אאא

חוויה של אפייה: ישיבת ההסדר "אור וישועה" בחיפה אופה מצות מהודרות, כמיטב המסורת. את המצות אפו בתנור חרס העשוי מעפר, מים ותבן ושהוכן במיוחד לאפיית המצות.

אתר "סרוגים" מציג תיעוד מאפיית המצות המיוחדת, שלב אחרי שלב: הלישה, הרידוד, והתוצאה הסופית - מצות ריחניות ומהודרות. פסח כשר ושמח.

התנור עשוי מחימר (חול, מים וקש) והוא שחזור לתנורים ששימשו את אבות אבותינו לאפייה. בקרבת התנור החום בלתי נסבל.
התנור עשוי מחימר (חול, מים וקש) והוא שחזור לתנורים ששימשו את אבות אבותינו לאפייה. בקרבת התנור החום בלתי נסבל.
המנוף, בעזרתו ילושו סופית את הבצק. החלקים שאינם נוחים לניקוי, נעטפו בניילון נצמד שמושלך בתום השימוש.
המנוף, בעזרתו ילושו סופית את הבצק. החלקים שאינם נוחים לניקוי, נעטפו בניילון נצמד שמושלך בתום השימוש.
כל העובדים במלאכת האפייה, גוזזים את ציפורניהם ושוטפים את הידיים במים וסבון, בכל סיבוב של אפייה.
כל העובדים במלאכת האפייה, גוזזים את ציפורניהם ושוטפים את הידיים במים וסבון, בכל סיבוב של אפייה.
הקמח מוכנס לקערת הלישה
הקמח מוכנס לקערת הלישה
מוסיפים מים לקערת הלישה. מעתה יתחילו למנות 18 דקות עד לסיום העבודה. הלישה נעשית בידיים. המים שמוסיפים לקמח, לנו במשך הלילה מחוץ למקום שאיבתם.
מוסיפים מים לקערת הלישה. מעתה יתחילו למנות 18 דקות עד לסיום העבודה. הלישה נעשית בידיים. המים שמוסיפים לקמח, לנו במשך הלילה מחוץ למקום שאיבתם.
אחרי הלישה הראשונית, עוברים ללישה הסופית בעזרת המרדה, שדוחס את הבצק.
אחרי הלישה הראשונית, עוברים ללישה הסופית בעזרת המרדה, שדוחס את הבצק.
כל מרדד מקבל כדור בצק אותו הוא משטח בעזרת המערוכים לצורת מצה דקה.
כל מרדד מקבל כדור בצק אותו הוא משטח בעזרת המערוכים לצורת מצה דקה.
אחרי תום הרידוד, מנקבים את המצה. לצורך כך משתמשים במזלגות חד פעמיים, שמושלכים בתום השימוש. החורים במצה יועילו שהבצק לא יתנפח באפייה.
אחרי תום הרידוד, מנקבים את המצה. לצורך כך משתמשים במזלגות חד פעמיים, שמושלכים בתום השימוש. החורים במצה יועילו שהבצק לא יתנפח באפייה.
את המצה משטחים בתוך התנור. החום האדיר בתנור, מבעיר את הנייר שעל המקל.
את המצה משטחים בתוך התנור. החום האדיר בתנור, מבעיר את הנייר שעל המקל.
המצה שוהה בתנור בין 6 ל-10 שניות עד שהיא מוכנה.
המצה שוהה בתנור בין 6 ל-10 שניות עד שהיא מוכנה.
המצות בצאתן מהתנור. התהליך כולו לקח כ-13 דקות בלבד.
המצות בצאתן מהתנור. התהליך כולו לקח כ-13 דקות בלבד.
בתום כל סיבוב  של אפייה מנקים את משטחי העבודה היטב במים וסבון.
בתום כל סיבוב של אפייה מנקים את משטחי העבודה היטב במים וסבון.