ישנן נשים שהרגע האחרון פשוט עושה להן את זה, השעון הביולוגי שלהן מתחיל לתקתק רק כששעת האפס מתקדמת בצעדי ענק. מה שמניע את אותן נשים הוא הלחץ. הפחד להפסיד או לאחר, גורם להן לבצע במהירות רבה פעולות שבזמן רגיל היו אורכות זמן כפול.

אולי יש יתרון לביצוע פעולות במהירות, אולם ברור שלשיטה יש חסרונות יותר מיתרונות. לחץ, גם כזה שמניע אותך לפעילות חיובית, אינו בהכרח בריא, הוא גורם להתשה, כעסים מיותרים וכמובן שאף פעם לא ניתן להגיע לתוצאות אופטימליות – כאשר הזמן דוחק והמלאכה מרובה.

שעון החורף מקצר לנו את ימי השישי, וגם מי שרגילה להכין את הכל ביום החופשי הזה, כבר לא ממש מספיקה להגיע לשבת ברוגע. ומי לא חולמת להספיק לשים את הראש על הכרית בצהרי יום שישי כשהשולחן כבר ערוך והאוכל מבעבע על הפלטה?

התיאור הזה נשמע לך מדע בדיוני, הא? אך מי שרגילה להכניס את השבת מוקדם, תספר לכן בעיניים נוצצות על החוויה המרוממת והנעימה הזאת, בעצם, היא לא צריכה לספר. הבית המבריק, הילדים המגוהצים והאיפור המדויק – כבר יספרו את הכל מעצמם.

מתחשק לך גם? קחי כמה טיפים ליום שישי רגוע..

קניות, בישולים וניקיונות

קודם, כדאי להתחיל את ההכנות לשבת כבר ממוצאי השבת הקודמת. זה נשמע מלחיץ אבל נכון לשעון החורף – יש לנו מוצ"ש ארוך שיאפשר לך לכבס את בגדי השבת ולהכין אותם מגוהצים בארון וממתינים עד לשבת הבאה.

האוכל הכי טעים הוא זה שהוכן ממש לפני הארוחה, נכון, אך מכיוון שאנו רוצות יום שישי פנוי ורגוע, ננסה לתמרן ולהכין את מה שניתן כבר קודם. רגע, בשביל לבשל צריך לעשות קניות. עשי לך יום קבוע לביצוע קניות, כדאי שהוא יהיה במחצית הראשונה של השבוע, הכי מאוחר ביום שלישי. הכיני לך את התפריט אותו את מעוניינת להגיש לכבוד השבת – וע"פ כך תכנני את המצרכים הדרושים לקניה. לא מוקדם מדי לרכוש שום דבר שיעלה בדעתך כולל עופות, בשרים, דגים, פירות וירקות. השתדלי להיות מדויקת על מנת להימנע מקנייה נוספת.

אם כבר דברנו על רשימות- כדאי להשתמש בהן בכל נושא. הן עושות סדר בראש ומזכירות את כל מה שאנו עלולות לשכוח.

אז עשינו קניות, יופי. הבגדים כבר מוכנים בארון, ומה שנשאר לנו זה רק לבשל ולנקות, או לנקות ולבשל, תלוי בהרכב הביתי שלכם.

אפייה היא דבר מלכלך, וכדאי לבצע כבר ביום רביעי – אין טעם לחכות איתה לרגע האחרון- עוגות חמות עושות כאב בטן.

כשהעוגה בתנור את יכולה כבר להתחיל להוציא את המצרכים הקפואים להפשרה. דגים ועופות נשמרים בקירור מצוין ליום ואפילו ליומיים, ובשר אפילו משתבח במשך הזמן הזה. גם סלטים ישארו טריים מיום חמישי וסלטים מבושלים כמו מטבוחה וסלק ניתן להכין גם כן מיום רביעי. אם את רוצה להיות ממש מאורגנת, כדאי להכין סלטים מורכבים כמו מטבוחה למספר שבתות, ולהקפיא במנות מחולקות.

גם את החמין ניתן כבר להכין מיום חמישי, זה לא מוקדם מדי – פשוט הרתיחי אותו לפני שאת מניחה על הפלטה, הוסיפי את הביצים וזה מושלם.

אם יש לך ילדים קטנים ואת יודעת שניקיון מוקדם מדי ירד לטמיון בידיהם השובבות, המתיני איתו עד ליום חמישי כשילכו לישון והשתלטי על ניקיון הממלכה.

איזה מדהים לגלות ששולחן השבת של שכנתך ערוך כבר מיום חמישי. גם את יכולה! שולחן ערוך נותן מרץ ותחושה של שבת מתקרבת, ובכלל גורם להרגשה שאנחנו כבר כמעט בסוף...

יום שישי בבוקר, הבית כבר נקי, האוכל במקרר, אז מה בעצם נשאר לנו? להכין תוספות ולשטוף את המטבח?! לא לוקח יותר משעתיים – אבל אל תחכי איתם לרגע האחרון, כי יש עוד לקלח את הילדים ולהלביש אותם (הבגדים כבר מוכנים בארון ממוצ"ש).

חלום. שולחן ערוך מיום חמישי (צילום: shutterstock)חלום. שולחן ערוך מיום חמישי (צילום: shutterstock)

רשימת תזכורות לפני שבת

ואם כבר דברנו על רשימות, רשמי לך את כל הדברים הקטנים שנהוג לשכוח או לבצע בדקה ה-99:

• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של 'כיכר השבת' ותישארו מעודכנים

להכניס את הפלטה לשקע

להרתיח מים במיחם

לכבות את האור במקרר ואת הבוילר

להדליק את שעון השבת

לחתוך נייר או לפתוח את חבילות הטישו

לפתוח בקבוקי שתיה – אם אתם נוהגים לא לעשות זאת בשבת

להכין נרות שבת להדלקה (כולל פתילות וגפרורים)

לכסות את מתגי החשמל ולהוציא מכשירי חשמל מהשקע

להוציא מוקצה מהכיסים ואת דפי הקשר מהילקוטים.

עכשיו, אחרי שהכל מוכן, את יכולה להתקלח בנחת, לנוח מעט , להתלבש ולהתאפר ברוגע לקראת השבת, לקבל אותה בנחת ולהתפלל מול הנרות בכוונה – בלי לנסות להיזכר מה שכחנו. וגם לקבל את ברכת המלאך הטוב: "יהי רצון שתהא לשבת אחרת כך", והמלאך הרע יענה בעל כרחו "אמן".

לא תענוג? תספרי לנו את בשבוע הבא...