תופעה מטרידה: קווי הנייעס "מצנתקים" באמצע הלילה

בעקבות ריבוי קווי הנייעס החרדים שצצים כפטריות אחרי הגשם החלה תופעה אשר מטרידה רבבות חרדים כאשר רוב קווי התוכן החרדיים, חדשים כישנים, מתקשרים לעיתים קרובות תוך עבירה על החוק, כמו גם בשעות לילה מאוחרות, על מנת לפרסם את עצמם או מצנתקים על מנת שבעל הטלפון שאינו מודע למי שעומד מאחורי הצינתוק יחזור אליהם.

חיים אבני | כיכר השבת |
(צילום: שאטרסטוק)

הטרדה מנייעסת: אם אתם מחזיקים בקו טלפון "כשר" או אפילו בקו טלפון סלולרי רגיל, סביר מאוד להניח שגם אתם הוטרדתם על ידי "קווי הנייעס" החרדיים. מדובר בתופעה אשר גדלה בשבועות האחרונים, וצמחה לממדים גדולים מתמיד.

קווי התוכן החרדיים המדוברים, אשר התרבו לאחרונה, צצים כפטריות לאחר הגשם. וכוללים קווים מגוונים אשר מדווחים החל מניייעס חרדי, עבור דרך שידורים חיים של ערוצי התקשורת הכלליים. וכלה בקווים המדווחים לנערי המגזר על קיומן ומיקומן של האזעקות ברחבי הארץ.

כתוצאה מהתחרות החדשה, החלו רוב בעלי הקווים, החדשים כמו הישנים, לפתוח במה שהם מכנים "קמפיינים". במהלכם הם מתקשרים ומטרידים עשרות אלפי בעלי טלפונים, כשהם מפרסמים את קווי התוכן שלהם. לעתים קרובות השיחות הללו מבוצעות בשעות לילה מאוחרות, מה שגם עלול לגרום עגמת נפש רבה למקבל השיחה.

חלק מקווי הנייעס, אף מבצעים בחודשים האחרונים "שיחות צינתוק", במהלכן מתקשרים לעשרות אלפי טלפונים, ומנתקים לאחר צלצול אחד. כך בעל הטלפון שאינו יודע מי עומד מאחורי קו הטלפון, יחזור ויתקשר למספר הטלפון של קוו הנייעס.

תופעת הצינתוקים החלה בעקבות המצב בו וועדת הרבנים לענייני תקשורת חוסמת את קווי התוכן החרדיים לשיחות מטלפונים כשרים, ובעקבות כך מחליפים בעלי הקווים את מספר הטלפון לעתים תכופות. השירות שנועד לעקוף את החסימה, מאפשר למשתמשים לבקש שבמקרה ב יוחלף המספר, יבוצע צינתוק למספר הטלפון שלהם.

אוי, שוב קו נייעס שולי מצנתק ב-2:00 בלילה? (צילום: שאטרסטוק)

אלא, שמרבית קווי הנייעס לא משתמשים בצינתוקים רק כשהמשתמש ביקש זאת, ובמהלך שיחות שקיימנו עם מפעילי קווים כאלו, הודו חלקם כי כל אדם שהתקשר אליהם פעמיים או שלוש אי פעם, יקבל את הצינתוקים, גם אם לא ביקש זאת. חלקם אפילו מבצעים את הצינתוקים גם למי שמעולם לא ביצע שיחה לקווים אלו.

איך יש להם את מספר הטלפון שלכם?

מאחורי התופעה עומדת מערכת לניהול הקווים הללו, אשר מתפעלת את המערך הטכני של רוב קווי התוכן. כשמנהלי המערכת מציעים ללקוחותיהם לבצע את ה"קמפיינים" ולהתקשר להטריד עשרות אלפי מספרי סלולר.

את מספרי הטלפון משיגים בשתי דרכים עיקריות. הדרך הראשונה משתמשת בכל מספרי הטלפון שביצעו שיחות לקו נייעס אי פעם.

שיטה נוספת היא רכישת מספרי טלפון מחברות המתמחות בכך. כך למשל בעלי אפליקציות רבות שגילו לאחרונה כי מספרי הטלפון שאגרו, שווים הרבה כסף. אפליקציות שפותחו על מנת ליצור שיתוף חברתי של ספרי הטלפונים, החלו למכור את המידע שצברו לכל דורש. וכך מוטרדים גם אנשים שמעולם לא ביצעו שיחות לקווים הללו.

עבירה על חוק הספאם? (צילום: שאטרסטוק)

התופעה המטרידה הופכת לעתים קרובות לסיוט של ממש, כשהטלפון הסלולרי מצלצל בשעת לילה מאוחרת ומעיר את יושבי הבית. כך למשל מספר לנו י. שלאחרונה החל הטלפון לצלצל כמעט מדי לילה, כשלעתים מבוצע צינתוק לאחר השעה 1 בלילה, תוך כדי שהטלפון מעיר אותו ואת ילדיו.

י. מספר כי אמנם בעבר נהג לחייג לקווי נייעס, אך מעולם לא ביקש מהקווים הללו ליצור איתו קשר. ובחודשים האחרונים לא ביצע אף שיחה אחת לקווי התוכן הללו.

חוק הספאם

תופעה זו, מלבד היותה מטרידה ולא הוגנת, היא לרוב אינה חוקית, ומי שעומד מאחורי הטרדות אלו עובר על חוק הספאם - על פי התיקון ה-40 לחוק הבזק בסעיף 30, אשר אוסר על ביצוע שיחות כאלו - וחשוף לתביעה של 1000 ש"ח ללא הוכחת נזק, על כל שיחה כזו שיזם. על פי חוק הספאם, שיחה כזו מותרת רק לאחר בקשה מפורשת של המשתמש, והמפרסם חייב לבקש רשות לפני התחלת הפרסום, ורק לאחר שאושר במפורש יוכל להמשיך בפרסום.

(צילום אילוסטרציה: מאיר אלפסי)

אלא שנראה כי בעלי הקווים לא מוטרדים מהחוק הישראלי, ככל הנראה בעקבות ההנחה כי המוטרידים לא יפנו לרשויות ולא יתבעו את הקווים בגלל ההלכה האוסרת פנייה לערכאות ללא היתר מבית דין.

מלבד העובדה כי מפעילי הקווים, כמו גם כל המעורבים במעשים המתוארים, חשופים לתביעות פרטניות. הם גם עוברים על החוק הפלילי, וחשופים לקנסות על כל הטרדה אותם הם מבצעים. כשעליהם מוטלת חובת ההוכחה כי המוטרדים ביקשו את הדברים.

בשיחה עם עו"ד משה מובשוביץ המתמחה בתחום המשפט המסחרי, עולה כי לפי המתואר לעיל, לכאורה לא רק שניתן להגיש תביעה כנגד אותם קווי תוכן על ידי כל אחד ממי שהוטרד על ידי אותם קווים. נראה כי לכאורה אף יש מקום לשקול הגשת תובענה ייצוגית נגד אותם קווי תוכן, בגין הנוהג בו מבוצעות שיחות צינתוקים, כשלאחר מכן מי שמתקשר לקו ממנו בוצעה השיחה מחויב בתשלום. לפי חוק עוולות מסחריות או לפי חוק עשיית עושר ולא במשפט.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר