נעמי ורות חוזרות לישראל

האם היו אלו היורדים הראשונים שבחרו לשוב לארץ. אלו הטבות חיכו להן בבית לחם? מה מציעה המדינה לתושבים חוזרים (כלכלה)

עולים. (פלאש 90)

מגילת רות מתארת לנו בדרמטיות את השתלשלות האירועים שהביאו לעולם את משיח ה´, זה שיכנס נידחי ישראל ויבנה את בית הבחירה בו נקריב את שתי הלחם. אך הסיפור מתחיל דווקא בירידה מן הארץ. לא בירידה של אזרח פשוט, כי אם בירידה של אחד מחשובי תלמידי החכמים שבבית לחם.

השיבה הביתה כואבת ועצובה. "אל תקראנה לי נעמי, קראן לי מרה", אומרת נעמי עם כניסתה בשערי בית לחם, "הזאת נעמי?" שואלות נשות העיר בתדהמה. שום הטבות לא הובטחו לשבות ממואב. גם אז נתפסה הירידה כמעשה שלילי. רות נאלצת להצטרף למלקטות השכחה והפאה בשדותיו של בועז.

אך אינה דומה שיבה לארץ במאה העשרים ואחת לזו שהתרחשה אלף ומאתיים שנה לפני הספירה. כמעט מיליון ישראלים חיים כיום מחוץ לגבולות המדינה. נתונים רשמיים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נוקטים במספר של קצת יותר מ-750 אלף נפש. אך גורמים בסוכנות היהודית טוענים שהמספר גדול הרבה יותר. רק 4,500 איש חוזרים לכאן מידי שנה. אמנם המשבר הכלכלי הקשה שפקד את העולם, הגביר את קצב ההגירה של תושבים חוזרים. אך רבים מה´יורדים´ לא יודעים מה מוכנה המדינה לשלם תמורת שובם ארצה.

מחקרים הוכיחו כי ההשקעה בתושבים חוזרים משתלמת למדינה. במחקר שערך משרד הקליטה בשנת 2007, הוכח בוודאות כי תרומתם של ה´חוזרים´ למשק ולכלכלה בל יסולא בפז. בין השנים 2000-2007 תרמו החוזרים לתוצר הלאומי, לא פחות מ-2 מיליארד שקלים. כל תושב חוזר תורם לתוצר הלאומי כ-110 אלף שקלים בשנה. לשם השוואה, תושב ישראלי תורם לתוצר הלאומי, רק כ-70 אלף שקל לשנה. עלות ההשקעה של המדינה בקליטתו של תושב חוזר אינה עולה על כ-40 אלף שקל. סכום זניח בהתחשב מהתועלת שיכולה לצמוח למדינה מחזרתו של אותו ישראלי. תוך שמונה חדשים עד שנתיים ורבע, מכסה הממשלה את השקעתה. שכן תשלומי המס השנתיים של תושבים חוזרים עומד על ממוצע של 30 אלף שקל.

22% מכלל העולים בשנת 2007 היו תושבים חוזרים. רובם בגיל עבודה (63%). שיעור הילדים והקשישים בקרב החוזרים, נמוך למדי. אחוז המועסקים עומד על כ-70% בקירוב והכנסתם הממוצעת גבוהה ב-30% לעומת בשכר הממוצע במשק. נכון אמנם שבעקבות גלי הפיטורים במשק, הצטמצם מרחב התמרון של עובדים שחזרו לחפש עבודה בארץ. אך עדיין מדובר בשעור תעסוקה גבוה ובשל המקצועות בהם מתמחים החוזרים, בעיקר במקצועות מדעיים ואקדמאיים, שכרם גבוה יותר מהממוצע כאמור. שיעור האקדמאים ובעלי ההשכלה העל תיכונית עומד על כ-50% בעוד בקרב התושבים הוותיקים רק 40% הינם בעלי השכלה על תיכונית.

לטובת המעוניינים לחזור לארץ נפרסם כאן את ההגדרות ל´תושב חוזר´.

תושב חוזר הינו מי שהיה או מהווה אזרח ישראלי מגיל 17 ומעלה ששהה בחו"ל לא פחות משנתיים ברציפות ולא ביקר בארץ יותר מארבעה חודשים בכל אחת משנות היעדרותו. לא נהנה בעבר מההטבות לתושב חוזר ולא שהה בשליחות בחו"ל.

תקופת הזכאות להטבות שמעניקים משרדי הממשלה עומדת על שנה, אך במקרים חריגים כמו אמנים ויזמים עסקיים מעניקה המדינה תקופת זכאות של שנתיים ממועד חזרתם. נוסף על סל הקליטה לחוזר, מעניקה המדינה פטור לעשר שנים על כל הכנסותיהם שמקורן בעסקים מעבר לים. יתרה מזו, אין עליהם חובה לדווח על כך לשלטונות המס. גם על ההכנסות שנוצרו בשנה הראשונה לשהות בארץ חל הפטור. אם החלטתם לרדת מהארץ לפני תום השנה הראשונה לחזרתכם, יישמרו לכם כל הזכויות של תושב חוזר לכשתחליטו לחזור שוב לארץ.

כדאי לכם לחזור לארץ, תראו מה עלה בגורלן של שתי החוזרות ממואב. "וּבֹעַז הוֹלִיד אֶת עוֹבֵד. וְעֹבֵד הוֹלִיד אֶת יִשָׁי וְיִשַׁי הוֹלִיד אֶת דָּוִד".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר