים - כתבה איכותית. האיש מבית הכנסת נתן לי את ההזדמנות ולו התודה.
הכנתי כמובן כוס קפה ויצאתי לדרך. בהתחלה היא הייתה קלה וזורמת. מצאתי סיבות לכאן ולכאן כמה קפה צריך לשתות – אם בכלל – באיזה זמן ביום, האם זה ממכר או לא ואיך מכינים את הקפה הטוב ביותר.
אלא שאז, כאמור בפתיח, העניינים הסתבכו.
אבל לפני שנגיע לשם. בואו, התרווחו (עם קפה או לא, אני לא יכול להגיד לכם עד שתקראו הכל, אז עשו כהחלטתכם) וצאו איתי למסע ל"סודות הקפה העלום".
"יותר מ-90% מאוכלוסיית העולם צורכת על בסיס יומי קפה או משקאות אחרים המבוססים על קפאין", אמר פעם אוגוסטין סג'וויק, היסטוריון המתמחה בחקר ההיסטוריה של האוכל. לא פלא שהקפה מעסיק אותנו כל כך הרבה.
מקור צמח הקפה השחור הוא במחוז קפה שבמערב אתיופיה והוא הופץ בשאר העולם במהלך המאה ה-15 והלאה על ידי הערבים שהמשקה אצלם הוא מסורת תרבותית וחברתית. משקאות הקפה ידועים כמעוררים, בעיקר בגלל הקפאין המצוי בפולים.
עד כאן ויקיפדיה ותודה על המידע.
עכשיו, בואו נצא לחקור האם הקפאין הוא טוב, אם כן כמה ומתי.
קפאין הינו חומר פסיכואקטיבי ממריץ שמצוי בעיקר בפולי קפה, בעלי תה, קקאו, אגוז קולה ובעשב המאטה.
הקפאין נמצא במאכלים ובמשקאות רבים: שוקולד, קולה, ועוד הרבה משקאות אנרגיה. הקפאין הוא הסם הפסיכואקטיבי הנצרך ביותר בעולם!
חשוב לדעת:
על פי הנחיית משרד הבריאות בישראל, מוצרים עם תכולת קפאין של מעל 150 מ"ג לק"ג או לליטר צריכים להיות מסומנים בהודעה על כמות קפאין גבוהה ומוצרים עם תכולה של מעל 350 מ"ג לק"ג נדרשים לתהליך הערכת סיכון במשרד הבריאות.
אז זהו, כאן אנחנו מגיעים לחלק שטלטל אותי וגרם לכל התחקיר הידידותי שלי עם הקפה, להפוך לחשדני יותר ועמוק יותר.
הקפאין מעלה את לחץ הדם ומגביר את הדופק.
בנוסף, אחרי תקופה של צריכת קפאין, הגוף מתרגל אליו וכדי להיות מסופק ממנו צריך לצרוך אותו בכמויות גדולות יותר.
אודה ולא אבוש, אין לי מושג בעולם הפרמקולוגיה, אך מקריאה על השפעותיו ההרסניות של הקפאין, כמו לדוגמה שזה משפיע לרעה על פעילות האדנוזין (שלמיטב הבנתי זה אזור מרכזי במערכת העצבים של הגוף) – אני מבין שיש להתרחק כמה שיותר מקפאין.
אז יכולתי לחרטט בכיף עם ציטוטים ומחקרים של רופאים שלא אתם ולא אני היינו מבינים, זה רק היה נראה מרשים, אבל אני חייב להגיד לכם לאחר חיפושים נרחבים ברשת: מה שלא יהיה, העסק עם הקפאין לא נראה טוב בשום צורה.
שום צורה? זהו, בואו נבדוק האם בכל זאת כוס קפה אחת או שלושה זה בסדר ואולי אף בריא! הרי לא ביום בהיר אחד נצא ככה נגד הקפה וסגרנו את הבסטה. בואו נראה מה כן אפשר להציל.
וכאן המקום להבהיר: הכותב אינו רופא. המידע המופיע בכתבה מיועד להרחבת הידע האישי וההבנה בלבד ואינו מהווה תחליף להנחיה רפואית, חוות דעת וכדו'. ואחרי נוסח משפטי שכזה, בואו נלגום ונמשיך.
מאמר שפורסם ב־New England Journal of Medicine מביא מחקר מסקרן: הם בדקו במשך 13 שנים אחרי הרגלי צריכת הקפה של האוכלוסייה והגיעו למסקנה שהצריכה בקפאין מורידה את שיעור התמותה הכוללת (מכל סיבה שהיא) ב־10%. אל תסמכו רק על הכתבה הזאת, אבל יש פה עידוד קטן לקפאין.
מחקר שפורסם ב־2009, ושבו השתתפו 83,700 אחיות שהצטרפו למחקר הממושך על בריאות האחיות, חשף ירידה של 20% בסיכון ללקות בשבץ מוחי בקרב משתתפות שדיווחו על שתיית שתי כוסות קפה או יותר ביום בהשוואה לנשים ששתו פחות קפה או לא שתו קפה כלל. הממצא הזה היה נכון ללא קשר אם הן סבלו מלחץ דם גבוה או מרמות מוגברות של כולסטרול.
מחקר שנעשה ב־2011 העלה את האפשרות שצריכת קפה יכולה להועיל גם לבריאותנו הנפשית: נשים ששתו שתיים עד שלוש כוסות קפה ביום נהנו מירידה של 15% בסיכון ללקות בדיכאון - בהשוואה למי ששתתה כוס קפה אחת בשבוע. מי ששתתה ארבע כוסות ויותר ביום נהנתה אף מירידה גדולה יותר - של 20% - בסיכון ללקות בדיכאון.
(שני המחקרים האחרונים מתוך מאמרם של ד"ר דנה פלורנטין, ד"ר שמואל גבעון באתר 'כללית').
מסקנת ביניים: יותר משלוש כוסות קפה זה כבר לא בריא.
האגודה לבריאות הציבור הביאה מחקר באוניברסיטת סאן פאולו בברזיל שמצא כי נשים ששותות קפה רגיל או נטול קפאין עם ארוחת הצהריים שלהן, הפחיתו את הסיכון לסוכרת בהשוואה לנשים ששתו קפה בשאר שעות היום.
החוקרים התקשו להסביר מדוע דווקא קפה בשעות הצהריים הוא בעל השפעה מיטיבה כל כך, אך ההשערה היא כי החומצה הכלורוגנית בקפה מאטה את ספיגת הגלוקוז מהמעי הדק למערכת הדם.
שכנע אתכם? שתו בצהריים.
לא שכנע? הנה:
יש הטוענים כי בין 9:30 ל־11:30 ובין 13:30 ל־17:00 זה הזמן הכי טוב לשתיית קפה.
בשעות האלה ישנה נפילה ברמות הקורטיזול ואז הקפאין יותר משפיע. אומנם גם בלילה הקורטיזול נמוך, אבל אם תשתו קפה יש מצב שהקפאין יפריע לכם להירדם.
בין 12:00 ל־13:00 ובין 17:00 ל־18:30
אלה השעות שבהן רמת הקורטיזול מגיעה בדרך כלל לשיא. כיוון שהקורטיזול הוא חלק מהמנגנון הטבעי של הגוף שנועד להעיר אותנו הרי שהוא יתקשה להשפיע כששתינו קפאין.
לכן שתיית קפה בשעות אלה רק מפריעה לגוף.
חשוב לדעת שאם נניח אתם הולכים לישון ב-23:00 את כוס הקפה האחרונה שלכם כדאי לשתות לא יאוחר מהשעה 15:00. אחרת זה עשוי להשאיר אתכם ערניים יותר.
דעת הכתב מעניינת אתכם? שתו בכל שעה, אינני יודע עד כמה 'שעות הקפה' כאן מבוססות (לא ראיתי את זה בהרבה מקומות) אם כי אני מסכים עם האמירה שכדאי לשתות קפה עד הצהריים המאוחרות כדי שהקפה לא ידפוק את שנת הלילה שלכם.
לידיעת הרצים: יש כאלה שמשתמשים בו כחומר שיעזור להם לפעילות גופנית. נערכו כמה מחקרים לבדוק האם יש קשר בין קופין לפעילות ספורט מוצלחת – ואין תוצאות חד משמעיות בנושא.
הטענה המרכזית היא שעד שנת 2050 לא יהיה די קפה בשביל חובבי הקפה. ישנו ארגון עולמי לחקר הקפה (כן, כן) שאוסף תרומות בשביל להציל את פולי הקפה ולהמשיך את פעילות החקלאים המתקשים לשאת בהוצאות גידול הקפה לבדם. ניתן לתרום באופן חד פעמי (בנוסף לעוד אופציות) חמש או עשר אלף יורו. אין מה לומר, הם שנונים שם באיגוד. אני מחזק את ידם כל עוד הם באמת דואגים לכוס קפה שלנו, אה?!
במקום להסתבך במילותיכם ולבקש מהמוכר בעודכם עייפים וטרוטי עיניים את "הדבר הקטן הזה שמערבבים בו את הסוכר" – הינה מילה קצרה להפליא – מַבְחֵשׁ.
עוד מילה תוכלו להשתמש בה היא בּוֹחֲשָׁן.
באדיבות האקדמיה ללשון העברית.
לסיכום: האם קפה הוא טוב או לא? באתי לעשות סדר בכתבה ואני לא בטוח שהצלחתי. די יצאתי מבולבל ובואו בשורות הבאות ננסה לסדר את המחשבות.
• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של 'כיכר השבת' ותישארו מעודכנים
מי שרוצה לגרום לנו לקנות קפה (חברות קפה, חברות פרסום שמשווקות אותם, אנשי עסקים שעסקים בזה) – יסביר לנו כמה הקפה הוא טוב ומועיל, בזכותו ובגללו אנחנו מאושרים ובריאים יותר (רק שבדרך הוא 'ישכח' להגיד לנו מינונים). מי שרוצה שלא נשתה קפה (קופות חולים, עולה לי רעיון שאולי חברות שמייצרות תה) יגידו לנו לצרוך כמה שפחות כי זה מסוכן ממש.
כמו כל דבר טוב, צריך שיהיה גבולות. אם ניתן לילד כל היום שוקולד – הוא כבר לא יאהב שוקולד. וכן להיפך, אם נשתה כל היום מיץ תפוזים אנחנו נקיא ונסבול. הכל צריך להיות במינון נכון. על כן השורה הבאה היא נראה לי החותמת המוצלחת ביותר לכתבה:
ההמלצה של משרד הבריאות הינה עד שלוש כוסות קפה ביום (כ-300 מיליגרם קפאין ביום). ובמקרה הזה: כל המפחית – הרי זה משובח.
• הכותב אינו רופא. המידע המופיע בכתבה מיועד להרחבת הידע האישי וההבנה בלבד ואינו מהווה תחליף להנחיה רפואית, חוות דעת וכדו'.
יצחק ק | 29/11/2021 | 15 |
| 28/11/2021 | 14 |
לבריאות | 27/11/2021 | 13 |
שותה מושבע... | 27/11/2021 | 11 |
| 27/11/2021 | 10 |
אישימוטו | 27/11/2021 | 9 |
יוסי | 27/11/2021 | 8 |
ישיבישער | 25/11/2021 | 4 |