עלייה בחששות

דו"ח האנטישמיות: ירידה במספר המקרים

לקראת יום השואה הופץ דו"ח האנטישמיות בעולם ממנו עולה כי אמנם מספר המקרים האנטישמיים ירד בשנת 2016 אך החשש של היהודים ברחבי העולם רק גבר לאחרונה (בעולם)

(צילום: שאטרסטוק)

"מרכז קנטור לחקר יהדות אירופה בזמננו" הפיץ היום (ראשון), ערב יום השואה, את דו"ח האנטישמיות, והנתונים משקפים את חוסר הביטחון ההולך וגובר של יהודים בעולם, שחוששים מהתנכלויות שונות על רקע יהדותם - על אף הירידה בפועל של תקריות.

לדברי עורכי הדו"ח הסיבה לירידה במספר המקרים היא קשורה ישירות לכך שפחות יהודים מעזים להסתובב ברחובות כשהם חבושים כיפה או סממן יהודי אחר. זאת לצד עלייה משמעותית בתקיפות נגד מהגרים מוסלמים אליהם ככל הנראה מתועלת כרגע השנאה באירופה.

על פי נתונים שאסף המרכז עולה כי מקרי האלימות ירדו בשנת 2016 ב-12% - מ-410 אירועי תקיפה על רקע אנטישמי, ל-361 בשנת 2016. בפילוח למדינות נראה כי הירידה הדרמטית ביותר הייתה בצרפת, שם דיווחה הממשלה על ירידה של יותר מ-61% בתקריות אנטישמיות אלימות ושאינן אלימות.

גם בבלגיה נרשמה ירידה משמעותית שעמדה על 52%, ובגרמניה – מ-740 מקרי אנטישמיות מדווחים בשנת 2015, ל-644 בשנת 2016. ירידות מתונות נרשמו גם באוקראינה ובאוסטרליה.

עם זאת, בבריטניה נרשמה עלייה בסך כל מקרי האנטישמיות. בממלכה המאוחדת נרשמה ירידה ספציפית במקרי תקיפה (13%) ומקרים של נזק לרכוש (11%) - אך עלייה בסך כלל התקריות.

בארצות הברית, לצד חילול בתי עלמין, נמשכת אווירת האנטישמיות בקמפוסים, בעיקר תחת המסווה של "אנטי-ציונות", וזו אחראית לעלייה מטאורית של 45% ממקרי האנטישמיות הכוללים, בין היתר, התנכלות לסטודנטים יהודים ופגיעה בזכויותיהם.

לעלייה העולמית בהחרפת הביטויים המילוליים בשנה החולפת אחראיות בעיקר הרשתות החברתיות. לדברי מרכז קנטור, השיח שם הפך לאלים ותוקפני יותר ויותר, ומשקף שנאה ליהודים (ולמיעוטים אחרים) דרך ציוצים ותגובות. על פי בדיקה שערך הקונגרס היהודי העולמי, בכל 83 שניות מועלה לרשת מסר אנטישמי, כשאת עיקר הזירה האנטישמית תופס הטוויטר.

במרכז קנטור מונים מספר סיבות לירידה העולמית באחוז התקריות הפיזיות והוונדליסטיות כלפי יהודים באירופה: הראשונה, עלייה באמצעי ביטחון שונים שבהם נוקטות המדינות, כולל הגברת נוכחות של אנשי ביטחון וצבא במוקדים יהודיים, כגון בתי כנסת ומרכזים יהודיים מה שמקשה בפועל על היתכנות מקרים כאלה וגם מוריד את המוטיבציה של האנטישמיים לפעול נגדם.

סיבה נוספת - שינוי בדפוסי הפעולה של גופי המודיעין בעולם, שהגבירו את המעקב אחרי קבוצות קיצוניות שונות בין היתר דרך הרשתות החבריות. מצד שני, תקריות הכוללות שימוש בנשק קר, בקבוקי תבערה ומשאיות דריסה הן אופני הפעולה הקשים ביותר לאיתור בזמן ולמניעה.

ולבסוף, הימנעותם של יהודים רבים מיציאה למרחב הציבורי עם סממנים יהודיים מובהקים כגון כיפה, ציצית או שרשרת עם מגן דוד. לעובדה שבשנה החולפת לא התרחש עימות ביטחוני משמעותי בין ישראל לשכנותיה, יש תרומה לירידה בתקריות האנטישמיות. ועם זאת, במרכז שבים ומדגישים, כי עימותים מהסוג הזה הם טריגר לשחרור עמדות ודעות אנטישמיות מוקדמות, ולא הסיבה הראשונית לעמדות אלו.

במרכז טוענים כי פיגועי הטרור שהיכו באירופה במהלך שנת 2016, עשויים להיות גורם להפחתת אנטישמיות כלפי יהודים, לטובת ביטוי הזדהות או הבעת הזדהות עם הקהילה היהודית המקומית ועם ישראל, וזאת במקביל להידוק שיתוף הפעולה הבין-דתי בין נוצרים ליהודים במישור החברתי והאידיאולוגי.

אך כל זה לא משפיע על מצב הרוח היהודי באירופה: לפי המרכז היהודים ממשיכים להפגין חוסר ביטחון ותחושות קשות הנובעות בעיקר מהאלימות המילולית, לצד ביטויים חזותיים שונים שבהם הם נתקלים בעיקר ברשתות החברתיות. האינטרנט נחשב לכלי העיקרי דרכו מופצת אלימות מילולית ושיח אנטישמי בעולם.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר