כיכר השבת

חלק ב'

טיפול זה לא משחק ילדים | ההתנגדות העזה של המטפלים: "זה ניתוח לב פתוח"

הצעת חוק המטפלים גוררת ביקורת חסרת תקדים מקרב שורות המטפלים החרדיים | לאחר שנתנו הצצה למפת הדרכים הנפרשת מול מטפל נפשי, כעת ננסה להסביר את פשרה של ההתנגדות העזה מקרב שורות המטפלים | הכשרה נפשית בלימודי סמינר – הילכו שניהם יחדיו? (חרדים)

19
תמר עבודי | כיכר השבת | ו' באייר | 27.04.23
טיפול זה לא
משחק ילדים | ההתנגדות העזה של המטפלים: "זה ניתוח לב פתוח"
(צילום: שאטרסטוק)

בכתבה הקודמת ניסינו לתת הצצה על מפת הדרכים הנפרשת מול מטפל נפשי. כעת ננסה להסביר את פשרה של ההתנגדות העזה מקרב שורות המטפלים: טיפול נפשי שונה שינוי מהותי מאד מעבודת חינוך, לווי או קידום.

>> למגזין המלא - כנסו עכשיו <<

נדרשות מספר הבנות בסיסיות:

1. ההבנה שטיפול הוא לא מילים נרדפות ל"חום ואהבה". טיפול הוא ניתוח לב פתוח. הבנות שלנו מסוגלות אליו? בטח. אבל הן תידרשנה כמו שכל מטפל נדרש ויידרש, ללימודים אינסופיים, להדרכות תמידיות. מי שאוחז סכין מנתחים, מי שצריך לערוך חפירות ארכיאולוגיות צריך להיות מקצועי ולשכלל את מקצועיותו באופן תמידי, במקומות מפוקחים כאלו ששומרים על אחידות אקדמאית גבוהה. ככלות הכל – נעשה כאן ניתוח לב פתוח.

מטפל שאינו מטפל בכיר, כזה שחשב שתואר ראשון ועוד קצת קורסים נלווים יספיקו כדי להכניס אותו לנבכי הנפש של המטופל, יוכל לעשות שמות בנפש המטופל. איך אמר פרויד? הוא יכול להיות מנתח שעוקר את העורק הראשי, חלילה, או מסיר את האונה השמאלית במקום לכרות את הגידול הסרטני. ואם נמשיך את הדימויים של פרויד - הוא עלול למוטט קירות ארכיאולוגים: לנתק מההורים או לחבר אליהם, בדיוק היכן שלא צריך. לקשור את הנפש של המטופל לנפשו, בלי תומכות. לשלוח את המטופל לשדה הקרב של חייו בלי הגנות. כך או כך: זה מסוכן.

2. מעבר לכך שטיפול הוא לא מילה נרדפת ל"חום ואהבה" לפעמים הוא גם הפוך לחלוטין: הוא מגע חזיתי, חסר הגנות, כמעט, ברגשות קשים מאד. ניקח לדוגמא את יוסי. יוסי עבר ילדות קשוחה עם הורים שלא הפסיקו לריב בינם לבין עצמם מהרגע בו נולד. ליד העריסה שלו כבר היו צעקות. ככה נצרבו בתוכו החוויות הראשוניות. הוא מגיע לטיפול בדיוק עם החוויות האלו ועם הפרעות ההתנהגות בשל כך. על מי הוא יוציא את כל ה"איכס" הזה? על המטפל שלו, כמובן. הדמות הבטוחה. המטפל אולי ינסה לדבר בשפה של רוך, לעטוף אותו ברחמים, אבל ליוסי אין בכלל את הכלים האלו. צריך לעבוד עם השנאה שלו, עם הזעם שהוטמע בו וזורם בעורקים שלו. רק ככה יתאפשר טיפול אמיתי, חילוץ משדה הקרב.

הבנות שלנו יודעות לדבר בשפה הזו? זו לא בעיה. הן תלמדנה. אבל אם נחשוב רגע על רחלי, זו שמגיעה עם אורות בעיניים וחמלה גדולה בלב, רוצה להשקיע את כל נפשה ומהותה בטיפול ומגלה דם ואש ותמרות עשן. הי! יידעו אותה קודם שזה יהיה המפגש האפשרי? היא מוכנה לכך? יציבה דיה?

3. וזו, אולי תובנה נוספת ומטלטלת שלא מרבים לדבר עליה: האדם הוא גן חיות קטן לצד הנשמה האלוקית שבתוכו.

הגוף נושא את הנשמה, והנשמה עוזרת לגוף להחזיק את החלקים החייתיים. בטיפול העבודה היא לא פעם לפגוש חלקים חייתיים מאד. נכון, על מנת להעלות אותם לגבוה. אבל לומר שזו עבודת כפיים נקיה? יהיה קצת אבסורדי.

בחלקים החייתיים מאד נוכל לפגוש משיכות משונות, פרוורסיה, נטיות אסורות, בלבולי שפות, תהיות ושאלות נסתרות וגלויות.

בלי מגע בהם, הטיפול אינו טיפול. עם מגע בהם – זו כניסה לגן חיות. יכולים? בטח. כולנו? לא בטוח.

וכאן אנחנו מגיעים לקונפליקט עז. כל כך עז שמרטיט מקצה לקצה.

הלכתם פעם במסדרונות סמינר למורות? בחממה המקודשת הזו? לא אשכח איך יום אחד של שלהי כיתה יד' סיפרה לנו חברה שהיא רוצה "לנשק את הקירות של הסמינר". כולנו הנהנו. אולי לא העזנו לומר את המילים המפורשות, אבל להזדהות? – כולנו היינו שם. סמינר זו חממה של נועם וטוב השם. סמינרים זו יצירת אומנות של "עשה טוב". לא פלא בכלל שנחצבות משם רואות חשבון שאינן מסיטות עיניים למסכי הבל ולא פלא שהמורות שיוצאות מבית היוצר הזה מלאות חום ואהבה.

זה לא הסיפור של לימודי טיפול. בכל טיפול חובה שיהיה חום ואהבה. ואולי לכן תוכלנה לגדול בסופו של דבר מטפלות חרדיות מצוינות. אבל הן תצטרכנה לפתוח את ליבן לעבודה עם כעס וזעם נרקסיסטי ואיום. הן תצטרכנה להשקיע את הידיים בבוץ של תחושות של קנאה, צרות עין, חרדה ואימת כיליון. הן תצטרכנה לעמוד מול הורים בניכור הורי, כאלו שיורים חיצים וגופרית זה לזו, והילד שלהן קרוע ביניהם. הן תצטרכנה להיחשף לדברים שאנחנו לא מוכנים שהן תיחשפנה גם לא ברמז. הן תצטרכנה להסיר את היריעות שיוצרות את החממה, לפגוש את האדם כולו, במערומיו, כדי לדעת איך לטפל בנפשו.

זה ילך, יד ביד?

הלכתם פעם במסדרונות של סמינר למורות? מדברים שם על ערכים. גבוהים וטהורים. מרימים אותנו ואת בנותינו טפח וטפחים מעל הקרקע. תחושת הריחוף הזו נשמרת ברגעים קשים, עוטפת ושומרת. היא תאפשר לנו לדאות.

אבל האם באותם מסדרונות יוכלו להילמד תכנים של סטיה? ואם לא נלמד על שורשיה של סטיה, איך נוכל לטפל בה??? אי אפשר לרפא משהו שאין לו שם ואין לו צורה. אי אפשר למגר רע אם לא מכנים אותו בשם וחוקרים אותו על כל היבטיו ושורשיו. האם באותו מסדרון נוכל לדבר גלויות על מט' שערי טומאה שהגלות משקיעה אותנו בתוכה?

ראיתן את שפך הבנות שיוצאות מהשערים האהובים האלו? תכולות כחולות כמו ים רגוע. חוט של חסד נסוך על פניהן. דבקות במטרה. נועם. האם באמת נכון לחשוף אותן ברגעים האלו לסופות רעמים וברקים מסוכנות? הן תוכלנה לעמוד בכך? הוגן שהן, בפתחו של בית, תלמדנה על גירושין בעקבות התעללות ומריבות איומות בין איש לאשתו כשהילדים נקרעים בתווך? הוגן שבשעה שנערה חסודה מתחילה לגלות פרק קסום בחייה, קסום, חדש, ולא מוכר, היא תתוודע לזוועות שיכולות להתרחש בקרב המטופלים הצעירים שלה? שנוליך אותו בנבכי התמכרויות קשות יותר מידי?

האם הנפש שלה תעמוד בכך? האם הבית שהיא תקים יעמוד איתן?

אז אולי נלמד אותה רק באופן חלקי? נחשוף אותה אט אט למה שהיא מסוגלת, ואת השאר – יעשו מטפלים אחרים, מקצועיים יותר? כאלו שמוכנים להיחשף?

זה רעיון. אבל הוא דומה קצת לרעיון שמתכנתת תלמד רק את קצה שורת הקוד ואת חלקה של פקודת השרת. מבינים במחשבים? זו... קצת חוכא ואטלולא, לא?

אז אולי בשנות ההשתלמות תוכלנה המשתלמות הקצת פחות צעירות ללמוד את כל אותם תכנים? אולי. אבל תואר ראשון לא יספיק לכך. וכאן נשאלת שאלה קשה: האם מוסדות לימודים גבוהים יסכימו לקבל את התלמידה בעלת התעודה האקביוולנטית? ואם היא לא תתקבל ללימודי המשך, מה.. מה עשינו כאן? תצטרך גם להיות בקרה חיצונית מפוקחת הייטב על התכנים. שלא רק תחילתה של שורת הקוד תילמד, אלא הנוסחה כולה.

הצד השני

וכאן, כמה מילים שחשוב לא פחות לומר אותן:

תואר שני אינו ערובה לטיפול מוצלח, למטפל מוצלח. כמה פשוט ככה מדויק.

מה כן ערובה? אם היא ישנה בכלל, זו תצטרך להיות כתבה בפני עצמה.

על קצה המזלג החד פעמי שלנו, נזכיר שחשובה ההתאמה והכימיה, חשובה ההתמחות של המטפל, חשוב – מאד, כמה הוא עשה לנפשו, כמה הוא טיפל בה ובנה את אישיותו, ועיבד את חייו הוא כדי שלא להשליך אותם על אחרים. וזוהי רק ההתחלה, כבר אמרנו.

אולי נוכל לסכם את זה כך:

אנחנו צריכים רופאים. ולא ממש מסכימים שרופא עם תואר ראשון יצנתר לנו את הלב.

אנחנו צריכים רופאים, ולא ממש מסכימים שכל בת שלנו תלך ללימודי רפואה.

אנחנו צריכים רואות חשבון, ולא לכל אחת יש את הכישורים הדרושים לכך.

אנחנו צריכים רואות חשבון ולא בטוחים שכל אחת מוכנה להשקיע בלימודים המפרכים.

אנחנו צריכים מטפלות חרדיות בכירות, אבל צריכים להיות בטוחים שהיא מוכנה להשקעה אינסופית של זמן, כסף, חשיפה ואיתנות נפשית גבוהה, כזו שתסכים לעמוד בטלטלות נפשיות מקצה לקצה.

עבודה קשה ומורכבת? ברור. ראויה לנפש היקרה שבקרבנו.

תוכן שאסור לפספס
19 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו ובמידה ותימצא תקינה תפורסם באתר.
13
כל מילה בסלע
רחל יקותיאל27.04.23
12
איך אומר ינון מגל? 'אויויוי'! ההשוואות בין טיפול לניתוח לב הן פתטיות ומגוחכות. הכתבה מנסה להאדיר את תכני הלימודים של מגמות הטיפול באקדמיה ולשרטט בהגזמה את המפגשים הקשים של המטפל עם החלקים האפלים של המטופל. יש גרעין של אמת בטענה שבסמינרים יהיה קשה להתמודד עם התכנים הללו אבל לא צריך להתקין.
שבתאי27.04.23
לרופא יכול לבוא אדם עם צינון קל ואז הוא באמת לא יצטרך ידע של 7 שנים, גם יכול לבוא אדם עם התקף לב או אחרי תאונה קשה ואז הוא יצטרך הרבה יותר מהידע של הרופא שיטפל בצינון. אבל אדם שבא לטיפול לא יודעים בדיוק מה הקשיים שלו, והמטפל לא יכול באמצע טיפול להגיד לו שהוא לא יודע איך לטפלת בבעיות שלו
קצת שכל28.04.23
אם ה ׳רבה׳ שלך זה ינון מגל לא פלא שאתה אומר כאלו שטויות.. טיפול הוא ניתוח לב פתוח לכל דבר ועיניין ואחרי שפותחים צריך לדעת לסגור טוב!!!!
אני02.05.23
11
מקווה שהציבור יתחיל כבר לקלוט....
אמת27.04.23

הצגת כל התגובות

10
מדוייק!
אחד28.04.23
9
אכן כתבה מרגשת. אלא מאי? יש כאן נגיעה שהייתי מצפה ממטפלת אמיתית לפחות להודות בה: הנושא הכספי. ברור שפתיחת השורות תגביר את התחרות, והסכומים שהמטפלים משלשלים לכיסם יצטמקו. רוממות ק-ל בגרונם של המטפלים, אבל חרב פיפיות בידם כנגד כל מי שתעז להתחלק עימם בשלל.
שלמה28.04.23
ככל הנראה לא קראת את חלק א. הייתה לכך התייחסות מפורשת
מיטל28.04.23
8
חבל שאתם כותבים רק על הסכנה בהכשרה בסמינר של טיפול רגשי. הסכנה הזו קיימת גם בהכשרה של קלינאיות תקשורת ומרפאות בעיסוק!! תבדקו את הנושא מניסיון - לפעמים מורות שפה שנתקלתי הזיקו יותר משהועילו..
אסתר28.04.23
לגופו של ענין כאשר מסננים את הבעיה הכספית, עולה תובנה פשוטה: כיום כשאין מספיק מטפלות, והטיפול עולה כ"כ ביוקר עד שרוב האנשים לא מקבלים טיפול שהם צריכים כאוויר לנשימה, גם טיפול קצת פחות מ"מעולה" יתקבל ברצון.
חנה אידלשטיין28.04.23
אפשר לפנות דרך קופת חולים, זה יותר זול. אבל ללכת למטפלת שהוכשרה באופן רגשי יכול לגרום נזק.
יהודית02.05.23
7
מאמר מדהים ביופיו, מושקע מאד, אבל תכלס הכל יודעים שהסיבה האמיתית היא... כסף. המטפלות הוותיקות שמוחות נגד התוכנית, לא דואגות למטופלים שיינזקו חלילה מטיפול לא מקצועי. הן דואגות לפרנסתן. וזה טוב והוגן וראוי, אבל צריך לקרוא לילד בשמו.
נח אידלשטיין28.04.23
6
כתבה מגמתית לדיעתך במכללות ובמקומות לימוד אחרים נלמדו אותם קורסים באותה רמה עם חשיפה לתכנים והדרכות רק ללא הכותרת תואר שני מנסיוני כמורה לילדות בכתה מקדמת לא ראיתי שהן גדולות יותר
יסכה29.04.23
5
אכן, טיפול הוא לא משחק ילדים, הוא דבר רציני מאד שמכניס הרבה כסף לכיס. אבל צריך ליידע את המטפלות הוותיקות שהוספת מטפלות לא תזיק לכיסן שכן יש מחסור גדול במטפלות.
חנה אידלשטיין29.04.23
4
טיפול רגשי חייב להיות עם ידע מקצועי מנסיון,מטפל לא מקצועי(הכשרה של כמה חודשים)שגובה אגב מחיר הזוי של 400 ש"ח בערך לשעה זה עוול!!!!!!!!!!!!!!!!!! ההתעסקות בנפש האדם ללא ניסיון מספיק הגישה הקלילה לבעיות עמוקות שדורשות הרבה אחריות זה בלתי נסלח
רגישות30.04.23
נכון מאד. זו שרלטנות מסוכנת והמגזר החרדי מפוצץ שרלטנים שגובים תשלום כאילו יש להם דוקטורט! השוק פרוץ והציבור סובל
אסתר02.05.23
3
בנות חרדיות מוכשרות לטיפול לאורך כל השנים במכללות המתאימות. הן לומדות שם לימודים רציניים וגם מגלות הבנה ורצינות. צריך להבין שזה לא משחק ילדים
דרושה רצינות ולא חאפריות02.05.23
2
להיות מטפלת נפשית במגזר החרדי, זה חא שייך בכלל ללימודי סמינר, זה צריך להיות מיועד לנשים בוגרות, רצוי מעל גיל 40. וצריכה להיות הכשרה מקצועית מעמיקה עם כל הדרישות האקדמיות והליווי וההדרכה המקצועית ביותר. פחות מזה, זו שרלטנות. ואכן המגזר החרדי מפוצץ שרלטנים כי זו אחלה פרנסה! המצב הנוכחי הוא פיקוח נפש!
אסתר02.05.23
1
כתבת שטויות, אני עשיתי תואר שמוכר במל"ג, יום אחד זום פעם בשבוע... זה שלומדים את זה אצל חילונים, לא אומר שהכל שם אמת... יש הרבה ללמוד גם מלימודים אחרים...
מטפלת רגשית03.05.23
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים

צה"ל מבטל את הילולת הרשב"י במירון בגלל המלחמה: "חשש לפגיעה ממשית בחיי אדם"

נחמן שטרנהרץ | 09.05.24

קידוש השם

הפרס היוקרתי של אירופה הוענק לגר"פ גולדשמידט

חנני ברייטקופף | 09.05.24

התכנית נקבעה

עם 3 אירועים מצומצמים: כך תראה השנה ההילולה במירון

נחמן שטרנהרץ | 09.05.24
ש

השנה יותר מתמיד

ערב זיכרון ייחודי לחללי צה"ל יתקיים בבית שמש

אסף מגידו | מקודם

אשריכם תלמידי חכמים

עשרות מסכתות לע"נ הגר"ש בעדני | מעמד הסיומים נערך בצפת

חיים רוזנבוים | 09.05.24
ש

תנופת פיתוח אדירה

הדרך הנכונה לדירה משלכם: עפולה הופכת ליעד נדל"ן אטרקטיבי למשפחות

כיכר בשיתוף ויסל נדל"ן | מקודם

פלפול מעמיק

"כל מה שיאמר לך בעל הבית - עשה" | הליצנים הוסיפו "חוץ מצא"?

ישראל שפירא | 09.05.24

הדרך לחיים טובים

מהפרשה אנו למדים: האם יש מושג של "חיה ותן לחיות? | צפו

כיכר השבת | 09.05.24

הלחצים שהופעלו ולמי יש סיכוי?

סערה בקהילה החרדית בשוויץ: התקבלה החלטה לערוך שוב בחירות לרבנות העיר | סיקור

חיים רוזנבוים | 09.05.24

הטור השבועי

מותר כבר לבכות? // הרב בן ציון נורדמן

הרב בן ציון נורדמן | 09.05.24
ש

השקעה בטוחה ויציבה

נדל"ן מניב בשליש מחיר? הכירו את ההשקעה החכמה בפתח תקווה

כיכר בשיתוף Lighter life | מקודם

"המקום שורץ עמלקים"

הפוסק נגד העלייה לקבר יהושע בן נון: "מסכנים חיי חיילים"

ישי כהן | 09.05.24

פרשת השבוע | צפו

האם כל יהודי יכול להיות קדוש, או שרק יהודים רמי מעלה?

כיכר השבת | 09.05.24
ש

עד מתי??

מרטיט: הבכי של היתום הקטן המתחנן וזועק "אמא!" • צפו

כיכר בשיתוף ועד הרבנים | מקודם

תיעוד מפעים | צפו

הגר"ד לנדו הדריך את המחנכים איך לטפל בבחורים מתמודדים

חנני ברייטקופף | 08.05.24
ש

שדה הקרב הדיגיטלי

פרויקט מיוחד! זהו דור העתיד של לוחמי הסייבר החרדיים

כיכר בשיתוף סייבלו | מקודם
ש

קוד מנצח: 

הזדמנות של פעם בחיים: כך תצטרף להייטק ביחידות העילית

כיכר בשיתוף קודקוד | מקודם

התיעוד המלא של הפגישה | צפו

הגר"ד לנדו לשגריר ארה"ב שבא לביתו: "העם היהודי הכי מיוחד. יש לנו הכרת הטוב גדולה"

חנני ברייטקופף | 08.05.24

ויתר, וקיבל תיק בלי רוטציה

לאחר המו"מ המתיש, חבר המועצה בא לקבל את ברכת מו"ר 

חנני ברייטקופף | 08.05.24

על ספריו 'ילקוט יוסף'

העתירות נדחו: הראשון לציון הגר"י יוסף - חתן פרס ישראל

ישי כהן | 08.05.24
ש

הזדמנות להשפעה ולהובלת שינוי

להשפיע: תוכנית הצוערים לשלטון המקומי מגייסת מועמדים

כיכר בשיתוף עתודות לישראל | מקודם