גזירת הגיוס

החוק לגיוס בני הישיבות יובא לאישור שרי הממשלה

לאחר חודשיים, 'חוק הגיוס' החדש שגיבשה 'ועדת פרי' ואמור להגביר את ה"שוויון בנטל" של הציבור החרדי בלבד, יובא הבוקר (ראשון) לאישור הממשלה וצפוי לזכות לרוב גדול. שרי 'ישראל ביתנו' צפויים להימנע בהצבעה בשל אי הכללת הערבים ואי הארכת מסלול הגיוס של תלמידי ישיבות ההסדר (חרדים, בארץ)

חזקי שטרן | כיכר השבת |
חייל חרדי (צילום אילוסטרציה: באדיבות מדור שילוב חרדים)

לאחר חודשיים, 'חוק הגיוס' החדש שגיבשה 'ועדת פרי' ואמור להגביר את ה"שוויון בנטל" של הציבור החרדי בלבד, יובא הבוקר (ראשון) לאישור הממשלה וצפוי לזכות לרוב גדול.

בפתח ישיבת הממשלה, צפוי ראש הממשלה בנימין נתניהו להתייחס למתווה לשוויון בנטל שגובש, לדבר על המהלך ההיסטורי והחשוב ולקרוא לשרי הממשלה לתמוך בחוק החדש.

לאחר אישור החוק בממשלה הוא יעבור לאישורה של ועדת השרים לענייני חקיקה ומשם אל מליאת הכנסת לאישור בקריאה טרומית בטרם יועבר לדיון בוועדה המיוחדת בראשות ח"כ איילת שקד, שתכין את החוק לקריאה ראשונה, ושנייה ושלישית.

החוק צפוי לקבל את תמיכת שרי 'הליכוד' ו'יש עתיד'. שרי 'הבית היהודי', נפתלי בנט ואורי אורבך ששוהים בחו"ל, השאירו פתקי הצבעה בהם הם כפי הנראה צפויים לתמוך בחוק, כך גם השר אורי אריאל, צפוי לתמוך בחוק למרות שהביע התנגדות להטלת סנקציות פליליות.

ארבעת שרי 'ישראל ביתנו', לא יתמכו בחוק וימנעו בהצבעה, וזאת לטענתם בשל החוסר בשוויון בנטל בחוק, בשל אי הכללת הערבים בחוק, בשל מסלול ישיבות ההסדר שלא הוארך לשנתיים ימים כפי שדורשים מתלמידי הישיבות החרדים ובשל ההחלטה לדחות את גיל הגיוס ל-21.

שרי 'התנועה', ציפי לבני ועמיר פרץ, צפויים גם הם לתמוך בחוק למרות מסלול ישיבות ההסדר שלא הוארך.

שרי הממשלה יצביעו על שני הצעות חוק, הראשונה לתיקון חוק שירות הביטחון, הכוללת את הסדרת שירותם של בני הישיבות כפי שאר אזרחי ישראל, והשנייה הצעת חוק לשירות אזרחי למי ששירותו הצבאי נדחה.

בוועדת פרי וב'יש עתיד' לא חוששים כי החוק לא יעבור אבל החשש שלהם הוא כי עד לישורת האחרונה ואישורו הסופי הוא יעבור שינויים, בהם בין היתר הורדת הסנקציות הפליליות.

ב'מעריב' דווח הבוקר כי ב'יש עתיד' מזהירים ש"בכנסת צפוי קרקס שלם. אנחנו צופים התקפה מכל כיוון אפשרי. החילונים יגידו שהחוק לא מספיק קשוח, החרדים יטענו שהוא יותר מדי קשוח, ובליכוד ובישראל ביתנו ידברו על כך שהוא לא חל על הערבים".

בנוסף, שר הוצר יאיר לפיד דורש כי החוק יאושר עד סוף החודש, עם סיום מושב הקיץ של הכנסת, בטענה כי בלתי אפשרי להשאיר את הצבא ללא חוק שיעגן את גיוס החרדים.

עיקרי הצעת החוק קובעים כי המועמדים לשירות צבאי יתייצבו בגיל 17 בבקו"ם ויוכלו לדחות את שירותם עד גיל 21 כאשר יהיו נתונים למעקב כי בשלושת השנים הללו אכן לומדים בישיבות אחרת הם מסתכנים בהטלת סנקציות פליליות. 1,800 תלמידי ישיבות שיוגדרו כ"מתמידים" יקבלו פטור משירות.

בעקבות הוראת היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין על חוסר שוויוניות בחוק, החליטה הוועדה כי דחיית השירות עד גיל 21 והאפשרות לעשות שירות אזרחי במקום שירות צבאי, יוגבלו עד שנת 2020, מועד פקיעת הוראת השעה, ומאז, למעט אם הכנסת תחוקק אחרת, יגויסו כל תלמידי הישיבות בני ה-18 לבד מה"מתמידים".

עוד קובעת הצעת החוק כי החל מחודש אוגוסט יופעלו תמריצים שיביאו ליעדי הגיוס של 65 אחוז מכל מחזור עד שנת 2016. לפי החוק, ישיבות שלא יעמדו ביעדי הגיוס, תקציבן יקוצץ ועל ראשי הישיבות יוטלו סנקציות אישיות.

יו"ר הוועדה, השר יעקב פרי, התייחס אמש להצעת החוק וכתב כי "לאחר יותר מחודשיים של עבודה אינטנסיבית, אגיש מחר לאישור הממשלה וועדת השרים לענייני חקיקה את רפורמת הגיוס הכוללת את חוק הגיוס החדש וחוק השירות האזרחי".

"הצעת חוק לתיקון חוק שירות ביטחון הכוללת, לראשונה, הסדרה של שירותם של תלמידי הישיבות באותו החוק בו מוסדר שירותם הצבאי של כלל אזרחי מדינת ישראל", פירט פרי, "הצעת חוק שירות אזרחי למי שנדחה שירותו הצבאי - המסדירה את שירותם האזרחי של תלמידי הישיבות, תוך קביעת מסלולים ממושכים ומשמעותיים יותר מאלו שהיו נהוגים עד כה, שיכלול לראשונה גם מסלול שירות אזרחי ביטחוני".

פרי הוסיף וכתב כי "לאחר אישור הממשלה יועברו החוקים להמשך חקיקה והצבעה בכנסת - אני מבין את המתח הרב הקיים בחברה החרדית, אך עם זאת על כולם להבין כי את העיוות שהלך והתעצם ב-65 השנים האחרונות חייבים לשנות ועכשיו".

דבריו על עולם הישיבות כי הם "עיוות שהלך והתעצם", עוררו ביקורת רבה בקרב הגולשים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר