המלחמה בשוק השחור

מהפכה במס על סיגריות אלקטרוניות: אלו ההמלצות החדשות שהוגשו לשר

ועדה ממשלתית מציעה מהפכה במדיניות המיסוי על סיגריות אלקטרוניות, על רקע מס מופרז | לפי ההמלצות, יוטלו מס קצוב על כל מכשיר אידוי ונוזל מילוי | נבחנת גם חקיקת חוק שיאפשר החרמת מוצרים לא חוקיים (בארץ)

סיגריות אלקטרוניות חד פעמיות בטעמים (צילום: באדיבות האגודה למלחמה בסרטן)

הוועדה לבחינת מדיניות רשות המסים בתחום הסיגריות אלקטרוניות ותחליפי מוצרי עישון הגישה היום (חמישי) את המלצותיה לשר האוצר.

הוועדה מציעה מהפכה במדיניות המיסוי על סיגריות אלקטרוניות, על רקע מס מופרז:98.3% ממחיר לצרכן - שהוביל להתפתחות שוק שחור וירידה בהכנסות המדינה.

לפי ההמלצות, יוטלו מס קצוב של 30 ש"ח על כל מכשיר אידוי ו-1 ש"ח לכל מ"ל נוזל מילוי.

בנוסף, הוועדה ממליצה להחיל מנגנון רישוי ואכיפה לכל שרשרת האספקה, כולל מערכת מחשוב לניטור. עוד נבחנת חקיקת חוק טבק חדש שיאפשר החרמת מוצרים לא חוקיים.

ההמלצות כוללות גם צעדים רגולטוריים משלימים כמו הגבלת גודל, צבע וצורת המכשירים, ונועדו לאזן בין פיקוח, בריאות הציבור, והכנסות המדינה.

הוועדה הוקמה לאור הנתונים המצביעים על כך שמאז הטלת מס הקנייה על סיגריות אלקטרוניות בשנת 2021, חלה עלייה בצריכה מחד, וגידול אפסי בהכנסות ממסים מאידך. נתונים אלו, בשילוב ממצאים שעלו בפעולות אכיפה ומבצעים שערכה רשות המסים בשטח, הובילו להבנה שהשוק מאופיין בהתחמקות מתשלום המס בהיקפים נרחבים וניתן לומר שהשוק הפך ל"שוק שחור" כמעט לחלוטין.

סיגרייה אלקטרונית, אילוסטרציה (צילום: שאטרסטוק)

הסכנה בסיגריות האלקטרוניות

בשנים האחרונות ניכרת עלייה חדה בשימוש בסיגריות אלקטרוניות חד-פעמיות, בעיקר בקרב צעירים, המעדיפים אותן על פני הדגמים הרב-פעמיים.

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת קליפורניה מעלה דאגה חמורה: אדי הסיגריות החד-פעמיות עלולים להכיל רמות מדאיגות של מתכות רעילות כמו עופרת, ניקל ואנטימון – חומרים הידועים בהשפעתם המזיקה במיוחד על ילדים ובני נוער, בשל פגיעותם הגבוהה לנזק נוירולוגי.

במסגרת המחקר נבדקו שבעה דגמים של סיגריות חד-פעמיות משלוש יצרניות מובילות. החוקרים בדקו את נוזלי הסיגריות לפני ואחרי חימום, ביצעו מאות שאיפות מכל מכשיר ואספו את האדים לניתוח. בנוסף, הם פירקו את המכשירים כדי לזהות את מקורות המתכות בתוך הרכיבים הפנימיים.

הממצאים היו חד-משמעיים: כבר לפני השימוש נמצאו בנוזלים רמות גבוהות של עופרת ואנטימון. עם הפעלת המכשיר וצבירת שאיפות, נרשמה עלייה בריכוזי מתכות נוספות כמו ניקל וכרום. בסיכום כולל, נמצא כי האדים שנפלטו מהמכשירים החד-פעמיים הכילו רמות מתכות גבוהות בהרבה מאלו שבסיגריות רגילות או אלקטרוניות רב-פעמיות. באחד הדגמים אף התגלתה כמות עופרת בשאיפות הראשונות, המקבילה לעישון 19 קופסאות סיגריות ביום אחד – תוצאה מזעזעת שמעוררת קריאה דחופה לרגולציה.

האם הכתבה עניינה אותך?

כן (69%)

לא (31%)

תוכן שאסור לפספס:

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

אולי גם יעניין אותך:

עוד בבארץ: