עסקת ענק בוטלה

ידידה של ישראל? הודו מנחיתה מכה נוספת

כמה ימים לפני ביקורו של רה"מ נתניהו בהודו, ההודים ביטלו עסקת טילים ענקית עם 'רפאל' בשווי 850 מיליון דולר. התירוץ - יכולת לפתח טיל דומה בעצמם ובמחיר נמוך (פוליטי מדיני)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

משרד ההגנה של הודו הודיע בסוף השבוע רשמית לחברת רפאל על ביטול עסקת טילי ה"ספייק" נגד טנקים בהיקף 850 מיליון דולר. ההודעה על ביטול העסקה מעיבה על ביקורו בהודו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שצפוי להתקיים בעוד 11 ימים, ב-14 בינואר.

שמועות על ביטול העסקה לפיה הייתה אמורה רפאל לספק כ-8000 טילים נגד טנקים ו-300 משגרים, היו כבר לפני כמה חודשים, אך ברפאל הכחישו אותן עד עתה וטענו כי ככל הידוע להן העסקה עדיין קיימת. ברפאל אף הקימו כבר את התשתית לייצור הטילים עם חברה הודית מקומית כפי שדרשו ההודים.

הסיבה לביטול העסקה: לטענת ההודים הם יכולים לפתח טיל דומה בעצמם, כזה שיהיה מוכן בשנים הקרובות ויחסוך להם כסף רב.

מחברת רפאל נמסר כי "הביטול נעשה טרם חתימת החוזה ולמרות שהחברה עמדה בכל הדרישות. רפאל מצרה על קבלת ההחלטה, אולם מחויבת להמשיך לפעול ביעד חשוב זה כפי שנעשה בהצלחה רבה כבר למעלה משני עשורים, עם מגוון מערכות חדשניות ומתקדמות ותוך מחויבות למשרד ההגנה ההודי. החברה תמשיך לפעול בשיתוף פעולה גם במסגרת משלחת ראש הממשלה שתצא להודו במהלך החודש”.

אף שראש הממשלה מרבה להתפאר ביחסיו הקרובים עם ראש הממשלה ההודי, נרנדרה מודי, ונוהג לכנות אותו "ידידי" בעיקר לאחר הביקור האחרון של מודי שנחשב להצלחה, זו המכה השנייה שישראל סופגת מהודו בשבועיים האחרונים. נוסף על ביטול עסקת הטילים הגדולה שעוד ניתן להסבירה בטעמי חיסכון ועלות, הודו הייתה אחת מ־128 המדינות שהצביעו באו"ם נגד הכרזת טראמפ שהכירה בירושלים כבירת ישראל. ההצבעה הזאת הגיעה דווקא אחרי תקופה של שינוי בדפוסי ההצבעה האוטומטיים של ניו דלהי נגד ישראל, כשלראשונה היא החלה גם לתמוך בה.

התמיכה של הודו בעמדה הפלסטינית בעצרת האו"ם אכזבה עמוקות את ישראל. רק כמה ימים קודם לכן אישרה ועדת המכרזים של משרד החוץ את רכישתה של מערכת ניידת להתפלת מי ים - שתוענק כמתנה להודו לרגל ביקור נתניהו שם. זאת אותה מערכת שממנה שתו נתניהו ומודי בביקורם המתוקשר על חוף אולגה, שבו הרטיבו את רגליהם על החוף ביולי 2017. התמונה הזאת נחשבת לאחד מההישגים המדיניים החשובים של נתניהו, שלכאורה הצליח להפוך את אחד מהמנהיגים החשובים בעולם לידידו האישי.

ביקורו הקרוב של נתניהו יהיה אבן בוחן לקשרים בין הודו לישראל וילמד האם ההודים מעוניינים באמת בקשר קרוב עם ישראל או שבדומה לשאר מדינות אסיה האינטרסים הם הדבר היחיד שמוביל אותם.

המתנה שנקנתה להודו, קובי גדעון לע"מ

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר