נִיחוֹחוֹת מְהמָגְרַבּ

5 המאכלים לשולחן מימונה חגיגי וטעים במיוחד

משה פריגן עם החמישייה המלכותית: 5 מתכונים למאכלי חובה על שולחן המימונה. כן, כמובן שיש כאן גם מופלטה. וגם - הפתעה: מה המקור לאחד מהחגים העתיקים ביהדות? (מתכונים, אוכל)

משה פריגן | כיכר השבת |
הכתבה פורסמה ב-כ' בניסן תשע"ז | 16.04.17
שולחן מימונה אורגינלי (צילום: משה פריגן)

חג המימונה הוא אחד החגים העתיקים בעולם ומקורו בקהילה הבֶּרְבֶּרִית במרוקו. לאלה, מימונה הייתה ספק אלה ספק שדה האחראית על המזל הטוב ופריון היבולים. לפני כאלף וארבע מאות שנה היו ברברים רבים שהתייהדו וביניהם מלכת מרוקו דהייה אל כהינה - יהודית הכוהנת שנוצחה על ידי צבאות האסלאם במאה השביעית לספירה.

אותם מתייהדים הביאו את המנהג לערוך את השולחן בתחילת האביב כדי לרצות את אותה "מימונה". עם השנים הפך החג לחג בעל משמעויות יהודיות שהידועות שבהן הן: יום הולדתו של הרמב"ם הנקרא בפי המקומיים מיימוניידס, יום הילולתו של רבי מיימון אבי הרמב"ם, חג האמונה בביאת המשיח בדומה לסעודת משיח של חסידות חב"ד וחגיגת ביזת ממון מצרים.

בחגיגות השתתפו מוסלמים רבים שהיו מביאים קמח של חמץ לשכניהם היהודים וכלי נגינה.

על שולחן המימונה הונחו סימנים לפריון כמו דגים חיים ושיבולי חיטה, סימנים לטוהר והיטהרות כמו קמח לבן, חלב, חמאה, ז'בן - קציפת ביצים מתוקה ופול ירוק, וסימני התחדשות הטבע כמו דבש, תמרים, מים וזר נענע. לצד סימנים אלה הוגשו מיני מתיקה, ריבות וכמובן, הכוכבת הבלתי מעורערת: המופלטה שנמרחה בחמאה ודבש.

לכבוד משמרי המסורת, לכבוד אלו הפותחים את דלתם לאורחים לא מוכרים, לכבוד המכינים את ממתקי האביב - לכולכם שלוחה ברכת "תִּרְבַּחְוּ וּתּסְעַדוּ"!

מופלטה

מרכיבים:
1 ק"ג קמח
1 שקית או קובית שמרים
1 כף מלח
1 כף סוכר
1/2 2 כוסות מים פושרים
1/4 כוס שמן סויה או קנולה לבצק
1/2 בקבוק שמן סויה או קנולה לשימון
מעט שמן לטיגון

אופן ההכנה:
1. לשים את החומרים לבצק רך ומתפיחים מעט.

2. קורצים מהבצק כדורים בגודל חצי ביצה ומניחים במרווחים בתבנית משומנת בהרבה שמן. מחכים עד לכמעט הכפלת הנפח.

3. על שיש משומן פותחים עם פנים כף היד את הבצק לעלה דקיק ושקוף ומניחים בזהירות במחבת טפלון משומנת קלות והופכים כשמתייצב. מניחים עוד עלה על המופלטה המוכנה והופכים, כך ממשיכים עם כל עלי המופלטה שבגלל השמן לא ידבקו. שימו לב לעבוד עם פנים כף היד ולא עם האצבעות.

מרוז'יה - ריבת צימוקים ושקדים

מרכיבים:
1 כוס צימוקים שחורים
1 כוס צימוקים בהירים
1 כוס אגוזי פקאן / אגוזי מלך / שקדים - מסוכרים
2/3 כוס סוכר
מיץ מחצי לימון
1 מקל קינמון
6 כפות שמן
2 כפות ליקר תפוזים (אופציונלי)

אופן ההכנה:
1. בקערה, משרים את הצימוקים במים רותחים עד שהם מתנפחים. מסננים ומטגנים קלות במעט שמן את הצימוקים בסיר רחב.

2. מוסיפים לסיר את הסוכר ומקל הקינמון ומבשלים בערבוב מתמיד על אש קטנה עד שהסוכר נמס לחלוטין. ב-5 הדקות האחרונות מוסיפים את הלימון. בדקה האחרונה שוברים מעט את האגוזים ומערבבים פנימה. מסדרים במגש יפה, מפזרים מעט שומשום מעל ונועצים גבעול נענע במרכז.

ז'בן - קרם נוגט מרוקאי

מרכיבים:
1 ק"ג סוכר
400 מ"ל מים
1 מקל וניל
מיץ מחצי לימון
3 חלבונים

אופן ההכנה:
1. מרתיחים על אש קטנה את הסוכר, המים ומקל הווניל עד להצטמצמות והפיכה לסירופ. מוסיפים את הלימון ומבשלים עוד 5 דקות.

2. מוציאים את מקל הווניל ומצננים במשך כ-20 דקות, עד שהקרם חם, אבל לא רותח.

3. בקערת המיקסר, מקציפים את החלבונים עד להתייצבות. מתחילים בזילוף דקיק של הסירופ עד לקבלת מרקם של טופי. יוצקים לקערת זכוכית או קריסטל ומקשטים עם אגוזים, שקדים ודרז'ה צבעוני. מגישים לשולחן לצד כפיות.

עוגיות שקדים

מרכיבים:
3 חלבונים
300 גרם שקדים טחונים (ניתן להחליף בבוטנים או אגוזים טחונים)
1 כוס אבקת סוכר
1 כפית מחוקה ציפורן טחון
1/2 כפית קינמון
3 כפיות ריבה ביתית קצוצה או 3 כפות קליפות הדרים מסוכרות (אופציונלי)

אופן ההכנה:
1. מקציפים את החלבונים עם אבקת הסוכר עד לקבלת קצף נוקשה.

2. בכלי נפרד, מערבבים את שאר המרכיבים ומקפלים בעדינות לקצף.

3. מסדרים על תבנית מנג'טים קטנים ומפדרים אותם באבקת סוכר דרך מסננת דקה.

4. מעבירים את הקצף לשק זילוף ומזלפים לתוך המנג'טים. מפדרים מעל באבקת סוכר עד לכיסוי.

5. אופים בתנור שחומם מראש ל-150 מעלות במשך 12 דקות, מוציאים, מצננים ומגישים. ניתן לשמור עד שבועיים בקופסה אטומה בטמפרטורת החדר.

מעז'ון דלבדלז'אן - ריבת חצילים מרוקאית

מרכיבים:
1 ק"ג חצילים קטנים ומבריקים
1 ק"ג סוכר
2 מקלות קינמון
1 מקל וניל
5 פלפל אנגלי שלם
קורט אגוז מוסקט
מיץ משני לימונים
1.5 ליטר מים

אופן ההכנה:
1. מקלפים את עלי החציל ומשאירים את הגבעול ודוקרים עם קיסם את החצילים.

2. מניחים את החצילים בסיר, מכסים במים ומבשלים במשך כרבע שעה. שופכים את המים, מוסיפים את הסוכר והתבלינים ויוצקים מעל את ה-1.5 ליטר מים. מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה בינונית.

3. לאחר רבע שעה, מוסיפים את מיץ הלימון. ממשיכים לבשל עד שהמים מצטמצמים לכרבע מהכמות המקורית והנוזל של הריבה מקבל גוון חום ענברי. שומרים במקרר בצנצנת מעוקרת.

הערה: אם רוצים שהריבה תהיה קשה אפשר להוסיף ליבה וקליפות תפוח עטופות בגזה לסיר ולהוציא בגמר הבישול.

לטורים קודמים:

>> מעז'ון דל ביסבאס: מתכון לריבת שומר ואניס מרוקאית

>> מתכון לפסטייה מרוקאית - עלי סיגר במילוי עוף מתקתק ומרציפן

>> מרק חְרֵירַה עשיר ומנחם

>> קְוּאַרְאֵט דִי חְוּט ואֵלחְוּט חְ'אַר וּמְטְבְּוּח - מתכונים לדג חריף מבושל וקציצות דגים מרוקאיות

>> מתכון לסְכֵינַהּ - חמין מרוקאי עם חיטה, קציצה מתוקה ו"סושי-ג'חנון"

יש לכם מתכון וסיפור מרתק שעובר במשפחה או נהוג אצלכם בעדה (מגליציה ועד מקסיקו)? שלחו לנו לכאן cc@kikar.co.il ונשמח לארח אתכם במדור!

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר