יו"ר הכנסת בראיון מיוחד

יולי אדלשטיין: "החרדים מותקפים ולכן מתגוננים"

יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין, מודה כי הוא אינו מסכים עם "חוק הגיוס" כפי שהוא מוצע במתכונתו הנוכחית, הוא מבין את ההתגוננות החרדית, אבל קורא לרבנים לגנות תקיפות נגד חיילים: "גם את הקול האחר צריך להשמיע". על הציבור החרדי: "יש כל מיני פלגים, הציבור הרחב לא מבדיל בזה" • ראיון (פוליטי מדיני)

ישי כהן | כיכר השבת |
(צילום: שלומי כהן, כיכר השבת)

יו"ר הכנסת, ח"כ יולי אדלשטיין, מבין את המתקפה החרדית נגד הקואליציה, ואומר בראיון מיוחד ל'כיכר השבת', כי הח"כים החרדים בצירוף חברי האופוזיציה הנוספים מהשמאל, עושים לקואליציה "חיים קשים".

"הקואליציה מורכבת כרגיל ממספר מפלגות, הפעם אולי יש קצת יותר חיכוכים יותר ממה שהיה מקובל בעבר, אבל מצד שני אני מזכיר לעצמי ולאחרים שגם לפני כארבע שנים כשקמה הקואליציה הקודמת, כולם התערבו כאן בכנסת אם היא תחזיק מעמד חצי שנה או שנה, בסוף היינו עדים לקואליציה של ארבע שנים רצופות".

"לגבי האופוזיציה" ממשיך אדלשטיין: "זה משהו קצת שונה מהפעם הקודמת, אני חושב שרוב חברי הכנסת המנוסים נמצאים היום דווקא באופוזיציה, אם זה במפלגות ש"ס ויהדות התורה, אם זה מפלגות כמו העבודה, מר"צ והמפלגות הערביות".

"אני חושב שהם עושים לממשלה ולקואליציה חיים קשים, וטוב שכך", אומר יו"ר הכנסת, "טוב שאופוזיציה יודעת לבטא את עצמה ויודעת לעשות את כל מה שנקרא תרגילים פרלמנטרים, בלי לעבור את הגבולות, מי שעובר את הגבול אני נוקט נגדו ביד קשה".

יו"ר הכנסת בראיון ל'כיכר השבת' (צילום: שלומי כהן, כיכר השבת)

תקיפת החייל: הציבור הרחב לא מבדיל בין הפלגים החרדיים

לאחר התייחסותו למתקפות החרדיות נגד הקואליציה, מתייחס אדלשטיין לתקיפת החייל אמש בשכונת מאה שערים בירושלים, אדלשטיין מבקר את כלי התקשורת שלא מדגישים כי מדובר בקבוצת קיצונים בלבד: "אני חושב שמיותר לומר שהאירוע הוא מאוד חמור, הבעייה היא שהרבה מאוד ישראלים, הציבור הרחב, לא מבדילים בכל הניואנסים, אזרח מצוי ששומע חדשות זה 'חרדי שתקף חייל', והזעם הוא מאוד ברור, ואני מזדהה עם הזעם, איך יכול להיות שחייל בצבא הגנה לישראל פתאום חבורה של בריונים תקפו אותו".

אדלשטיין מוסיף: "אבל כשמכירים את הציבור החרדי, אז מבינים שיש כל מיני פלגים שלא מיוצגים בכלל בכנסת ולא רוצים שום קשר עם המדינה וכל שכן עם הצבא, והם נושאים באחריות לזה".

יו"ר הכנסת פונה לרבני הציבור החרדי ונציגיו ואומר: "מה שאני אומר לחברי הכנסת, ואם יורשה לי גם לרבנים, שגם את הקול האחר צריך להשמיע, לא חייבים להודיע מיד שהם תומכים בגיוס לצה"ל, אבל להודיע שהם מגנים בכל לשון של גינוי את האלימות הזאת, אני חושב שזה חשוב מאוד".

"נוצרה אווירה מאוד בעייתית, אין לי ספק שהאווירה מבחינת התקדמות שילוב אלה שרוצים בציבור החרדי, גם בנושא של עבודה וגם בנושא של שרות צבאי ולאומי, לדעתי הייתה התקדמות איטית אבל בכיוון הנכון".

"לא חכמה לגנות אלימות בגלי צה"ל, לכו לתקשורת החרדית"

מאז נכנס יאיר לפיד לפוליטיקה והחל בחקיקת חוק השוויון בנטל, חלה היחלשות משמעותיות בתהליך ההיסטורי בו התגייסו מרצונם צעירים בחברה החרדית לצה"ל, אדלשטיין מודע גם לזה: "אני שומע יותר ויותר שכרגע יש מצב שכולם נכנסים למגננה, כבר אין דברים כאלה של חרדים שאומרים רק תורתו אומנותו וחרדי שאומר 'אנחנו בעולם אחר, אנחנו צריכים להתקדם לשוק העבודה', עכשיו כולם מרגישים מותקפים וכמותקפים, מטבע הדברים כולם מתאגדים ביחד ומתגוננים, וזה התפתחות מאוד מצערת".

"אני חושב שאפשר להבין את הציבור" אומר יו"ר הכנסת: "אבל יחד עם זה, דווקא מנהיגי הציבור, שפונים לציבור שלהם, אני לא חושב שהם צריכים לעלות לגלי צה"ל ולהתראיין על נושא למשל של תקיפת חייל, אבל בתוך הציבור פנימה אני חושב שהעמדה צריכה להישמע, ויש ב"ה לא מעט כלי תקשורת חרדים ששם הקול הברור ישמע".

חוק הגיוס המתוכנן, שכבר עבר בקריאה ראשונה, מכיל בתוכו סעיפים קשים כלפי המגזר החרדי, בהם גם סעיף הסנקציות נגד משתמטים שעורר התנגדות בתוך הממשלה, אדלשטיין מזכיר ורומז, כי החוק עשוי להשתנות עד לחקיקתו הסופית: "אני לא יודע מה יהיה החוק, הציבור הרחב לא יודע להבדיל בין החלטת ממשלה, הצעת חוק, או החוק שבסופו של דבר יתקבל".

"יהיו בחוק לא מעט שינויים" אומר אדלשטיין: "עד שזה יתקבל ויהיה באמת חוק. זה לא סוד שהיו חלוקי דעות גם בממשלה לגבי עונשים כאלה ואחרים, אם זה צריך להיות פלילי, אם צריך סנקציות כלכליות, יש עוד לא מעט וויכוחים, והוויכוחים האלו הם לא רק עמדות של חבר כנסת זה או אחר, הוויכוחים האלה הם גם גישה יותר אידאולוגית".

חושב שהרבנים צריכים לגנות, אדלשטיין (צילום: שלומי כהן, כיכר השבת)

"אני חושב שחשוב מאוד שהציבור החרדי ישתלב גם בנושא של שירות וגם בנושא של עבודה, והשאלה איך מגיעים לשם, בשימוש במקל או בשימוש בהטבות דווקא לאלה שמשרתים ותורמים, אני רגיל לחשוב שדווקא בבנייה של מערך נכון של הטבות - מגיעים רחוק יותר מאשר עם ניסיונות לשבור ולהכניס לכלא".

"לא שלם עם החוק בצורה הנוכחית"

יו"ר הכנסת מודה כי הוא לא מרוצה מהחוק כפי שהוא כעת: "בא נגיד ככה, אני לא שלם עם הצורה הנוכחית של החוק, אני גם לא שלם עם הניסיונות להעביר דברים בצורה מהירה".

אדלשטיין מוסיף ואומר, כי למרבה אכזבת אנשי 'יש עתיד', החוק לא יעבור בשבועות הקרובים: "אני יכול להיות איש בשורה, אני משוכנע שהניסיונות להעביר את חוק השוויון בנטל בתוך שבועיים שנותרו לנו, עם דיוני התקציב ודיוני חוק ההסדרים, זה חלום באספמיה. לא יהיה דבר כזה. וטוב שכך, כי צריך שיהיה דיון ושכל הקולות ישמעו, לא שאני מסכים עם כל הקולות, אבל צריכים לשמוע".

בסיומו של הראיון, בוחר יו"ר הכנסת להעביר מסר לציבור החרדי: "כדאי להבין שחשוב מאוד מה חושבים מסביבך, אבל יש את מדינת ישראל, היא רחבה יותר, וכדאי לחשוב על כל מיני דברים איך הם מתקבלים בעיני אחרים, בסה"כ כולנו כאן וכולנו ביחד, אף אחד לא רוצה לנצח את השני, צריך למצוא איזו שהיא דרך שכולנו נחיה ביחד, בלי לוותר על העקרונות, אבל עם איזה שהוא גשר, אולי בשלב הזה גשר צר מאוד, אבל גשר יציב".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר