לא שוכחים

בקרוב בירושלים: מוזיאון השואה החרדי

כ"ק האדמו"ר מקאליב מוציא אל הפועל את תכניתו להקמת מוזיאון הנצחה לקדושי השואה. המוזיאון החדש יחליף את אולמות השמחה ששכנו עד כה בקומת הכניסה למוסדות קאליב בירושלים

ישראל אהרון | כיכר השבת |
חרדים במוזיאון יד ושם. צילום: פלאש 90

מי שתכנן לערוך את שמחת בר המצווה או שבע ברכות לאחד מקרובי משפחתו, באולם המפואר של קאליב בשכונת חב"ד בירושלים, ייאלץ לגנוז את תכניתו.

האולם המפואר, שהפך לפופולרי ביותר לתושבי ירושלים, אירח בין כתליו בשנים האחרונות אלפי אירועים. האולם, שחולק לשני אולמות שונים, הושכר לגורמים חיצוניים על ידי הנהלת החסידות ואלו הפעילו אותו באופן פרטי מאז חנוכת הבית של מרכז מוסדות קאליב.

זמן רב מתכנן כ"ק האדמו"ר מקאליב להקים מוזיאון הנצחה לקדושי השואה, בהמשך לסדרת הספרים שהוציא ´אנציקלופדיה שמע ישראל´, המכילים שלושה כרכים ובהם הובאו עדויות ומסמכים היסטוריים, תמונות ועובדות העוסקות בהנצחת ותיעוד תקופת הזעם בימי השואה. בכ"ז בסיוון הקרוב יציין האדמו"ר 65 שנה להצלתו מידי הנאצים הארורים ימ"ש. מאז פועל האדמו"ר במרץ להנצחת המאורעות שפקדו את עמנו בשנות הזעם בדרכים שונות, כך מדווח העיתונאי אריה בלום בעיתון ´בקהילה´.

כשנודע להנהלת ´יד ושם´ כי האדמו"ר מתכנן ויוזם הקמת מוזיאון לתיעוד השואה, הגיעו אליו נציגים מטעמה בטרוניה. אך הוא השיב להם כי אין מטרתו להקים מוסד תחרותי. "אם תפעלו ותבצעו את אשר אני מתכוון לעשות, אוותר על הרעיון", ניסה להניח את דעתם.

כעת, החליטה הנהלת המוסדות כי הגיעה השעה לעבור לשלב הביצוע והתכנית החלה לקרום עור וגידים. לשם כך, נסגר האולם לאירועים והוא יעבור הסבה למוזיאון. במקום יוצגו לציבור שלל מצגות, פריטים, דוקומנטים, תמונות ועוד, שימחישו למבקרים את אשר עוללו הגרמנים ימ"ש לקרבנות המלחמה.

לדברי ראשי הפרויקט, יש כמה היבטים הכרוכים בבסיס הרעיון, אותם קבע כ"ק האדמו"ר מקאליב שמנצח בעצמו על ההקמה. שלא נשכח את קרבנות השואה. לחזק את פן האמונה, נקודה חיונית שחסרה בכל המוזיאונים האחרים. לתעד את מסירות נפשם של יהודי השואה לשמירת המצוות למרות היותם בגיא צלמוות.

האדמו"ר אף מבקש ליצור פעילות חברתית עבור ניצולי השואה אותם הוא מבקש לאמץ, באמצעות מסגרות ותכנים מיוחדים שיתקיימו במקום.

בהקמת המוזיאון שותפים אדריכלים, אנשי חינוך ואנשי מקצוע. על הפרויקט מנצח האדריכל דוד גפני, האיש שאחראי על עיצוב ´יד ושם´ המחודש, מנהרות הכותל, פארק תמנע שבנגב ועוד.

המוזיאון יוקם בכמה שלבים. בשלב ראשון, הצפוי להיפתח בעתיד הקרוב, יוכל הציבור הרחב, לצפות במצגת תיעודית על שלוש תקופות בחיי הקהילות, טרום השואה, בעיצומה ובתקומה שהייתה להן לאחריה. המיצג, הם מבטיחים יהיה סוחף ומרגש וייטול את המבקר להווי מיוחד אפוף ניחוח היסטורי.

עוד נודע כי קשיי מימון מעכבים כעת את הפתיחה. אילי הון שונים המקורבים לפרויקט צמצמו את עזרתם בשל המיתון הכבד השורר בשוק העולמי וראשי החסידות מצפים לסיוע נוסף מאנשים שהנושא קרוב ללבם.

גורמים המקורבים להנהלת המוסדות מוסרים כי המוזיאון צפוי למשוך אליו מבקרים רבים שיעדיפו לבקר במקום שכולו על טהרת הקודש ואף מצוי בלב השכונות החרדיות.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר