הפרעות קשב וריכוז? תפסיקו עם החלב - פרק ה´

הקשיבו! החלב משפיע גם על הקשב והריכוז של ילדיכם. עובדה. רופאים ומטפלים רבים, רואים בחלב אחד מהגורמים המשמעותיים להפרעות קשב וריכוז. משהו נוסף שלא ידעתם.

חנה בורט, שפרה טנא | כיכר השבת |

חלב ומוצריו מהווים גורם משמעותי להפרעות קשב וריכוז בילדים. רופאים ומטפלים רבים ממליצים על הפסקת צריכת מוצרי חלב כאמצעי לפיתרון בעיות קשב וריכוז.

אכן, לעומת מחקרים המראים שחלב חשוד כגורם לסרטן, ומחקרים נוספים המצביעים שחלב גורם לסוכרת נעורים, מחלות עיכול ודלקות שונות – הפרעת קשב וריכוז נשמעת לכל היותר כמעמסת חיים קלה. האומנם? "לא ממש", מסבירה ל´כיכר השבת´, גב´ גילה יפה, מרפאה בעיסוק בגני החינוך המיוחד של עיריית בני ברק, וביחידה להתפתחות הילד בסניף קופ"ח ´לאומית´ בבני ברק. "הפרעת קשב וריכוז, המוכרת יותר במינוח המקצועי כ-ADHD (Attention-Deficit and Hyperactivity Disorder), או לעיתים גם כ-ADD (ללא מרכיב ההיפראקטיביות), מתבטאת בשורה של הפרעות נרחבות שעלולות להשפיע על מגוון תפקודים חיוניים ביותר בחייו של הלוקה בה".

הפרעת קשב וריכוז – לא מה שחשבתם

יפה נותנת קצת רקע להפרעה הקשה: "הפרעת קשב וריכוז (ADHD) כוללת בתוכה שלושה תחומים עיקריים: חוסר קשב, אימפולסיביות והיפראקטיביות. חוסר קשב משמעו שהילד נמצא בסיטואציה מסוימת אולם הוא אינו מצליח להיות קשוב לכל המתרחש בה, כתוצאה מכך, הילד מפספס מידע חשוב מהמתרחש סביבו, ומתקשה באופן משמעותי ביותר לשמור על הקשבה רצופה במשך זמן הלימוד – החל משנות הגן המוקדמות וכלה בכל מסגרת לימודית בחייו".

הקושי הזה מוסיף ללוות את הילד גם בבית, "´הריחוף´ של הילד, מציג אותו בעיני הסובבים אותו כמנותק, כמרוכז בעצמו וכמזלזל בסביבה. די בתופעה זו כשלעצמה בשביל לגרום לילד בדידות חברתית וחיכוכים רבים גם עם בני משפחתו והקרובים אליו", אומרת יפה ומוסיפה: "אין לשכוח שגם פעילות פשוטה ונפוצה כל-כך כמו קריאת ספר, כמעט בלתי-אפשרית עבור הילד".

זו רק ההתחלה. "הפרעת הקשב מתבטאת גם באימפולסיביות שמשמעה, שהילד לא יכול ולא מסוגל להתאפק עד שהוא אומר או עושה דבר מה. לדוגמה: בשיעור כשהמורה שואלת שאלה, כל הילדים האחרים מצביעים, והילד ´שלנו´ מתפרץ, צועק בקול את התשובה, מקבל נזיפה מהמורה ונתפס בתור ´הילד הגרוע´ למרות שלמעשה מבחינתו עשה את מה שביכולתו ואף ידע את התשובה.

´הילד המעצבן´ – דחייה חברתית

"דוגמה נוספת שהילד ייתקל בה רבות, בעת משחק חברתי בשעת ההפסקה, כל הילדים מחכים לתורם ומשחקים לפי הכללים המקובלים, והילד ´שלנו´ יקפוץ ידחוף וירצה להיות הראשון כי הוא לא מסוגל לחכות לתורו". יפה מזכירה: "זה יכול אולי להישמע בעינינו, המבוגרים, הפרעה חסרת חשיבות, אולם על עולמו המתפתח של הילד זה יכול להמיט אסון חברתי ולתייגו לנצח כ´ילד מעצבן´".

"המימד הנוסף הוא: היפראקטיביות", מסבירה יפה ל´כיכר השבת´, "הילד כל הזמן ´זז´. הוא אינו מסוגל לשבת בנחת במהלך מגוון פעילויות, החל מזמן הלימודים וכלה בבית ואצל חברים. לדוגמה, בשעת שיעור הילד יהווה מטרד עבור המורה והחברים. גם בבית, בהכנת שיעורי בית, או כשכל בני המשפחה ישובים סביב שולחן השבת, הילד יהיה חסר מנוחה, וכתוצאה מכך, גם הסובבים אותו".

יפה מדגישה: "באופן כללי, קשה לתת במסגרת הזו את מגוון האספקטים הנובעים והמתלווים להפרעה, אולם חשוב להדגיש כי ההפרעה אינה עוזבת את הילד בגיל ההתבגרות והיא עשויה ללוותו במהלך כל שנות חייו", מסכמת יפה.

הפרעת קשב וריכוז – הקשר לחלב

ד"ר ג´יי גורדון, רופא ילדים אמריקני מוכר, כותב בספרו "בלי ריטלין", על שינוי התזונה וכחלק חושב מכך - הפסקת צריכת מוצרי חלב, כאמצעי טיפולי יעיל לפתרון הפרעות קשב וריכוז.

"אני מאמין שתרופות יכולות, אמנם, להוות טיפול זמני בהפרעות קשב, ריכוז והיפראקטיביות ובהפרעות התנהגותיות דומות, אך תזונה טובה ואורח חיים בריא עשויים לרפא אותן". גורדון מונה את עיקרי התכונית התזונתית ובתוכה הוצאת רכיבי החלב מהתפריט: "ארבע ההנחיות החשובות של התוכנית התזונתית הן: 1. ללא סוכרים מעובדים. 2. ללא חומרי טעם וצבע מלאכותיים. 3. ללא מוצרי חלב.4. ללא גלוטן"

גורדון מבטיח: "בעזרת מעט ערנות וזהירות, אני מבטיח לכם שתשיגו תוצאות נפלאות. ראיתי את ההצלחות במו עיניי".

ברפואה הסינית מיחסים רואים בחלב את אחד הגורמים המשמעותיים לבעיות קשב וריכוז. הגב´ שרון אלוני, מרצה במספר מכללות ומטפלת בכירה בבעיות התנהגות ונפש בילדים, נערים ומבוגרים, ברשת קליניקות ברחבי הארץ, כותבת במאמר בנושא הפרעות קשב וריכוז בראי הרפואה הסינית: "כל מה שיהווה עומס על מערכת העיכול יצור עומס פיזי ורגשי, יותר עצבנות ויותר הפרעות. מניסיוני מוצרי חלב גורמים לנזקים רבים בכלל ולתופעות של קושי ריכוז והקשבה בפרט".

אלוני מסבירה את הקשר בין החלב להפרעת הקשב והריכוז: "מבחינת הרפואה הסינית אכילת חלב ומוצרי חלב גורמת ליצירת לחות וליחה, מכניסה איכות של קור ומים לגוף על-כן מתפתחת עייפות, ישנוניות, הפרעות קשב, קושי באיכות הריכוז, עצבנות, נטייה להתפרצויות ולאלימות. ברגע שנוריד את עומס החלבון הזה מהקיבה ומהכבד יופסק תהליך ייצור הליחה, הגוף לא ייחשף לאיכות הקור שנחשף אליה ותאמינו או לא- 50% מהסימפטומים ייעלמו לחלוטין".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר