מיוחד לכיכר השבת

צה"ל חושף: מקלדת שומרת שבת

צה"ל חושף: פסקי שבת שפותחים שערי בסיסים, מקרר שהופך עצמו לתנור ומקלדות בעלות מנגנון שבת. בואו לראות, בלעדי לכיכר (צבא וביטחון)

צה"ל נכנס לעידן ההלכה-טכני.

הצבא, עדיין לא מצהיר על כך רשמית, אך יש בין בכיריו השואפים להפוך את צה"ל לגוף הראשון במדינה שיפעל באמצעים אלקטרוניים חדשניים שימנעו חילולי שבת. כך, אומר גורם צבאי בכיר, "יוכל צה"ל, לא רק להקל על חיי החיילים הדתיים המשרתים בו, אלא יוכל גם להציג בסופו של דבר דגם למדינה הפועלת לפי ההלכה".

אלא שלא כולם יוצאים בריקודי שמחה ורבים מרבני ישראל, מעלים ספקות אם מהלך שכזה הוא בכלל אפשרי ושאלת השאלות שעל הפרק היא מיהם בדיוק אותם גדולי הלכה ופוסקים מן השורה הראשונה, שבצה"ל אומרים כי הם מתייעצים אתם והם אלו העומדים מאחורי המהפך שבדרך.

השבוע התחילה הרבנות הצבאית להכניס לשרות מפסקי שבת שבאמצעותם יוכלו החיילים לפתוח שערי בסיסים, מקרר שבו נמצא כל האוכל של היחידה בהקפאה וברגע מסוים, על פי הנחייה מראש ועוד לפני השבת, בצהרי היום, שעה קלה לפני שהחיילים מתכנסים לארוחת השבת, הופך עצמו אותו מקרר... לתנור המחמם את האוכל ואפילו מקלדות של שבת בעלות מנגנון שבת מיוחד כבר החלו להגיע ליחידות.

אגב, עיר הבה"דים המוקמת בנגב כבר תכלול את כל הפיתוחים "בילט אין".

הרב רוזן בהתייעצות עם נציגי הרבנות הצבאית ומהנדסי גדר הביטחון

כל המנגנונים החדשניים המאפשרים הפעלת מכשירים שונים בשבת פועלים בשיטת ה"גרמא" או בדרכים אלקטרוניות אחרות שנבדקו והותרו לשימוש בעיקר על ידי מהנדסי מכון "צומת" מגוש עציון בראשותו של המהנדס הרב ישראל רוזן, העומד בקשר עם שורה של רבנים פוסקי הלכה.

לאחרונה, לאחר פניות רבות מרבנים צבאיים ומחיילים שומרי מצוות, בעיקר כאלו המשרתים בגדוד הנח"ל החרדי, הותקנו בשערי גדרי הביטחון שבאזור יהודה ושומרון 20 מפסקי שבת שיאפשרו לחיילים שומרי השבת לפתוח את השערים מבלי לחלל את השבת.

מפסקים ייחודים אלה הם רק חלק משורה של פיתוחים לצמצום חילול השבת עליהם שוקדים בימים אלה ב"מדור ההלכה והטכנולוגיה", שהוקם לפני כשנה ברבנות הצבאית. מפסקי הגרמא מותקנים בימים אלה בשערי כניסה רבים לבסיסי צה"ל.

"הצבא משלב באחרונה אמצעים אלקטרוניים רבים, והדבר מחייב אותנו לתת מענה הולם להפעלה של אותם האמצעים בשבת", מסביר סגן אלוף הרב אייל קרים, ראש תחום הלכה ברבנות הצבאית.

המודעות של מקבלי ההחלטות בצה"ל למזעור חילול השבת גברה בשנים האחרונות, מדגיש הרב קרים. עבודת מטה שרוכזה על-יד חטיבת הלוגיסטיקה והרבנות הצבאית ושאושרה לאחרונה על-ידי סגן הרמטכ"ל האלוף דן הראל, אפיינה את הבנייה בכל מתקן צבאי חדש לפי סעיפים שונים, המאפשרים לחיילים שומרי שבת למלא את תפקידם תוך צמצום הפגיעה בשבת.

צה"ל החליט להצמיד לכל פרויקט בנייה גדול כמו לדוגמא עיר הבה"דים ההולכת ונבנית בדרום, ושתכלול כבר את כל האמצעים האלו, יועץ "הלכטכני" חיצוני, שעובר על תוכניות הבנייה, ממפה את הצרכים וממליץ לרבנות הצבאית מה צריך לעשות כדי לאפשר פעילות תקינה בשבת.

מנגנון לפתיחת שערים בשבת בצה"ל

בין שאר האמצעים החדשים לצמצום חילול השבת שמפותחים בימים אלה ברבנות הצבאית: משאבות מים אוטומטיות, התנעת כלי רכב תוך שימוש במנגנון השהייה והחלפת נורות הליבון בתאורת "לדים", מקלדות מיוחדות לשבת, קודני שבת, "עכברי שבת" למחשבים ואפילו פטנטים למטבח המודרני, שרובם כבר החלו להיכנס לשימוש ביחידות הרפואה השונות.

פנינו למהנדס הרב ישראל רוזן, העומד בראש מכון "צומת" וביקשנו לשמוע ממנו במה מעורב מכון "צומת" ומה באמת מתרחש, מאחורי הקלעים של גל הפיתוחים החדשניים הקשורים לשבת בעיקר.

הרב רוזן מאשר כי "מכון 'צומת' משולב מזה כ-5 שנים בפיתוח וביישום עזרים הלכ-טכניים בצה"ל. הרב הצבאי הראשי הקודם, תא"ל הרב ישראל וייס, נעזר בשירותינו, והרב הצבאי הראשי הנוכחי, תא"ל הרב אביחי רונצקי, מייחס לנושא חשיבות רבה. הרבנות הצבאית הנוכחית הקצתה לנושא מדור הקרוי 'הלכה וטכנולוגיה' הפועל תחת שרביטו של סא"ל הרב אייל קרים, המכהן כראש תחום הלכה בצה"ל".

הנושא הראשון שבו נפתח הקשר ההדוק בין צה"ל ל'צומת' היה מציאת פתרון לפתיחה שבתית של שערי 'גדר ההפרדה'. בשל רגישות הפרויקט נדרשנו לעמוד בסטנדרטים גבוהים בתיאום הדוק עם שתי החברות הזכייניות שהקימו את הגדר. כדרכו של עולם, וכדרכם של תקציבים, היישום התעכב במשך שנים, ורק לאחרונה הותקנו עזרי השבת המאפשרים פתיחת עשרות שערים בשיטת 'הפעלת עקיפין' ('גרמא') המקובלת על הפוסקים, בהקשר הבטחוני הכרוך בדבר. מכון 'צומת' ממשיך ללוות את פרויקט הגדר בקשר לנושאי התקשורת, הנסיעות והמחשוב הנלווה".

"כפרוייקטור לכל הנושא, מגלה הרב רוזן, שימש עד לאחרונה סגן אלוף הרב שלמה יעקובוביץ’, שכיהן כרב חיל המודיעין. בהמרצתו הוחלט על יישום עקרוני של שיטה זו בכל השערים והמחסומים בבסיסי צה"ל, ומרכז הבינוי הצה"לי אף אפיין את הציוד הנדרש. נערכו ניסיונות במספר בסיסים, וכעת הדרך פתוחה ליישום רחב של הפיתוח החדשני, אם כמובן צה"ל יעמיד לכך את התקציבים המתאימים".

קודן 'מגע קיבולי' ללא לחצנים

חידוש מיוחד וספציפי הותקן באחד מן המחסומים עליהם מופקד גדוד הנח"ל החרדי, 'נצח יהודה'. הפעלתו נעשית בשבת באמצעים פניאומאטיים בלבד (לחץ אויר), ללא כל זיקה חשמלית".

"משערי גדר ההפרדה, וממחסומי הבסיסים, מוסיף הרב רוזן ומתאר שורה של חידושים נוספים שנולדו בתחום בקרות כניסה אלקטרוניות בצה"ל, התקדמנו לעבר בקרות כניסה אלקטרוניות המוכרות לכל ונפוצות גם בבתי חולים ובמוסדות שונים. הכוונה לקודן כניסה (מקלדת ספרתית), או אמצעי לפתיחת דלת בטחונית באמצעות חיישן קירבה ('כרטיס חכם'). בקרת הכניסה המודרנית ביותר היא הגלאי הביומטרי (טביעת אצבע). כל הציוד הזה מצוי ברחבי צה"ל למכביר, ומכון 'צומת' העמיד שורה של פתרונות שנוסו, או נמצאים בהליכי ניסוי מתקדם.

"בשנה האחרונה הסטנו את הדגש משיטת ה'גרמא' לשיטה טובה בהרבה מבחינה הלכתית, ומתקדמת ביותר מבחינה טכנולוגית: שיטת שינוי הזרם או התדר בלבד הקרויה בפינו 'תחושבת'. פותח משטח מגע ייחודי החש שינויי תדר אלקטרוני כתוצאה מהנחת אצבע (מעין מסך חישה ללא מיתוג). על פי עקרון זה הותקן 'קודן' שבתי לפתיחת דלת באמצעות קוד. אין בו בכלל לחצנים, אלא משטח חלק ועליו מדבקה דמוית קודן מספרי. הנחת אצבע על מספר כלשהו, ואפילו קירוב האצבע בריחוף בלבד, משנה את התדר וכך נקלט הקוד".

מי מבין גדולי ישראל והפוסקים המובהקים בדורנו שותפים לפיתוחים האלו? אנו שואלים – לוחצים על הרב רוזן, האומר שמהנדסי המכון, כולם תלמידי חכמים, עומדים בקשר עם פוסקים מובהקים מן השורה הראשונה, אלא שלא כל הרבנים הפוסקים האלו רוצים שנאמר את שמם.

"הנה, עכשיו הזכרנו את שיטת הקודן. שיטה זו זכתה לאישור פוסקים מובהקים ובראשם הגר"י נויבירט שליט"א אשר מכון 'צומת' מרבה להיוועץ בו, כמומחה נודע להלכות שבת ולטכנולוגיה כאחת. העיקרון נשאב מן ההיתר הוותיק לשינוי עוצמת שמע במכשירי שמיעה, במכשיר קשר בטחוני או ברדיו בזמן המלחמה.

בשיטת הקרויה אצלנו 'חש שינוי' מופעלים גם 'עכבר' ומקלדת למחשב חדשניים שאין בהם בכלל לחיצים או מיתוגים. הנחת אצבע, או הזזת הסמן כל גבי המסך, אינם אלא שינויי תדר. ניתן לומר כי בעקרון השיטה דומה למצלמות הפועלות ללא הרף, וכידוע הן קיימות גם ברחבת הכותל המערבי ואפילו ב...בתי כנסת ובישיבות.

שיטת ה'שינוי בזרם/תדר' יושמה לראשונה בגלאי המתכת בשערי הכותל המערבי ומערת המכפלה, ולאחר מכן גם בבתי חולים כמו "שערי צדק" ו"הדסה" בירושלים ובכל בתי החולים של "שירותי בריאות כללית", בעידוד רבני המחלקה לדת ולכשרות הרה"ג ר' מנחם רוזנברג והרה"ג ר' חיים קאופמן שליט"א, מבהיר הרב רוזן. השיטה זכתה לאישורם של כל גדולי ירושלים ומציון יצאה תורה זו גם לרחבי צה"ל".

"ניתן לומר, מסכם הרב רוזן את האני מאמין שלו, שכשם שהתעשיות הביטחוניות הנחילו ידע הנדסי רב לאנושות, המשמש גם לצרכי שלום ורפואה, למשל, כך 'מדור הלכה וטכנולוגיה' ברבנות הצבאית הראשית מסייע בעקיפין לפיתוח וליישומים הלכה-טכניים במגזרים נוספים המשיקים בעקיפין לפיקוח נפש, כמו מוסדות רפואה, כבאות, תחנת כוח, אספקת מים, משטרת ישראל ואפילו... בתי סוהר".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר