שמורת טבע נחל חלילים וגן לאומי עינות תלם

מחפשים מקום יפה להליכה רגלית לא קשה שהוא גיא הררי של בוסתנים ומערכת מערות מרשימה ליד מבשרת-ציון? צאו לשמורת נחל חלילים (קיץ בכיכר)

ב. ניסני | כיכר השבת |
נחל חלילים. צילום: גל בן זאב, רשות הטבע והגנים

היום אנו רוצים להציע לכם לצאת ולטיים בשמורת הטבע נחל חלילים והגן הלאומי עינות תלם, שניים שהם אחד. ושניהם סמוכים למבשרת ציון שליד ירושלים.

אנשי רשות הטבע והגנים הממליצים על סיור זה במיוחד לגולשי "כיכר השבת" מדגישים כי מדובר בגיא הררי של בוסתנים ומערכת מערות מרשימה הממתינים לכם בין שכונות מבשרת-ציון, קרוב מאוד לירושלים. אוהבי ההליכה יוכלו לסור גם למקבץ מעיינות קטנים שאינם מרוחקים מהמסלול.

השביל המסומן בירוק מתחיל כ- 100 מ' ממזרח לכיכר חלילים במבשרת ציון. תחילתו בדרך עפר בשולי השכונה הסמוכה, ובקרבת בית הספר "השלום", פונה השביל ויורד לאפיק הנחל. לצד מספר עצי שקד, נפגוש בשילוט הסבר של רשות הטבע והגנים. מכאן יורד השביל במתינות בעמק הנחל, לאורכו ובגדותיו יש שרידי חקלאות הר - בוסתני זיתים ושקדים, וטראסות אבן. סימון שבילים "שקוף" (שני פסים לבנים, ללא פס צבע ביניהם), יכוון אותנו למערת קבורה מרשימה החצובה בסלע מעט מצפון (משמאל) לשביל, ובפתחה גדל עץ שקד. המערה המרשימה מנוקה אחת לתקופה על ידי פקחי הרשות, אך לא תמיד המבקרים מקפידים לשמרה ביופייה. בקרבת המערה, מעל למסלול, נמצאים שרידי יישוב עתיק - חורבת המוצה (אולי מוצא העתיקה?).

השביל המסומן יורד בין שטחי חקלאות הר שנעזבו לפני עשרות שנים. באזור יש פריחה מגוונת בחורף ובאביב. לאחר הליכה לא רבה, נגיע לקטע מצוקי של הנחל, בו פעורות מערות מרשימות - מערות חלילים. השביל חולף לצד המערות שבגדה הדרומית. מומלץ להיכנס ולהביט במערכת המרשימה של החללים המצויים במקום. זוהי פינה נעימה למנוחה בצל. אנא - הקפידו לשמור על הניקיון במקום, לרווחת המטיילים אחריכם. בגדה הצפונית של הנחל נמצאות מערות נוספות, אולם הגישה אליהן קשה.

לאחר המנוחה, נרד ממערות חלילים חזרה לערוץ הנחל, ונלך בין בוסתנים נטושים, חורש טבעי ויער אורנים ונצא לאזור של שדות נטושים במוצא הנחל לכיוון עמק הארזים. דקות מעטות לפני הגעתנו לאפיק נחל שורק, נגיע לחורשה קטנה ויפה של ברושים עתיקים ועץ אורן בודד - פינה נוספת המומלצת למנוחה. שוב, נשמור על הניקיון, ולא נשאיר אחרינו דבר. מייד לאחר חורשת הברושים, נגיע לצומת שבילים ירוק-כחול לפני אפיק נחל שורק (2 ק"מ מנקודת ההתחלה). מכאן ניתן ללכת ישירות לנקודת הסיום (ע"י פנייה ימינה והמשך לפי הסימון הכחול, עוד כ- 700 מ'), או להמשיך במסלול הליכה ארוך יותר - קווי - לעינות תלם (תוספת הליכה של 300 מ' לכל כיוון), אליהם יש לפנות שמאלה לפי הסימון הכחול.

במידה וברצוננו במסלול הארוך יותר לעינות תלם, נפנה בצומת השבילים שמאלה, ולאחר הליכה של 300 מ' לאורך גדת נחל שורק, ממנה נראה היטב את המחלף של כביש מס' 1 עם כביש הגישה החדש לצפון ירושלים (כביש מס' 9), נגיע לחורבת בית-תלם ועינות תלם. במקום יש שלט הסבר של רשות הטבע והגנים.

במקום נמצאים שרידי מושבה יהודית קטנה, (בית טלמא). בשנת 1906 רכשו כאן שניים ממייסדי המושבה רחובות, דב קלימקר ואהרן אייזנברג, 230 דונם קרקע, הקימו מבנה דו-קומתי ורצו להפעיל כאן בית חרושת לסבון ושמן. המבנה לא הושלם והמקום נעזב. ניסיון התיישבות נוסף היה ב- 1922, כאשר התיישבו כאן חמש משפחות יהודיות שקראו למקום "עמק הארזים". היישוב נעזב במאורעות 1929. ניסיון שלישי ואחרון בוצע ב- 1934, אך גם הוא נכשל. במקום יש מקבץ מעיינות קטנים המהווים פינת חמד, חלקם חבויים בסבך במעלה המדרון.

לצד המעיינות גדלים צמחי מים, כמו פטל קדוש, ערברבה שעירה ועדשת-המים, וכן נטועים באזור עצי בוסתן - תאנה, רימון, גפן, תות ושקד. המבנה הבולט כיום בשטח הוא בית משאבות שהוקם בידי הבריטים. הכניסה אליו אסורה עקב סכנת התמוטטות. האתר עובר "מתיחת פנים" על ידי רשות הטבע והגנים - בימים אלו ממש - שיקום טראסות, עבודות גננות, הסדרי בטיחות ועוד. אנא, הקפידו להשאיר את המקום נקי. מכאן נשוב חזרה לצומת השבילים כחול-ירוק, והלאה לעבר מחלפון מוצא.

הסיום המשותף: במידה ופניתם ימינה, נלך בשדה ואח"כ דרך מטע זיתים, לעבר תחנת המיתוג הניידת לצידה השארתם את הרכב (ואם לא דאגתם לרכב שני, ניתן לעלות חזרה למבשרת ציון, או ללכת למחלפון מוצא ולתחנת האוטובוס הקרובה).

בקרבת תחנת המיתוג הניידת יש מחסום לרכב, המונע כניסה ברכב לאזור עמק הארזים מכביש מוצא.

נשמח לקבל מכם הערות או המלצות על מקומות ואתרים שיכולים לעניין את ציבור הגולשים. את הפניות יש לשלוח למיייל: ik@kikar.net

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר