כיכר השבת

מערכות אבטחה בשבת: גלאים

מדוע יש לנתק את מערכת הגלאים לפני שבת, באופן שהנורה האדומה (לד) לא תאיר כשעוברים באזור הגלאי? הרב יהודה שטרן בפרק מרתק נוסף בסדרה (יהדות, הלכה, מה הדין)

3
הרב יהודה שטרן | כיכר השבת | י' באדר א' | 19.02.16
שולחן שבת
שולחן שבת (צילום: שאטרסטוק)

הגמרא במסכת שבת (כב ע"א) מביאה את דברי רבי שמעון שמתיר לגרור מיטה או ספסל על גבי הקרקע וזאת למרות שפעולת הגרירה יכולה להוביל לאיסור חורש באמצעות עשיית חריץ בקרקע. למרות קיומו של חשש עשיית מלאכת שבת, גרירת המיטה מותרת משום שהגורר אינו מתכוון לבצע חרישה בקרקע, אלא רק להעביר את המיטה ממקום למקום(דבר שאינו מתכוון, מותר). רבי יהודה (ביצה כג ע"ב) חולק על רבי שמעון וסובר שעשיית פעולה העלולה להוביל לביצוע מלאכת שבת, יש בה איסור ולכן מותר לגרור את המיטה על גבי כלים, אך לא באופן שעשוי ליצור חריץ בקרקע.

נחלקו הראשונים מהי סברת רבי שמעון להתיר ביצוע פעולה שיש בה חשש חילול שבת , הריטב"א (יומא לד ע"ב) מבאר כי מאחר שביחס לאיסורי שבת, מלאכת מחשבת אסרה תורה, אזי במקרה שאין עושה הפעולה מתכוון לעשיית מלאכה, יש להתיר את הפעולה משום שחסר תנאי המחשבה שבמלאכה, שהרי הגורר מתכוון רק להעביר את המיטה ממקום למקום, והוא אינו מתכוון לחרוש את הקרקע. תוספות (שבת עה ע"א) סוברים כי טעמו של רבי שמעון אינו נובע מחוסר מחשבה וכוונה לבצע את מלאכת שבת האסורה, אך התוס' אינם מסבירים מהו כן טעמו של רבי שמעון.

החזון איש (או"ח סימן נ סע"ק א) מבאר על פי שיטת הערוך, כי אי התקיימות מחשבה לביצוע מלאכת שבת, גורמת לניתוק הזיקה שבין המלאכה למי שביצע אותה, וממילא מתייחסים למלאכה כאילו היא התבצעה מאילה. לאור זאת גרירת המיטה מבלי להתכוון לעשיית חריץ, גורמת לאי התייחסות מעשה החרישה לאדם שגרר את המיטה, ולכן אין כל איסור בגרירת המיטה.

אומנם רבי שמעון מתיר עשיית פעולה שעשויה להוביל לביצוע מלאכה אסורה כמבואר לעיל, אך היתר זה מצטמצם רק לסיטואציות בהן אין וודאות להתקיימות המלאכה האסורה, אבל במצבים שבהם ברור (פסיק רישיה) כי המלאכה האסורה תתקיים, אזי אי הכוונה או אי המחשבה לעשיית המלאכה האסורה, אינם מתירים את ביצוע הפעולה המותרת ( שבת קלג ע"א).

הראשונים נחלקו מה הדין בתרחיש שבו הפעולה המותרת, תגרור בוודאות את התקיימותה של מלאכה האסורה בשבת, אבל תוצאת המלאכה האסורה איננה רצויה לאדם או שהוא אינו חפץ בה, כגון במקרה שגרירת המיטה תגרום בוודאות לחריצת הקרקע, אך הגורר כלל אינו חפץ בתוצאה או שאין לו כל צורך בחריץ שנגרם( פסיק רישיה דלא ניחא ליה).

תוספות (שבת קג ע"א) סוברים שפסיק רישיה דלא ניחא ליה אין בו איסור מדאורייתא, אך יש בו איסור מדרבנן, אבל הרשב"א (כתובות ו ע"א) וכן הערוך סוברים כי במקרה של תוצאה שאיננה רצויה או במקרה של תוצאה שאין בה צורך, אין איסור שבת וממילא מצבים אלו יהיו מותרים מכוח הדין של דבר שאינו מתכוון מותר.

להלכה השולחן ערוך הביא גם את דעת התוספות לאסור פסיק רישיה דלא ניחא ליה (באיסור דאורייתא) וגם את דעת הערוך להתיר, ובהמשך דבריו כתב השולחן ערוך כי העולם נוהגים היתר אך יש לגמגם בדבר. בספר אורחות שבת (פרק ל סע"ק ד) כתב כי לדעת הפוסקים במקרים של איסור דאורייתא, יש לאסור מעשה שבת המוגדר כפסיק רישיה דלא ניחא ליה(ועיין שם בסע"ק ה- ו בעניין מלאכה האסורה מדרבנן)

לאור הדברים נראה להסיק כי ראוי לנתק את מערכת הגלאים לפני שבת, באופן שהנורה האדומה (לד) לא תאיר כשעוברים באזור הגלאי, משום שהלד שבגלאי, נדלק כאשר הגלאי מזהה או מקבל מידע . סיטואציה זו מוגדרת כפסיק רישיה להדלקת הנורה האדומה שבגלאי, שלא ניחא לו לאדם בהדלקתה, משום שהוא אינו חפץ בהדלקה ואין לו כל הנאה ממנה.

הדברים נכתבו לעיון ולימוד ואין בהם כלל הוראת הלכה למעשה

לתגובות stern1416@gmail.com

תוכן שאסור לפספס
3 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
2
(נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
לד19.02.16
לא צריך לעבוד בקבלנות כדי להתיר את כל האיסורים מן התורה על ידי ספק ספיקא, שינוי, צורך כל שהוא, שיטות דחויות, פסיק רישיה, כל מיני לחצני מצוקה למיניהם.
הלל21.02.16
1
בבית מלון וכדומה גם אם הלד האדום מנותק עדיין כל תזוזה שהוא מזהה תדליק לד בבקר הראשי וכל תזוזה שמגלה הגלאי מתועדת בתוכנת הבקרה. חשוב לבדוק שקיים "מצב שבת" במערכת (נשלח באמצעות כיכר השבת בסלולרי)
טכנאי בקרה19.02.16
אולי גם יעניין אותך
מה הדין?

האם כוונת היריב אכן לסיים הסכסוך בפשרה?

הרב יהודה שטרן | 08.03.24

מה הדין?

מדוע סכסוכים נוטים להסלים וכיצד מונעים זאת?

הרב יהודה שטרן | 01.03.24

מה הדין?

כיצד פורץ סכסוך? / הרב יהודה שטרן

הרב יהודה שטרן | 23.02.24

מה הדין?

האם יש איסור בל תלין כשהעובד אינו דורש את שכרו מידית?

הרב יהודה שטרן | 16.02.24

האם מותר להפסיק לברכת הנהנין וברכת המזון באמצע יום העבודה?

הרב יהודה שטרן | 09.02.24
ש

תורה וגדולה

גם להישאר בעולם התורה וגם להתפרנס בכבוד

כיכר בשיתוף מלמ | מקודם

מה הדין?

האם המעסיק חייב בתשלום דמי נסיעה ואש"ל לעובד?

הרב יהודה שטרן | 26.01.24

האם הבוס יכול לדרוש מעל ליכולתו של העובד?

הרב יהודה שטרן | 19.01.24

מה הדין?

האם מותר לפטר עובד בלי סיבה הנראית לעין?

הרב יהודה שטרן | 12.01.24

מה הדין?

אלו אמירות נכללות באיסור לשון הרע / הרב יהודה שטרן

הרב יהודה שטרן | 05.01.24
ש

בזמן המסוגל

הם יהיו שם לבד ביער, במשך כל החג, רק בשביל להתפלל עליכם  במקום הקדוש

כיכר בשיתוף ועד הרבנים | מקודם

מה הדין?

האם מי שאינו מתפלל על הזולת שנמצא בסכנה, עובר על איסור?

הרב יהודה שטרן | 29.12.23

מה הדין?

הזיק בשגגה רכב שחסם את יציאת החניה, האם חייב לשלם?

הרב יהודה שטרן | 22.12.23

מה הדין?

הזבל של השכן טפטף בחדר המדרגות האם עליו לשלם על הניקיון?

יאיר טוקר | 15.12.23

מה הדין?

חלק מהדיירים החליטו להעלות את תשלומי ועד הבית, האם ההחלטה תקפה?

הרב יהודה שטרן | 08.12.23
ש

דואגים ליופי שלך

מלחמה?- זה לא אומר שאת צריכה להישאר עם שיער מיותר

כיכר בשיתוף אפילוגיק | מקודם

מה הדין?

האם ועד הבית מחויב להנפיק דו"ח הוצאות והכנסות?

הרב יהודה שטרן | 01.12.23