כיכר השבת

ההלכה על השתמטות מתשלומי מסים

תקנות והוראות שנבחרי הציבור חוקקו לטובת כלל הציבור, יש להם תוקף וקיימת חובה שבדין להישמע ולפעול על פי הוראתם. הפלפול השבועי - מדפיסים בערב שבת ולומדים בשבת (יהדות)

1
הרב יהודה שטרן | כיכר השבת | כ' בטבת | 01.01.16
שולחן שבת
שולחן שבת (צילום: שאטרסטוק)

מערכות השלטון מעניקה לאזרחים שירותים במגוון תחומים, בהיבטים המוניציפאליים האזרח נהנה מתברואה, גינות נוי וכדומה ובהיבטים הרחבים יותר האזרח נהנה ממערכות חינוך, בריאות, בטחון וכו'. האזרחים אשר מקבלים שירותים ממערכות המנהל הציבורי משלמים מס בכדי לתחזק ולהפעיל את המערכות הללו. לאור שותפות הציבור בכלל המערכות השלטוניות ולאור החובה החוקית של תשלומי מס, יש לבחון מהי עמדת ההלכה ביחס למי שאינו עומד בתשלום חלקו בשותפות הציבורית ואף נהנה משירותים ציבוריים ללא תשלום.

הגמרא (בבא בתרא ז ע"ב) דנה כיצד יש לחלק את מימון צרכי העיר, כגון עלות בניית חומה, שער וכדומה. ניתן לחלק את מימון ההגנה לפי מספר הנפשות שבכל משפחה, שהרי ככל שחיים במשפחה יותר אנשים כך יש יותר שנהנים מההגנה על העיר, וממילא משפחה בעלת מספר נפשות גדול יותר צריכה לשאת בחלק גדול יותר של מימון ההגנה.

אפשרות אחרת היא חלוקה לפי כמות הנכסים או הממון שיש לכל משפחה, שהרי ככל שיש למשפחה נכסים רבים יותר, כך היא נהנית יותר ממערכת ההגנה. אפשרות נוספת היא חלוקת נטל המימון לפי הקירבה אל גבול העיר, ככל שהקירבה גדולה יותר, כך הסיכון להיפגע מפורצים משמעותי יותר וממילא משפחות אלו צריכות לשאת בחלק גדול יותר של נטל הוצאות שמירת העיר.

מאחר שנוסחת החלוקה לפי נפשות או ממון היא שאלה נפרדת מהדיון העקרוני של חובת ההשתתפות בעלויות הציבוריות, או מהשאלה האם ניתן ליהנות משירות ציבורי ללא תשלום, נניח לעת עתה את הדיון ההלכתי בשאלת נוסחת חלוקת הנטל(בעז"ה נדון בה בהמשך) ונשתמש בסוגיא זו כמקור או דוגמא לחובת ההשתתפות בעלויות התפעול של המערכת הציבורית העירונית.

לאור סוגיית הגמרא המטילה על כלל תושבי העיר את החובה להשתתף בעלויות הגנת העיר, יש לשאול מהי הסמכות או מכוח איזה דין ניתן לחייב את תושבי העיר לשאת בנטל המימוני, שהרי יכול אדם או יכולה משפחה לטעון שהם אינם חפצים בבניית שער או חומה, או שהם מתנגדים לסוג החומה או לזהות הקבלן המבצע וכדומה, וממילא צריך לבחון מכוח איזו סמכות ניתן להטיל על הציבור חיובים ממונייים.

רבינו גרשום (שו"ת סימן סז, שו"ת גאונים קדמונים סימן קכה, שו"ת מהר"ם סימן תכג) סובר שתקנות הקהל מחייבות ויש להן תוקף מכוח הדין של הפקר בית דין הפקר. בגמרא (יבמות פט ע"ב) נחלקו ר' יצחק ור' אלעזר מהו מקור הדין. ר' יצחק סובר שהפקר בית דין הפקר נלמד מהפסוק "כל אשר לא יבוא לשלושת הימים בעצת השרים והזקנים יחרם כל רכושו"(עזרא י,ח ). עזרא מורה על כינוס העם תוך איום בסנקציה של החרמת הרכוש למי שייעדר מהכינוס. ר' אלעזר לומד את הדין מהפסוק "אלה הנחלות אשר נחלו אלעזר הכהן ויהושע בן נון וראשי האבות למטות בני ישראל"(יהושע יט, ) ומבארת הגמרא "וכי מה עניין ראשים אצל האבות, אלא לומר לך מה אבות מנחילין בניהם כל מה שירצו, אף ראשים מנחילים את העם כל מה שירצו" לאור דברי הגמרא ביבמות מבאר רבינו גרשום, כי דין הפקר בית הפקר אינו מתייחס רק לבית דין חשוב, כגון הלל ושמאי, אלא הדין מתייחס גם לנבחרי הציבור ופרנסיו אשר הדין מקנה להם סמכות להתקין תקנות וכללים לטובת הציבור. לדעת רבינו גרשום פרנסי הציבור מוגדרים כדיינים וכחשובי הקהל מכוח דברי הגמרא (ראש השנה כה ע"ב) "שאפילו קל שבקלין ונתמנה פרנס על הצבור, הרי הוא כאביר שבאבירים"

בדומה לסברת רבינו גרשום כתב הרשב"א ביחס להחלטות הרוב (שו"ת הרשב"א חלק ה סימן קכו, חלק ג סימן תיא) "שורת הדין בהסכמת בני המדינה, כל שהרוב מסכימין ומתקנין ומקבלין עליהם, אין משגיחין לדברי היחיד, שרוב כל העיר ועיר אצל יחידיהם, הם כב"ד הגדול אצל כל ישראל. ואם גזרו הם, גזירתם קיימת. והעובר ענוש יענש"

השולחן ערוך (יו"ד סימן רכח סעיף לג) פוסק כי לא ניתן להישבע על אי ההסכמה לקבל את תקנות הקהל, וממילא שבועה על סירוב לתקנות הקהל היא שבועת שקר. הגר"א (יו"ד סימן רכח ס"ק צג) מבאר כי מקור דברי השולחן ערוך מבוססים על האיסור להישבע לבטל מצווה "דהוי כנשבע לבטל את המצוה כמו שנתבאר בגמרא פרק ב דיבמות (כא ע"א) ושמרתם את משמרתי, עשו משמרת למשמרתי, ונתנה תורה רשות לכל דור ודור לעשות תקנות וסייגים"

מתוך מקורות אלו עולה כי תקנות והוראות שנבחרי הציבור חוקקו לטובת כלל הציבור, יש להם תוקף וקיימת חובה שבדין להישמע ולפעול על פי הוראת מנהיגי הציבור. לאור זאת ניתן להסיק כמסקנת ביניים, כי הוראת תשלום המיסים שנקבעה על ידי נבחרי הציבור ופרנסיו, היא מחייבת וקיים איסור בהפרתה.

בעז"ה בשבוע הבא נדון בתנאים נוספים אשר נדרשים לאישור תקנות ציבוריות, כגון הצורך באדם חשוב שיאשר את החלטות נבחרי הציבור(שו"ע חו"מ סימן רלא סעי' כז-כח ועוד פוסקים) וכן נציג את מחלוקת הראשונים ביחס לכשירותם של הממונים על הציבור תוך הבחנה בין ממונה לנבחר(שו"ת המבי"ט חלק א סימן פד, .שו"ת הרשב"א חלק א סימן תריז, רמ"א חו"מ סימן לז סעיף כב ומקורות נוספים).

לתגובות stern1416@gmail.com

תוכן שאסור לפספס
1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
1
לפני שנים רבות קבלתי החזר ממס הכנסה וחשבתי שההחזר לא מוצדק. פניתי לרב אלישיב ואמרתי לו שיש לי שאלה בענין מס הכנסה. הרב אלישיב חייך ואמר לא כדאי לך לשאול אותי. אני מחמיר בעניני מס הכנסה... לגופו של דבר הוא פסק שאין צורך לפנות למס הכנסה וחזקה עליהם שהם יודעים לעשות את החשבון כראוי.
אוהב תורה01.01.16
אולי גם יעניין אותך
מה הדין?

האם כוונת היריב אכן לסיים הסכסוך בפשרה?

הרב יהודה שטרן | 08.03.24

מה הדין?

מדוע סכסוכים נוטים להסלים וכיצד מונעים זאת?

הרב יהודה שטרן | 01.03.24

מה הדין?

כיצד פורץ סכסוך? / הרב יהודה שטרן

הרב יהודה שטרן | 23.02.24

מה הדין?

האם יש איסור בל תלין כשהעובד אינו דורש את שכרו מידית?

הרב יהודה שטרן | 16.02.24

האם מותר להפסיק לברכת הנהנין וברכת המזון באמצע יום העבודה?

הרב יהודה שטרן | 09.02.24
ש

אין מה לדאוג

השנה יש דרך מהודרת במיוחד להוסיף טעם לפסח >>

כיכר בשיתוף ספרייט | מקודם

מה הדין?

האם המעסיק חייב בתשלום דמי נסיעה ואש"ל לעובד?

הרב יהודה שטרן | 26.01.24

האם הבוס יכול לדרוש מעל ליכולתו של העובד?

הרב יהודה שטרן | 19.01.24

מה הדין?

האם מותר לפטר עובד בלי סיבה הנראית לעין?

הרב יהודה שטרן | 12.01.24

מה הדין?

אלו אמירות נכללות באיסור לשון הרע / הרב יהודה שטרן

הרב יהודה שטרן | 05.01.24
ש

בשיתוף אנשי מקצוע

האם אתה תהיה מה"משפיענים" שמשנים באמת אלפי בתים בישראל?

כיכר בשיתוף למען ילמדו | מקודם

מה הדין?

האם מי שאינו מתפלל על הזולת שנמצא בסכנה, עובר על איסור?

הרב יהודה שטרן | 29.12.23

מה הדין?

הזיק בשגגה רכב שחסם את יציאת החניה, האם חייב לשלם?

הרב יהודה שטרן | 22.12.23

מה הדין?

הזבל של השכן טפטף בחדר המדרגות האם עליו לשלם על הניקיון?

יאיר טוקר | 15.12.23

מה הדין?

חלק מהדיירים החליטו להעלות את תשלומי ועד הבית, האם ההחלטה תקפה?

הרב יהודה שטרן | 08.12.23
ש

הכרות עמוקה עם המגזר

מחדשים תנור או מקרר לפסח? מצאנו לכם את המחיר המשתלם ביותר

כיכר בשיתוף חשמל הקרן | מקודם

מה הדין?

האם ועד הבית מחויב להנפיק דו"ח הוצאות והכנסות?

הרב יהודה שטרן | 01.12.23