אם את אישה המשוחחת בימים אלו עם אחיותייך או חברותייך, לא צריך להיות חכם אפילו מעט כדי לנחש את נושא השיחה. שלושת הימים של ראש השנה, כלומר: יומיים של ראש השנה, שאנחנו כבר רגילות אליהם, ועוד שבת אחת שנצמדת אליהם, הם שיחת היום ונדודי השינה בלילה.

במיוחד אם את עקרת בית צעירה וזו הפעם הראשונה שאת נתקלת בהתארגנות לשלושה ימים מראש, אפשר להבין את הלחץ. אבל הפאניקה שאוחזת את כולן היא מוגזמת. זה קורה מידי כמה שנים, שראש השנה צמוד לשבת, וזה אפשרי בהחלט לביצוע.

כמובן שלתושבות חו"ל מדובר לא רק בחג הראשון של תשרי, אלא גם שני החגים של סוכות יחוגו השנה בצמידות לשבת. כך שאם את גרה בארץ, חג אחד כזה הוא ממש משחק ילדים.

פנינו לעקרת בית מנוסה, עם וותק של 40 שנה בבישול ואירוח, וקיבצנו עבורכן כללים חשובים לתכנן נכון את החג. הטיפים, כמובן, יעזרו לך בכל שבת וחג, אירוע או אירוח שאת מתכננת.
דבר ראשון, תרגעי!

רשימות לחג

חברותיה הטובות ביותר של המארחת הן הרשימות. ברגע שתהפכי את כל הבלאגן שמסתובב לך בראש לפרטים בטור ישר ומאורגן, ותפרקי את הפרוייקט הגדול הזה לחלקים קטנים – כבר תראי שזה אפשרי ואפילו בקלות יחסית.

ההתארגנות לחג יוצאת הרבה מגבולות המטבח. היא כוללת גם קניות, סדר וניקיון ועניינים לוגיסטיים אחרים. שווה לך להשקיע אפילו שעה בהכנת הרשימות במקום שקט וריכוז מוחלט שלא תשכחי שום פרט, כי זה הבסיס שיביא אותך להתארגנות מוצלחת.

את הרשימות חלקי לרובריקות של: בישול, אפייה, אכסון, עריכת שולחן, אביזרים, ביגוד/ הנעלה, סדר וניקיון, אורחים.

רשימה ראשונה: מספר סועדים בכל ארוחה

בין אם את מארחת ובין אם אלו בני המשפחה הגרעינית שלך, כדאי שתדעי מראש כמה אנשים ישבו ליד השולחן בכל סעודה – באם המספר עלול להשתנות. כמובן, כדאי להתארגן ל-3 מנות ספייר.

רשימה שניה: תפריט

לאחר שתדעי לכמה אנשים עלייך להתכונן בכל אחת מהסעודות, את יכולה להעריך כמויות כדי לבנות תפריט.
אל תסתכלי על החג ביחידה אחת של שלושה ימים ו-6 או 7 סעודות, אלא התייחסי לכל סעודה לגופה.

שלושה ימי חג? קטן עלייך, זה משחק ילדים (אילוסטרציה: shutterstock.com)שלושה ימי חג? קטן עלייך, זה משחק ילדים (אילוסטרציה: shutterstock.com)

התחילי מהסעודה הראשונה וכתבי מה הולך להיות שם, עד לפרטים הכי קטנים כולל מספר חלות, מספר בקבוקי שתיה וכו'. וכך הלאה.

אל תשכחי לחשוב גם על ארוחות הבוקר, נשנושי ביניים לילדים וכמובן 'פעקאלאך' (חבילות ממתקים) לילדים להעסיק אותם בזמן הארוך בבית הכנסת.

רשימה שלישית: קניות

התחילי במצרכי המזון לפי התפריט שתכננת. כדי להקל על מי שצריך לבצע את הקניות על פי הרשימה, היצמדי למחלקות על פי המקום בו אתם עורכים את הקניות. קבצי את כל הירקות והפירות בטור אחד, מוצרי חלב, מוצרי נייר וכן הלאה.

כשאת יודעת מה את הולכת לבשל, כדאי גם שתחשבי על עוד דברים שאת זקוקה להם, מלבד המצרכים. תבניות, דפי אפייה, נייר כסף, קופסאות אכסון וכדומה. מומלץ מאוד להצטייד גם בטוש בלתי מחיק.

אל תשכחי גם את האביזרים לעריכת שולחן חגיגי. כלים, מפיות, כלי הגשה, אביזרי עיצוב וכו'.

רשימה רביעית: ביגוד/הנעלה

הרשימה הזו תעזור לך גם לא לשכוח מה לקנות (כיפות חדשות לבנים? קשתות חגיגיות לשמלות החדשות?), אלא גם לדעת מה כל אחד לובש בכל יום מימי החג. כך תדעי מה צריך להיות מכובס ומגוהץ ותוכלי להתארגן לכך מראש.

רשימה חמישית: מטלות וחלוקת תפקידים

כתבי באופן מפורט כל מה שצריך להיעשות לקראת החג. בישול, אפייה, כביסות, גיהוץ, סדר וניקיון. כאן את יכולה לקרוא לכל המשפחה, ולהחליט ביחד על חלוקת תפקידים, כך שכולם ייטלו חלק בנטל ויזכו להכין את הבית לקראת ראש השנה.

התארגנות מעשית

טוב. אחרי שהכנת לך יפה יפה את כל הרשימות באופן מסודר ומלא, אין ברירה אלא לגשת לחלק המעשי. דבר ראשון שחשוב לזכור: לזכור להסתכל ברשימות!

כן כן, לא חסרים סיפורים על רשימות מפוארות שאף אחד לא זכר להביט בהן.

עדיף להכין הכל מראש ולא להיכנס למורכבות ההלכתית של בישול מיום טוב לשבת, ואם בכל זאת תרצי להכין לשבת בחג – למדי היטב את כל ההלכות הרלוונטיות.

גם המטבח שלך נראה בימים האחרונים כמטבח תעשייתי? (shutterstock)גם המטבח שלך נראה בימים האחרונים כמטבח תעשייתי? (shutterstock)

ושוב אנחנו פוגשים את ידידה טוב של הבשלנית: הפריזר. כל מה שאפשר לבשל מראש ולהקפיא, הכיני כמה שיותר מוקדם. בסך הכל, אם חושבים על זה באופן הגיוני, מדובר בארבע סעודות שצריך 'לשבור את הראש' לגביהן.

את מאכלי השבת את מכינה כהרגלך, וגם כדאי לקחת בחשבון שביום השלישי לכולנו די נמאס מאוכל.

טיפים לאחסון חכם

כל תבשיל שלא נוזלי מידי ניתן להעביר מהסיר לתבנית חד פעמית, לציין על המכסה מה יש בפנים (לשם כך הטוש הלא מחיק) ולאיזו סעודה הוא מיועד.

• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של 'כיכר השבת' ותישארו מעודכנים

גם במקרר עצמו, הניחי את התבניות בערימות לפי סדר הסעודות. כך יקל עלייך לזכור וגם לגשת לכל דבר במקומו.
כדי לחסוך מקום בפריזר: פרוסות בשר בקר, פרגיות וכדו', אפשר להקפיא בשקית. קופסאות תופסות מדי הרבה מקום.

לשם דוגמא: עוטפים את הבשר הפרוס בנייר כסף ואורזים באופן שטוח בשקית עם סגירה הרמטית. מוציאים את האוויר קודם, כמובן, לצמצם נפח ככל האפשר. את ציר הבשר או הרוטב אפשר להקפיא בבקבוק קטן או גם בשקית כפולה. אותה השיטה לגבי מרקים.

את רשימת התפריט שמרי במקום בולט (הצמידי לדלת המקרר עם מגנט, למשל). בתום כל סעודה, בדקי מה הולך להיות בסעודה הבאה כדי לדעת מה צריך להוציא מראש.


ולסיום, אם הכל עדיין נראה לך מאיים מדי וגדול עלייך, תנסי לשחד מישהי להזמין אותך לחג...

]]>