סוכרת יכולה להוות סכנה במהלך הצום יש להקפיד על כללים ולהוועץ ברופא המטפל על מנת להכנס למצבים מסכני חיים.

במהלך הצום יש להקפיד על:

  • מדידות סוכר בדם למניעת היפו והיפר גליקמיות ומצבים חריפים ובכל מצב שאינך מרגיש טוב.
  • הצטיידות בשתייה מתוקה ופחמימה זמינה
  • שינוי בטיפול התרופתי בהתאם להנחיית הרופא ערב הצום וביום הצום עצמו ולאחריו.
  • למטופלים באינסולין יש להפחית באופן משמעותי את האינסולין הארוך טווח / בזאלי (לבעלי המשאיבות )בדרל כלל ההמלצה תהיה בין 40%-60%
  • ובכל מקרה אין לנתק את המשאיבה לכל שעות הצום.
  • במקרה של היפוגליקמיה יש להפסיק את הצום, לאכול ולשתות כרגיל
  • במקרה של עלייה קיצונית ברמת הסוכר בדם, לשעות מרובות יש להפסיק את הצום ולהרבות בשתיית מים ונטילת התרופות או האינסולין לפי הצורך על מנת לא להגיע להתייבשות וחמצת.

טיפים תזונתיים לפני הצום לסוכרתיים

  • חשוב למלא את מאגרי הגליקוגן (שהן שרשראות גלוקוז) בגוף ביום הקודם לצום, וזאת על ידי צריכה של פחמימות מורכבות ופשוטות כל 3 שעות מהבוקר שלפני הצום: לחם, פסטה, פירות.
  • חשוב לשתות שתיה מרובה , לפחות 2-3 ליטרים.
  • רצוי לשלב בתפריט פחמימות מורכבות. הן מתעכלות לאט, תורמות להרגשת שובע ולנינוחות, לחם מלא, פסטה מלאה, בטטה - כל אלה ועוד יתקבלו בברכה בארוחה שלפני הצום.
  • חשוב להזריק אינסולין פחות מן היחס הרגיל בסעודת מפסקת. (עד 75 % מן היחס )
  • רצוי להוסיף חלבונים ושומנים לארוחה. הם תורמים לתחושת שובע לאורך זמן.
  • כדאי לוותר על מזונות מתובלים, חריפים ומלוחים, המעוררים צמא. מזון מטוגן עלול לגרום לצרבת ומומלץ לוותר עליו.
  • רצוי להמנע מקטניות, וכן ירקות כמו ברוקולי, צנון וכרובית, הגורמים לנפיחות ולגזים, כך גם משקאות מוגזים.

טיפים להפסקת הצום

  • בדקו את רמות הסוכר והזריקו על פי האכילה ביחס שנקבע לכם.
  • שברו את הצום עם שתייה של משקה בטמפרטורת החדר ואפילו משהו קל כמו פרוסת לחם עם כפית ריבה
  • שעה מאוחר יותר לאכול ארוחה רגילה, למשל: לחם, גבינות, טונה, ביצה, סלט או מרק עוף וכו'.
  • חשוב לשתות במתינות
  • חשוב לזכור אין להשלים את כל הארוחות שלא נאכלו.

הגוף אינו זקוק לכך ואף להיפך העמסה יתירה של מזון ובעיקר פחמימה עלולה להפריע לאיזון הסוכר.

  • בידקו שעתיים לאחר הארוחה ותקנו בשעת הצורך.
  • העלו חזרה את האינסולין הבזאלי שהורד.

צום קל, היו זהירים.

עינת בדיחי מנהלת מערך הדיאטה מרכז רפואי שערי צדק.

]]>