אאא

הצום הארוך בתשעה באב יוצר רעב וציפייה לארוחה שלאחריו, אולם מומלץ לנהוג לפי כמה כללים כדי למנוע כאבי בטן ובחילות.

ראשית, יש להימנע מלהתנפל על האוכל, למרות הרעב. יש לשתות תחילה שתיה ממותקת חמה, עדיף תה, או מים חמים, כדי לא להכביד על הקיבה ולמנוע עומס מיותר.

לשומרי המשקל חשוב לדעת כי הארוחה של שבירת הצום, אינה אמורה לספק את הקלוריות שנחסכו במהלך הצום. יתרה מזאת, ערכם התזונתי של המזונות שנצרכים מיד בתום הצום, חשוב במיוחד, מפני שקצב פירוק החומרים איטי ביום הצום והקלוריות יישארו זמן רב יותר מהרגיל.

עדיף לספק לגוף פחמימות זמינות בעלות אינדקס גליקמי בינוני-גבוה, לכן מוסיפים לצד השתיה: פרוסת עוגה, עוגיות, או קרקר עם דבש (או ריבה). זה חשוב על מנת לשחרר לגוף סוכרים ולאפשר לו להתאושש מהחולשה של הצום.

• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של 'כיכר השבת' ותישארו מעודכנים

גם פירות כמו בננה, אבטיח וענבים הם עשירים בסוכר, ויעזרו לגוף בהתאוששות מהירה.

לאחר מכן מומלץ לנוח מעט, כדי להקל את העיכול ורק כחצי שעה מאוחר יותר לאכול ארוחה קלה, למשל: מרק ירקות יחד עם אורז מבושל. או פרוסה עם גבינה, ביצה קשה ויוגורט.

בכל מקרה עדיף להימנע ממזונות עתירי שומן, או מטוגנים שיכבידו על מערכת העיכול.

הסבתות ימליצו דווקא על זעתר בשמן זית, דבר ראשון, כדי "לרפד" את הקיבה, ורק לאחר מכן יוסיפו את יתר המאכלים.

בהמשך הלילה כדאי להמשיך ולשתות כוס מים מידי שעה, כדי להחזיר לגוף את הנוזלים החסרים.