הרופאים מצאו: כך נמנע תקלות בניתוח

לדברי עשרות רופאים בכירים שהתכנסו השבוע: התוכנית החדשה "פסק זמן" שתונהג בחדרי הניתוח תצמצם את הליקויים

רופאים בחדר ניתוח. (כיכר השבת)

עשרות רופאים בכירים, מנתחים ואחיות חדרי ניתוח לקחו פסק זמן מהעבודה השוטפת ונאספו יחד השבוע בבית החולים כרמל לתדריך אחרון לפני יציאה לדרך בתוכנית החדשה בחדרי הניתוח "פסק זמן". התוכנית החדשה יוצאת לדרך החל מחודש יוני ותחול על כל חדרי הניתוח ומערך המנתחים בבית החולים כרמל.

בבית החולים כרמל מבוצעים למעלה מ 10,000 ניתוחים בשנה ב 11 חדרי ניתוח גדולים ומודרניים, במשמרות עבודה בין כל המחלקות ובאישפוז יום.

"חשוב לנו שכל מי שמחזיק סכין ניתוחים וכל מי שעובד ונמצא בחדר ניתוח ידע על בוריה את תוכנית "פסק זמן" ויפעל בדיוק לפיה, מדובר בהצלת חיי אדם", אומר ד"ר אלדר ברקוביץ סגן מנהלת בית החולים כרמל ומנהל הוועדה המיוחדת שהוקמה בבית החולים לצורך הפעלת התוכנית.

פרופ´ ראובן פיזוב מומחה הכללית מנהל חדרי הניתוח ומערך ההרדמה בבית החולים כרמל מסביר כי "פסק זמן" הינו אמצעי המכוון להבטיח את השמירה על בטיחות המטופל בעת פעולות כירורגיות וחודרניות אחרות.

"כבר ידוע בעולם על מקרים שבהם כרתו בחדר ניתוח רגל ימין במקום רגל שמאל,ניתחו אוזן שמאל במקום אוזן ימין ועוד החלפות איברים דו צדדיים, אומר פרופ´ פיזוב.

בניתוחים קרובים ודומים הסכנה היא עוד יותר גדולה כמו ב 2 חולים שאמורים לעבור ב 2 חדרי ניתוח צמודים ניתוחי בטן תחתונה ניתוח אחד להסרת ערמונית בבטן התחתונה והמנותח השני ניתוח להסרת תוספתן, במקרים של לחץ כבר ידוע בעולם על מצבים בהם ניתחו את החולים הלא נכונים בניתוח שלא שייך להם.לכן חשוב לנו מאוד לשמור על רמה מקצועית גבוהה במיוחד, תוך יישום נוהלי בקרה קפדניים ביותר בחדרי הניתוח ". אומר פרופ´ פיזוב.

פסק הזמן הוא בעצם הפסקה יזומה שעורך כל צוות חדר הניתוח ממש לפני ביצוע הניתוח, ומתחיל לבדוק שלב שלב את כל תוכנית הניתוח המיועד כדי למנוע תקלות ונזקים.

צוות חדר הניתוח בניהול המנתח הבכיר מחזיק ביד דף צ´ק ליסט ובו מפורטים כל פרטי המנותח, כמו: זיהוי וודאי של סוג הניתוח, המנותח, איבר וצד הניתוח, רגישויות ידועות, סוג ההרדמה, הצורך בבדיקה פתולוגית, מחלות זיהומיות קיימות, שימוש באנטיביוטיקה וכד´.

כל אנשי הצוות המשתתפים בניתוח מנתחים רופאים ואחיות, חותמים בתחתית העמוד לאחר שבוצעה בדיקה של כל פרט בתוכנית הבדיקה. הטופס מבהיר גם למנותח לפני הניתוח בדיוק מהו הניתוח שהוא אמור לעבור.

את התהילך המורכב של פסק זמן בונים בבית החולים כרמל כבר חודשים ארוכים באמצעות צוות גדול של אנשי מיקצוע המכירים מקרוב את מהלך העבודה בחדרי הניתוח. הצוות הכין את הטפסים והשאלות ועבר צוות צוות בכל חדרי הניתוח כדי להדריך ולבדוק אותו אישית.

בצוות התוכנית חברים סגן מנהל בית החולים הד"ר אלדר ברקוביץ, פרופ´ ראובן פיזוב מנהל חדרי הניתוח ומערך ההרדמה, לילאן קורנינו אחות אחראית חדרי ניתוח, ד"ר ריאד חדאד מנתח בכיר בבית החולים, ברוריה מושיץ סגנית מנהלת הסיעוד, האחות רחל ורנר מהיחידה לניהול סיכונים ועוד רופאים ואחיות.

"למרות שבימים אלו ישנה דרישה חדשה ממשרד הבריאות לקיים ולחייב נוהל פסק זמן בכל בתי החולים אומר ד"ר ברקוביץ אנחנו בכרמל לקחנו יוזמה והחלטנו שאנחנו נצא וניישם את תוכנית פסק זמן, הרבה לפני שמשרד הבריאות ביקש אותה . אנחנו רואים בתוכנית חובה אתית ומיקצועית שלנו לעשות הכל כדי לצמצם תמותה וטעויות בחדרי הניתוח".

תוכנית פסק זמן שתכנס לבית החולים כרמל החל מחודש יוני תהפוך לרוטינת חובה בכל חדרי הניתוח ולפני כל ניתוח כולל ניתוחים מוזמנים אמבולטוריים גם באישפוז יום קצר.

"פעילות במתכונת זו מקדמת את בטיחות מנותחי בית החולים כרמל ואת הטיפול הרפואי הניתן להם לרמה רפואית, איכותית ומקצועית גבוהה ביותר". אומרת מנהלת בית החולים הד"ר חן שפירא, "ההקפדה על עבודה לפי נהלים קבועים בכלל ועל פי נוהל "פסק זמן", תורמת מאוד לבטיחות המנותח והצוות בכללותו".

על פי מאמר מיוחד שהתפרסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי "ניו אינגלנד גו´רנל אוף מדיסין " ישנם הוכחות ברורות המראות כי השימוש בתוכנית פסק זמן בחדרי הניתוח בארה"ב מביאה להפחתת תמותה ותחלואה באוכלוסיה הכללית.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר