בריטניה מאיימת

הפסקת האש בסוריה שרדה 3 שעות בלבד

הפסקת האש בת החמש שעות עליה הכריזה רוסיה במלחמת האזרחים בסוריה מטעמים הומוניטריים, שרדה שלוש שעות בלבד, שאחריהן פרצה הלחימה במלוא עוזה (העולם הערבי)

דניאל הרץ | כיכר השבת |
הפצצה בסוריה אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

נשברו מהר מידי: במזרח העיר ע'וטה, שליד דמשק, התחדשה בצהריים (שלישי) הלחימה - כשלוש שעות אחרי כניסתה לתוקף של הפסקת האש שעליה הכריזה הבוקר רוסיה. הפסקת האש ההומניטרית הייתה אמורה להימשך חמש שעות, והיא נועדה לאפשר פינוי נפגעים ואזרחים משטח הלחימה במזרח ע'וטה. בסוריה כבר מדווחים על הרוג אחד בלחימה שם מספר זעום אל מול מאות ההרוגים שם בשבועיים האחרונים.

בעקבות הדיווחים על התחדשות הלחימה במזרח ע'וטה מסר הקרמלין כי קיומו של מבצע הפינוי שם יהיה תלוי בשאלה אם המורדים ירסנו את עצמם. מוסקבה הביעה צער על המצב בע'וטה, וטענה כי המורדים מלהיטים את העניינים בכך שהם ממשיכים להחזיק באזרחים כבני ערובה.

גורמי סיוע מטעם האו"ם אמרו כי לפי דיווחים הלחימה בשטח אינה מאפשרת מעבר שיירות שיעבירו סיוע או יפנו נפגעים. ארגון האופוזיציה Syrian Observatory for Human Rights, שמושבו בלונדון ושנשען על רשת אמינה של מודיעים בתוך סוריה, מסר כי במהלך הפסקת האש הטילו מסוקים שתי פצצות על עיירה באזור וכי מטוס קרב הפציץ עיירה אחרת. גורם בצבא סוריה הכחיש שבוצעו תקיפות, ומשטר אסד עצמו טוען כי המורדים הפרו את שביתת הנשק.

כאמור, בעשרת ימי הלחימה האחרונים בע'וטה נהרגו יותר מ-500 בני אדם, יותר מ-100 מהם ילדים. עוד מאות נפצעו. המבצע שבו פתח צבא אסד באזור לפני כשבוע וחצי הוא אחד הגדולים והקטלניים מאז תחילת המלחמה בסוריה בשנת 2011 וההערכות הן שאסד מנסה להכריע באופן סופי את המורדים נגדו.

בשבת האחרונה אימצה מועצת הביטחון של האו"ם החלטה הקוראת לצדדים הלוחמים בסוריה לקיים הפסקת אש בת 30 יום ברחבי המדינה. עם זאת מההחלטה הוחרגו כמה ארגונים, בעיקר ארגונים הקשורים לג'יהאד העולמי. למרות ההחלטה - בשטח, הלחימה לא נעצרה ונמשכה במלוא עוזה שכן גם אסד וגם המורדים לא בדיוק מתחשבים בהחלטות האו"ם.

הבוקר הכריזה כאמור רוסיה, כבעלת בריתו של משטר אסד, על הפסקת אש בת חמש שעות במזרח ע'וטה, וכעבור שלוש שעות היא קרסה. מוסקבה ודמשק טענו כי המורדים תקפו את המסדרון ההומניטרי שאותו הן ביקשו לכאורה לפתוח בהפסקת האש הזו. לטענתן בכך רצו המורדים למנוע מאזרחים לעזוב. המורדים דוחים את הטענה ומאשימים את אסד בשבירת הפסקת האש.

הפסקת האש נכנסה לתוקף בשעה תשע בבוקר, ובתחילה אכן שרר שם שקט יחסי. כ-400 אלף איש חיים באזור הזה. חלק מהתושבים באזור ע'וטה חוששים שאם יעברו לשטחים שבשליטת משטר אסד הם ייעצרו ויעברו התעללות אחרי שנים שבהן חיו במובלעת שבשליטת המורדים.

בינתיים, הודיע הארגון למניעת שימוש בנשק כימי שמושבו בהאג כי הוא פתח בחקירה כדי לבדוק אם בלחימה בע'וטה נעשה שימוש על ידי אסד בנשק בלתי קונבנציונלי. שלשום דיווחו גורמי בריאות כי בהתקפה בע'וטה שבה נהרג ילד זוהו סימנים האופייניים לתקיפה בגז כלור. עוד לפני כן נשמעו טענות כי נעשה שם שימוש בנשק כימי. מנהיגי צרפת, ארה"ב ובריטניה אמרו החודש כי יתמכו בפעולה צבאית נגד משטר אסד אם תהיה הוכחה שהוא עשה שימוש בנשק כימי.

שר החוץ של בריטניה בוריס ג'ונסון אמר גם הבוקר כי בריטניה תשקול להצטרף לתקיפות אמריקניות נגד משטר אסד אם תהיה הוכחה כזו. ג'ונסון הדגיש כי הוא מקווה שבריטניה ושאר מדינות המערב לא יישבו בחיבוק ידיים אם יתגלה שנעשה שימוש בנשק כימי.

כזכור, מאז התקיפה הראשונה של אסד באמצעות גז התחייבה סוריה כי אין ברשותה נשק כימי מה שמנע את ארה"ב בראשותו של אובמה לתקוף אותה אך כעת מתחזקות הטענות בדבר שימוש נוסף בנשק כימי.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר