אמאל'ה הוא משקר!

כל אמא חושש מהיום שבו ילדיה לא יגידו לה את האמת. הפחד מהסיטואציה הכואבת כי שקרים אמורים לגרום למשבר באמון, ואמון קשה להשיב. אבל לא הכל רע, יש עניין שגם כאן הוא יתהפך לטובה (הורים וילדים)

נטלי פולג | כיכר השבת |
אז למה הילדים משקרים?

תחילה חשוב להבהיר שזה טבעי לחוש ברגש שלילי כאשר ילדיכם אינם כנים עמכם, שום הורה לא רוצה לשמוע שקרים מילדיו, בייחוד כאשר הוא מופנה כלפי הוריו. שנית, חשוב שתבינו שהעובדה שילדיכם לא תמיד אומרים את האמת לכם או לסביבה - היא טבעית, ואין לתלות בה משמעות יתרה כאשר זה נעשה בגדר הסביר.

התהליך מתחיל לרוב בגילאים צעירים מאוד – בין שנתיים וחצי לשלוש שנים. הילד מתחיל לשקר בגיל כזה צעיר? זה סימן שמצביע על האופי הטבעי שלהם. פסיכולוג בכיר מאוניברסיטת טורונטו חקר שקרים של ילדים במשך 20 השנים האחרונות, אמר : "בדרך כלל זה נעשה על מנת לחפות על כך שהם עשו משהו לא בסדר, אולם חשוב להבין את המנגנונים שעומדים מאחורי שקרים כדי להבין עד כמה הם חשובים".

הפסיכולוגיה מאחורי השקרים אצל הילדים:

כאשר ילדים משקרים, צריכים להיכנס לפעולה מספר הליכים מתקדמים במוחם הכוללים זיכרון, שליטה על דחפים ומנגנון תכנון. זאת, כיוון שילדים שאינם נוהגים בכנות מתעלמים מהמציאות, ובונים אחת משלהם אשר שונה לחלוטין מזו האמתית. אלו הם הליכים פסיכולוגיים מתקדמים בקרב ילדים צעירים, אשר מעידים על התפתחות טובה ועל היכולת של מוחם לבצע מספר פעולות מורכבות במקביל. אם כך, ניתן להגיד ששקרים מעידים על התפתחות תקינה ובריאה של ילדיכם, ועל כך שהם מחפשים אסטרטגיות הישרדות ודרכים להתקדם קדימה – שני הליכים חיוניים מאוד לעתידם.

מלבד זאת, כאשר ילדיכם אינם כנים, הם חוקרים את הגבולות שלהם ואת הדרך בה הם יכולים ליצור קשרים עם העולם. זהו סימן לכך שמוחם ממשיך להתפתח, וכאשר לא מדובר במקרים חמורים, לא צריך להיבהל כאשר ילדיכם משקרים לכם מפעם לפעם. עודדו אותם לספר את האמת ולהיות אנשים כנים, אך אל תגרמו להם להרגיש שהם ילדים רעים כאשר אתם תופסים אותם בעת שקר. עליכם לזכור שאין זה סימן לפיתוח אופי עברייני ובעייתי, אלא הוכחה לפיתוח של יכולות פסיכולוגיות חיוניות.

ממצאי מחקר בנושא שקרים בקרב ילדים

בשנת 2003 בוצע מחקר שמטרתו הייתה לבדוק באיזו תדירות ילדים משקרים. במהלך הניסוי הכניסו ילדים בגילאים 3-7 לחדר, שמו מאחורי גבם תיבת נגינה וביקשו להם לא להציץ עליה. לאחר מכן יצאו החוקרים מהחדר, וצפו בפעילות של הילדים דרך מראה דו צדדית. הם הבחינו בכך שהיו ילדים שלא עמדו בפיתוי והציצו מאחורי גבם, ולעומתם גם כאלו שלא נכנעו לו.

בתום הניסוי, כל הילדים נשאלו האם הם הציצו מאחורי גבם. מחצית מהילדים בני ה-3 התוודו על כך שהציצו מאחוריהם, ולעומתם 75% מהילדים הבוגרים יותר (בני 4-7 שנים) שיקרו וציינו שלא הציצו למרות שלא כך היה הדבר. התוצאות מעידות על האופי הנפוץ של שקרים בקרב ילדים בגילאים הללו, ועל כך שרובם לא כנים תמיד. זה רק ממחיש עד כמה אמירת שקרים מוטבעת בנו מבחינה ביולוגית ופסיכולוגית, ומתבטאת כבר בגילאים צעירים בהם אנו מתחילים לפתח יכולות וורבליות.

תאוריית התודעה

אם כך, ידוע שילדים משקרים כתוצאה מהליכי התפתחות חשובים, אך מה גורם להם לשקר? אחת הסברות למניע מאחוריי שקרים של ילדים נקראת "תיאוריית התודעה", והיא לוקחת בחשבון את עצם העובדה שלאנשים יש רגשות ומחשבות שונות שמשפיעות על תודעתם.

אם למשל ילדכם בן ה-7 לוקח את העוגייה האחרונה מהצנצנת, הוא יודע זאת אך אתם לא. לכן, הוא ינסה לשקר אם הוא יישאל על העוגייה משום שהוא יודע שאתם לא בטוחים לחלוטין שהוא לקח אותה, וכך הוא יוכל להתחמק מהתוצאות. ילדים לא עושים זאת מכוונה זדונית אלא מכיוון שקשה להם לשלוט בדחפים מסוימים, וכאשר הם עושים דבר מה שהם לא היו אמורים לעשות, הם ינסו לשקר כדי להימנע מההשלכות. ככל שהם מתבגרים, הם למדים יותר על העולם וכיצד לשלוט בדחפים שלהם, ולכן ימעטו לבצע דברים אסורים בגינם יצטרכו לשקר.

אם כן, האם צריך להתעלם משקרים של ילדים? התשובה היא כמובן "לא". על מנת שילדים יתבגרו ויבינו אילו גבולות יש בחיים, חשוב שמישהו יסביר להם עליהם וילמד אותם מהי הדרך הנכונה לפעול. כאשר אתם מגלים שילדיכם שיקרו לכם לגבי דבר מה, דברו עמם על כך ולמדו אותם מה מותר ומה אסור, אך אל תשכחו שמדובר גם בשלב חיוני בהתפתחותם.

הנחילו לילדיכם ערכים חיוניים ושמרו על קור רוח לנוכח השקרים שלהם, עם הזמן הם ילמדו כיצד לנהוג בעולם כאנשים בוגרים ועצמאיים שדוברים אמת.

]]>
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

Mame לאישה הדתית