הסגולות הבריאותיות שבתבלינים

מתי בקרתם בפעם האחרונה בדוכן התבלינים? מזמן? לא כדאי לכם לפספס אותם בפעם הבאה • התבלינים לא רק נותנים טעם לאוכל, הם גם מעולים לבריאות ומונעים סרטן (צרכנות נבונה)

שושי מילר | כיכר השבת |
(צילום: פלאש 90)

"תבלין" מה מקןר המילה הזו, חשבת על זה פעם? האקדמיה ללשון עברית כן, על פי האקדמיה המילה תבלין היא מלשון "תבל" עולם. ולא לחינם הגיע השם הזה - תבלינים היו תמיד במרכז מאבק של אומות תבל.

בימים עברו המלחמה על קצת טעם באוכל הייתה עקובת דם, אומות, שודדי דרכים ומעצמות נלחמו על השליטה בדרך המשי דרכה הגיעו תבלינים מהודו ומהמזרח, ואירופאים גילו את אמריקה במהלך המסע אל עבר התבלין.

אחד התבלינים הראשונים שנסחרו היה הפלפל, שהגיע בעיקר מהודו, ובשל מחירו כונה לעתים "זהב שחור", ואף שימש כמטבע עובר לסוחר.

אומות העולם העתיק לא סתם ייחסו כזו חשיבות עצומה לתבלינים ולא סתם נלחמו עליהם, הם ייחסו להם תכונות בריאותיות מיוחדות מה שהתברר כנכון.

מחקרים מהשנים האחרונות מאשרים את היתרונות הבריאותיים של התבלינים. הנה כמה מהבולטים ביותר, אל תפספסו יום אחד בלי להשתמש בהם:

כורכום

Curcum longa זהו הצמח ממנו מופק תבלין הכורכום, קרוב משפחתו של הג'ינג'ר.

הכורכום עשיר בחומרים נוגדי חימצון ככורכומין שנמצא כנוגד דלקות בנוסף להיותו נוגד חמצון. מעבר לכך ישנם השערות מבוססות שהכורכומין משפיע על הדנ"א ומשמר אותם מפני גידולים סרטניים.

הכורכום גם מונע חימצון של כולסטרול בגוף, מה שמונע מחלות הנובעות מעודף כלוסטרול. המחלות נגרמות בעיקר בשל שקיעת הכולסטרול בדפנות כלי הדם, כאשר הכולסטרול עובר חימצון הוא פשוט לא שוקע ולא גורם למחלות (כמובן כשאין עודפים אדירים).

בעשור האחרון נבדקת האפשרות כי כורכום אחראי למניעת מחלת האלצהיימר. המדענים משערים כי הכורכומין יכול להגיע למוח ולמנוע שם את הצטברות חלבוני עמילואיד-בטא שגורמים למחלה, ואת הנזקים שנגרמים מנוכחותם. מה שעורר את המדע לעסוק בעניין היא העובדה שבהודו שם הקשישים צורכים כורכום באופן גבוה קיימת שכיחות נמוכה למחלת האלצהיימר.

בכלל הכורכום עשיר באשלגן ובברזל. כפית אחת מכילה כ-1% מהכמות היומית המומלצת לגברים ולנשים של אשלגן, וכ-5% מצריכת הברזל היומית הדרושה לנשים ו-11% מזו הדרושה לגברים.

בשורה התחתונה: כדאי להוסיף כורכם לתזונה היומית, אם בתוך האוכל (מה שגם הופך אותו לטעים מאוד) ואם בצורתו הטבעית. בטיגון הכורכום מומלץ מאוד מפני שהוא משמר את האוכל מהשמן.

קינמון

קינמון הוא בעצם קליפה טחונה של עץ הסינמון שמוצאו בסרי לנקה.

גם הקינמון ככורכום יעיל נגד דלקות, נוגד חימצון, מונע גידולים ומשפיע לטובה על מערכת החיסון.

לסוכרתיים הקינמון הוא יותר ממולץ. משערים כי החומרים שמכיל הקינמון גורם להפחתה קלה של רמות הסוכר, ומאט את קצב עליית הסוכר בדם על ידי כך שהוא גורם לקיבה להתרוקן לאט.

הקינמון הוא חומר משמר טבעי, ויש לו שלל שימושים המונעים גדילה של חיידקים ופטריות עובש.

משפר את פעילות המוח: מחקר מדהים גילה, כי ייתכן ומספיק להריח קינמון כדי לשפר את הפעילות הקוגנטיבית. בניסיון נבדקים שהריחו קינמון השיגו ציונים גבוהים יותר במבחני קשב וזיכרון, בעוד שריחות אחרים לא גרמו לכל השפעה.

בשורה התחתונה: כדאי להוסיף קינמון למאפים, אך אפשר לערבב בקפה, להוסיף ליוגורט ואפילו לבזוק על פירות, בנינו לא צריך שהקינמון יהיה בריא כדי לרצות להוסיף אותו כמעט לכל דבר מתוק, אבל בקינמון יש ברזל ברמה גבוהה ובכפית אחת יש בכמות השווה ל־5% מהקצובה היומית המומלצת לנשים ו־11% מזו הדרושה לגברים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר