שידוכים לחרדים עם מוגבלות נפשית

איך משדכים צעירים שעברו משבר נפשי ונוטלים כדורים? איך אפשר למצוא מועמדים לשידוכים, כאשר אפילו האחים והאחיות אינם יודעים שאחיהם סובל מבעיה נפשית? בת שבע ברטמן שוחחה עם בני הזוג כהן העוסקים בשידוכים לצעירים עם מוגבלויות נפשיות ופיזיות ושמעה מהם על החזון, השליחות, הקשיים, המאמצים והאושר העצום כשהשידוכים יוצאים אל הפועל

בת-שבע ברטמן | כיכר השבת |
צילום אילוסטרציה (צילום: פלאש 90)

כשמחפשים שידוך לבחור או לבחורה שעברו טלטלה נפשית ונוטלים כדורים פסיכיאטרים צריך למצוא מועמד שיבין את הרגישות, שידע להתמודד עם המצב, שיסכים להסתכל מעבר לסטיגמה ולראות את הבנאדם עצמו. איך מוצאים משודך כזה?

הבעיה מתחדדת בעקבות הסודיות הגדולה האופפת את הנושא. משפחות רבות בוחרות שלא לחלוק את המידע הזה עם אחרים, ונתקלות בבעיה ממשית כשבנם או ביתם מגיעים לגיל שידוכים.

גברת רבקה כהן ובעלה – הרב כהן התוודעו לפני מספר שנים למצוקה הגדולה השוררת בתחום. פגשתי אותם בדירה שלווה ונעימה, ועל כוס קפה ועוגיות, הם סיפרו לי על מפעל השידוכים שלהם, ואיך בדיסקרטיות מוחלטת נרקמים שידוכים מורכבים, ונוצרים חיים חדשים ותקוות חדשות.

הכרת הטוב שהביאה לשינוי כיוון

"אנחנו שדכנים כבר כ12 שנה" אומרת רבקה. "כשבנינו הבכור היה בן 17-18, התחלנו לעבוד על שידוכים יחד אתו, הוא הביא שמות של בחורים מהישיבה, אנחנו הבאנו שמות של בנות מהסביבה, ונכנסנו עמוק לעסקי השידוכים" השידוכים שגשגו ופרחו, עד שלפני כשלוש שנים, כשכל הילדים של בני הזוג כהן התחתנו, הם החליטו שהגיע הזמן למשהו מורכב יותר: "הילדים שלנו התחתנו ברוך ה' בקלות" אומר הרב כהן, "וידענו שזה בכלל לא מובן מאיליו. כהכרת הטוב, החלטנו לתרום את התרומה שלנו ולהתעסק עם תחום שהוא מת מצווה, שאין הרבה אנשים שמתעסקים אתו".

וכך החל מפעל השידוכים החדש של רבקה ובעלה, והם החלו להתעסק עם שידוכים של אנשים עם מוגבלויות נפשיות ומוגבלויות פיזיות. הם פרסמו מודעות בעיתונות החרדית והפניות הגיעו בקצב גובר והולך.

מילת המפתח היא דיסקרטיות

המורכבות האופפת את הנושא מתחילה להתחוור לי מיד עם תחילת הריאיון, כאשר בני הזוג כהן מבקשים להתראיין בשם בדוי. "אנחנו לא רוצים שהשם שלנו ייקשר עם הנושא הזה" אומרת גברת כהן, "אנחנו לא רוצים להופיע בחתונה, ושאנשים יסתכלו ויגידו – רק רגע, למה הם השדכנים של הזוג הזה? מה זה אומר – שהזוג הזה נוטלים כדורים?" אחד העקרונות החשובים ביותר המנחים את בני הזוג, הוא שמירה על פרטיות הפונים אליהם. "יש משפחות בהן אפילו האחים והאחיות לא יודעים שהמשודך סובל ממצב נפשי" מסבירה גברת כהן, "אנשים שומרים על הסודות הללו מכל משמר, ואנחנו לא רוצים לפגוע בהם חלילה"

"אני אפילו לא יודעת את השמות של המועמדים" מדגישה רבקה, "הם מתקשרים אלי ואני שומרת את הפרטים שלהם תחת קוד מספרי. אין לי מושג מה השם שלהם".

אז איך בכל זאת נעשים השידוכים?

השידוכים נעשים בשני שלבים: השלב הראשון הוא שלב הבירור אודות המצב הרפואי של המועמד. שלב זה נעשה בעילום שם מוחלט. המשפחות צריכות להחליט אם באופן עקרוני הן מעוניינות להשתדך עם מועמד בעל בעיה רפואית ספציפית. ההחלטה נעשית לאחר התייעצויות רבות: המשפחות מתייעצות עם הרופא שלהן ועם הרופא של המועמד/ת, עם רבנים ועם אנשי מקצוע נוספים. לעיתים רבות ישנה גם שיחת בירור בין הרופאים משני הצדדים על מנת להכריע בשאלה האם זהו שידוך ראוי.

אחרי שמגיעה ההסכמה העקרונית לשידוך ושני הצדדים מוכנים להמשיך הלאה, רק אז מגיע השלב הבא - נחשפים שמות המועמדים ומתחילים בירורים אצל חברים ומשפחה כמו בשידוך רגיל.

אבל זה לא בדיוק שידוך רגיל: "כשההורים מתקשרים לחברים לברר על הבחור או הבחורה, אנחנו מזכירים להם שלא ישאלו שאלות מביכות" מסבירה רבקה: "שלא ישאלו 'אז איך היא מתפקדת, רואים שמשהו לא בסדר?' או משהו כזה, אלא שייצמדו לבירורים רגילים בשביל שלא להביך את המועמד/ת".

מיהם הפונים?

פונים אנשים מכל קצוות הקשת, בנים למשפחות חשובות, וחבר'ה עממיים, כל מיני סוגים של אנשים. גם המצבים הנפשיים מהם סובלים הפונים הם מגוונים – סכיזופרניה, דיכאון, מאניה דפרסיה, הפרעה אובססיבית קומפלסיבית (OCD), הפרעה סכיזו-אפקטיבית ועוד. פונים גם אנשים בעלי מוגבלויות פיזיות – כבדי ראייה, כבדי שמיעה וכו'. "השידוך הראשון שעשינו בתחום נעשה בין בחור עם מוגבלות פיזית לבחורה עם מוגבלות נפשית" מספר הרב כהן, "אבל בדרך כלל אנשים נוטים לבחור לעצמם משודך שמתמודד עם מצבים דומים לשל עצמו".

"חשוב להדגיש שמדובר באנשים מתפקדים" אומר הרב כהן "אלו אינם אנשים שצריכים ליווי אחרי החתונה, אלא אנשים שיכולים לבנות בית בכוחות עצמם" חלק מהפונים כבר עברו את שלב נטילת התרופות, וההתמודדות הנפשית היא חלק מההיסטוריה שלהם, אבל הם בכל זאת מוצאים את עצמם מתקשים למצוא שידוכים מתאימים, וגם הם מצטרפים למאגר.

ומה עם האופציה של שידוכים רגילים?

"בדרך כלל אנשים מנסים לצאת לשידוכים רגילים, ולהסביר את הסיטואציה שלהם למשודך בפגישה השלישית" מסביר הרב כהן: "זאת אסטרטגיה מצוינת, כי ככה אפשר להכיר את האדם ולא לשפוט אותו רק לפי הסטיגמה, ואני באמת מאחל לכולם שיצליחו ככה. אבל לצערי הרבה פעמים אנשים מוצאים את עצמם נתקעים בקיר אטום כאשר שידוך אחרי שידוך יורד כאשר הם מספרים על המצב הנפשי שלהם, ואז הם מחליטים לפנות אלינו".

אבל יש גם יתרונות בשידוך עם מישהו שגם הוא מתמודד עם בעיות דומות. "המועמדים שלנו חוו קשיים משמעותיים בחיים שלהם. הם חוו חוויות שלימדו אותם איך להתמודד, לימדו אותם על הכנעה וענווה, הם פתוחים יותר לקבל את החיים כמו שהם, הם יותר מתחשבים, יותר בוגרים" מסבירה גברת כהן, והרב כהן מוסיף: "בחור ישיבה רגיל שפתאום אשתו נתקפת בדיכאון אחרי לידה או משהו כזה יכול להיכנס לפאניקה, לא יהיה לו מושג איך להתמודד עם זה. אבל המועמדים שלנו מחושלים, הם יכולים לתמוך אחד בשני ולהבין אחד את השני".

יתרון נוסף הוא בסגנון החיים הבלתי מלחיץ שמסגלים לעצמם המועמדים "כל מי שפונה אלינו מנסה לחיות חיים פחות מלחיצים, אפשר ללמוד סדר ראשון ושני, ולא חייבים ללמוד סדר שלישי" אומרת רבקה, "שמענו כל כך הרבה סיפורים שמתחילים בזה שהבחור היה המתמיד של הישיבה ולמד כל כך הרבה עד שהוא בסוף קרס. אין מה לעשות יש אנשים שצריכים חיים יותר רגועים, וזה נחמד שאפשר לעשות את זה ביחד עם בת הזוג".

גמ"ח שידוכים או משרד שידוכים

אני מבררת האם המועמדים צריכים לשלם על מנת להירשם למאגר: "אין דמי הרשמה למאגר", מדגישה גברת כהן: "אנחנו מתנהלים כמו שדכנים רגילים, כששידוך יוצא לפועל אז הצדדים משלמים לשדכנים כמו בשידוך רגיל. אנחנו משקיעים שעות על גבי שעות בשידוכים הללו, מדברים עם האנשים שידברו עם הרופאים שידברו עם הרופאים האחרים שידברו עם הרבנים, כל זה לוקח המון זמן והמון המון מאמצים והשקעה רגשית. אני מרגישה שהחלק של הגמ"ח הוא באוזן הקשבת שאני נותנת לאנשים, ובהשקעה הענקית שיש בכל שידוך ושידוך" מסבירה גברת כהן, "אבל הכסף שמגיע לנו אחרי שנעשה השידוך הוא כסף של שידוכים וכשר מכל הבחינות".

צריך בנות במאגר

ואז אנחנו מגיעים לנושא החשוב ביותר מבחינתם של בני הזוג כהן: "חסר לנו בנות", הם אומרים. "יש מעט מאד בנות במאגר שלנו ואנחנו מחפשים עוד מועמדות" אני מנסה לברר מה הסיבה למיעוט הבנות, "אנחנו חושבים שבנות פשוט יותר מסתירות את המצב שלהן ומקוות שהכל יסתדר אחרי החתונה" אומר הרב כהן, "אבל כמובן זה לא עובד ככה. דברים לא מסתדרים אחרי החתונה, החיים רק נהיים יותר קשים ומורכבים, ובאמת אין טעם להסתיר את המצב הנפשי".

"אנחנו מקווים מאד שיתקשרו אלינו אנשים" מסיימים בני הזוג "ואנחנו פונים כאן בקריאה מיוחדת לבנות – תנו לנו צ'אנס, יש לנו מאות בחורים במאגר, תוכלנה לבחור בין המון סוגים של בחורים ולעשות את הבחירה הכי טובה עבורכן, כדאי לכן לנסות את האופציה הזאת, זה פשוט מקום שכדאי להיות בו"

לכל המעוניינים ליצור קשר עם בני הזוג כהן, אפשר לשלוח אימייל אלי, לפי הכתובת שמובאת למטה, ואני אפנה אתכם לבני הזוג.

בשמחות.

בת שבע קשובה לכם. יש לכם שאלות בכל נושא? שילחו לכתובת bat7@kikar.net
הפייסבוק של בת-שבע
, לשאלות, הערות ולייקים

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר