אאא

הקיץ כאן, אדי החום והלחות מורגשים כבר לקראת השעה 8 בבוקר.

אנחנו בחיפוש מתמיד אחר מקורות צינון. אין ספק שהים והמזגן יודעים לעשות עבודתם נאמנה אך יחד עימם כדאי ואף מומלץ להתאים לגופנו תזונה קלה ומקררת המותאמת לתקופת הקיץ.

בראש ובראשונה יש לשים דגש על שתייה מרובה:

צריכת מים חשובה, גם ללא תחושת צמא. גופנו זקוק לכמות נוזלים הנעה בין 1.5 ליטר לשני ליטר ליום.

בימי הקיץ החמים כדאי להגדיל את הכמות, ולו רק כדי למלא את איבוד הנוזלים בזיעה. מבנה הגוף, מכיל 60% נוזלים, ולכן, הנוזלים חיוניים לחילוף חומרים תקין, לפעילות של כל מערכות הגוף ולמניעת עצירות.

בשתייה לא מספקת עלולה להתפתח התייבשות, שבין סימניה: עייפות, סחרחורת וכאבי ראש.

על מנת לספק לגוף את כמות הנוזלים הרצויה יש להרבות בשתיית מים, אך גם באכילה מספקת של ירקות המלאים באופן טבעי בנוזלים, ובויטמינים ומינרלים שיש להשיב לגוף. לגבי פירות ומיצי פירות טבעיים יש לזכור שהם מכילים כמות רבה של סוכר - כוס מיץ טבעי מכילה כ-4 כפיות סוכר ופחית מיץ כ-8 כפיות. לכן כדאי להגביל את כמות הפירות ל-1-3 ביום בהתאם למידת שמירת המשקל ורמות הסוכר בגוף. אולם, כמובן שעדיף לאכול פרי מאשר ממתק.

טיפ טעים: חליטות צמחים מרוות ומצננות:

הקפיאו מיץ מלימון טרי במגשית קוביות הקרח והגישו בקנקן מים קרים עם חליטת נענע, לואיזה או תה ירוק.

טיפ טעים: מתכון לסלט פירות מצנן עשיר בברזל ואבץ

חיתכו גס כמה תמרים לחים,תפוח חמצמץ לרצועות דקות ותאנים טריות ירוקות או סגולות, הוסיפו גרגירי רימונים וגרעיני דלעת. הכינו רוטב המורכב מכף טחינה גולמית 100% שומשום מלא, כפית סילאן וכף מיץ לימון, ערבבו את חומרי הרוטב היטב ומיזגו על הסלט. בתיאבון.

• ומה עם קרינת השמש? כיצד נתמוך בגוף ע"י תזונה מפני קרינת השמש?

ישנם מחקרים המעידים, שאצל אנשים שאכלו יותר ירקות ובפרט עלים ירוקים כמו סלרי ומצליבים כמו ברוקולי וכרוב - מעל שלוש פעמים בשבוע, ירד הסיכון לחלות בסרטן העור – מלנומה בכ- 50%. יתרונות דומים התקבלו מאכילת עשבי מרפא טריים, במיוחד רוזמרין ומרווה. אכילת דגים בכלל ובמיוחד דגים עשירים באומגה שלוש כמו סרדינים או סלמון יותר מפעם בשבוע, הייתה קשורה בירידת הסיכון לחלות במלנומה ב- 35%. התזונה הים תיכונית עשירה במרכיבי מזון אלו ומותאמת למקומות בהם קרינת השמש חזקה והאקלים חם ולח.

האנטי אוקסידנט העיקרי המגן מפני קרינת השמש הוא בטא קרוטן, חומר הנאגר ברקמות השומן והופך לוויטמין A בכבד. הבטא קרוטן מצוי בפירות וירקות כתומים, צהובים ואדומים כמו: דלעת, גזר, בטטה, פלפל אדום, מנגו, מלון, פפיה, ואפרסק. עודף בטא קרוטן אינו גורם לרעילות, והתופעה הקיצונית של עודף מתבטאת בצבע צהוב של העור.

(הכותבת הינה נטורופתית ויועצת תזונה בכירה ב"לאומית שירותי בריאות").