משבר הסלמונלה

משרד הבריאות מאשים: המעבדות לא דיווחו

מסמכים חדשים שנחשפו היום מגלים כי המעבדות ידעו בבירור על הסלמונלה שבועיים בטרם ההודעה לציבור. משרד הבריאות מאיים להסיר את ההכרה מהמעבדות (בריאות)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
(שאטרסטוק)

הסערה סביב סערת הסלמונלה ממשיכה: מסמכים שפורסמו בידי חדשות 2 חושפים כי בבדיקה שערכו שתי מעבדות מזון שונות כבר בסוף חודש יולי נמצאה סלמונלה בטחינה, אלא שמשרד הבריאות ידע על כך את סלטי צבר רק כעבור כשבועיים.

כזכור, אספה סלטי שמיר מהחנויות את המוצרים שנעשה בהם שימוש בטחינה הבעייתית ולחברה נגרם נזק אדיר עם ירידה של 90% במכירות ופגיעה משמעותית במותג.

על פי המסמכים שפורסמו כאמור היום, שתי המעבדות, "מילודע" והמעבדה המיקרוביולוגית בנשר, ידעו כבר בתאריכים 24 ו-25 ביולי על חשד לסלמונלה. המעבדות הללו ערכו בדיקות מעבדה לחומר הגלם - טחינה לתעשייה שהגיעה לסלטי "צבר", ולסלטי "אחלה" של שטראוס - שגילו סלמונלה. בשלב הזה, גם התחיל המחדל במסגרתו לא החברות ולא המעבדות דיווחו למשרד הבריאות על הממצאים.

בדיקה נוספת שנערכה ב-28 ביולי מטעם אחת החברות אישרה שוב את הימצאות חיידק הסלמונלה בטחינה. גם בבדיקות שערכת חברת הנסיך במעבדה המיקרוביולוגית בנשר, בעקבות הבדיקות שערכו החברות, התגלתה סלמונלה, כשהתשובות הגיעו לחברה ב-4.8.

רק שלושה ימים לאחר מכן - ב-7 באוגוסט - שבועיים אחרי הבדיקה הראשונה הגיע הדיוח על הימצאות החיידק בטחינה למשרד הבריאות. במשרד הבריאות טוענים כי המעבדות לא דיווחו מיד על הימצאות הסלמונלה, בניגוד לנהלים הברורים וכי גם להן יש אחריות על כך שהטחינה המזוהמת הגיעה לרשתות השיווק.

גם טחינת "הנסיך" ניסתה לכאורה לצמצם נזקים ולא דיווחה למשרד הבריאות על הימצאות הסלמונלה כמו גם לא לסלטי שמיר, המשתמשת באותו חומר גלם במוצריה. הדיווח על הסלמונלה הגיע לסלטי שמיר רק ב-11 באוגוסט, אחרי שתי ביקורות שערך משרד הבריאות במפעלי החברה עקב דיווחי המעבדות על סלמונלה. לאחר הביקורת שערך משרד הבריאות ותוצאות המעבדה שדווחו לו, דרש המשרד לקרוא להשבת המוצרים וקרא לריקול הסלטים.

במשרד הבריאות האשימו כבר בתחילת השבוע את חברת הטחינה "הנסיך" כי התנהלה בצורה רשלנית כשלא דיווחה לסלטי שמיר על החשד לסלמונלה. היום המשרד יוצא גם נגד המעבדות המוסמכות שערכו את הבדיקות וכאמור לא דיווחו למשרד על הממצאים.

על פי חדשות 2, מדובר במעבדות מוסמכות שהן מעבדות פרטיות, שאולי כפופות מקצועית למשרד הבריאות - אבל מי שמשלם להם עבור הבדיקות הן חברות המזון הגדולות, לכאורה המעבדות מחויבות למי שמשלם להם את הכסף. על פי נוהלי משרד הבריאות, על שטראוס וצבר לא הייתה חובה לדווח על הממצאים, כיוון שהטחינה - חומר הגלם, לא נכנסה למפעל שלהן בעקבות תוצאות המעבדה, אבל אולי ראוי היה שכן היו מדווחות על כך.

אתמול הוציא משרד הבריאות מכתב הבהרה למעבדות בו נכתב כי הוא "רואה בחומרה היעדר היענות של מעבדות מוכרות להעביר בדיקות של חיידקי סלמונלה וליסטריה". במשרד מדגישים כי "לגבי כל תוצאה חיובית, חלה חובה של המעבדה לבודד את החיידקים ולהעבירם במלואם למעבדות משרד הבריאות תוך שבוע. בכל מקרה שבו יימצא כי מעבדה מוכרת לא פעלה לפי ההנחיות הנ"ל, תישקל הסרת ההכרה ממנה בכפוף לשימוע".

מהמעבדה המיקרוביולוגית בנשר נמסר בתגובה: "עד לפני שבועיים, כל הדיווחים למשרד הבריאות היו ממצאים של מוצרים סופיים ולא מבדיקות חומרי גלם או משטחים או בדיקות שרשרת. רק לאחר מקרה יוניליוור, קבלנו הוראה ברורה טלפונית ממשרד הבריאות לדווח על כל ממצא - גם אם הוא חומר גלם משטח או כל בדיקה אחרת - ולכן מיד דיווחנו על הממצאים שהתקבלו באותו השבוע".

ממעבדת "מילודע" נמסר בתגובה: "אנחנו עובדים בהתאם להוראות משרד הבריאות".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר