אחרי המחלה: הרב אבא דונר מדבר

מנכ"ל "וועידת רבני אירופה" מדבר על הכל בראיון לכיכר השבת: על מצבו הבריאותי, האם מצא לעצמו יורש ועל הקשר עם גדולי ישראל

חיים ספרן | כיכר השבת |

מזג האוויר החורפי שהיכה במרכז הארץ ובבני ברק בתוכה, לא מפריע לסדר היום הנמרץ של מנכ"ל "וועידת רבני אירופה" הרב אבא דונר, שהגיע לביקור בזק בן שבוע ימים בישראל ולא מתכוון לפספס רגע. לשיחתנו שתואמה מראש מגיע דונר מייד לאחר שיצא מביתו של מרן רבי אהרון לייב שטיינמן שליט"א ורגע לפני שהוא יוצא להמשך פגישותיו בירושלים עד לסוף היום.


הייתה לך שיחה מעניינת עם מרן הרב שטיינמן שליט"א?

"אני לא הולך לדבר על מה ששוחחתי איתו אבל באופן כללי אנחנו מתייעצים ומדברים על בסיס קבוע עם כל גדולי ישראל שאנו רואים את עצמנו כפופים להם. לאורך השנים הייתה לנו דלת פתוחה ולב חם אצלם מימי מרן הרב שך זצוק"ל וכל גדולי האדמור"ים והרבנים”.

אבל לוז"ים צפופים וסדרי עבודה מאתגרים לא זרים ולא מפריעים לדונר בן ה72, שעוד הספיק בשבוע שעבר לבקר בכמה בירות אירופאיות לפני שהגיע לישראל. בהמשך הראיון הזה עוד יספר דונר שההתאוששות ממחלת הסרטן בה לקה הורידה רק במעט את רמת הפעילות שלו ובעיקר השפיעה על תדירות ביקוריו בישראל, “לפני המחלה הייתי מבקר ארבעה עד חמישה פעמים בישראל אבל עכשיו אני חושב שאני אעבור לישיבות עבודה בארץ על בסיס דו שנתי".

הרב אברהם משה (אבא) דונר, נולד בגרמניה בשנת 1937 בטרם פרוץ מלחמת העולם השניה ונקרא על שם אחד מאבות המשפחה. בליל הבדולח הידוע לשמצה עצרו השלטונות את אביו ורצו לגרש את בני המשפחה לדכאו. רק נס בדמות סירוב הפולנית לתת לרב דונר האב לעבוד בשטחם השאיר את המשפחה עוד מספר ימים בדכאו ואיפשר את הפעילות להשגת וויזות לאנגליה. בשנת 1938 הגיעה המשפחה ללונדון ותוך כמה שנים החל אביו לשמש בתפקיד ראב"ד ה"עדה החרדית" באנגליה כמחליפו של רבו, הרב שיינפלד, ששימש עד לאותה עת בתפקיד. בשנותיו הצעירות התחנך בבתי ספר וישיבות באנגליה ובגיל 22 הגיע לישראל כשליח תנועת "כלל" תוך שהוא מתכוון להיכנס כנציג בעלי הון שבאמצעות הרב שיינפלד רצו לפעול למען חיזוק היהדות והקירוב בארץ.

כשהגיע לארץ והחל בפעילות הנדרשת מול משרד העבודה והרווחה, ידע הרב דונר כבר אז כי אסור לומר ל"שילטונות" את המטרה האמיתית העומדת מאחורי פעילותו. “אמרנו להם שאנחנו רוצים לעשות פעילות קהילתית", הוא נזכר וחיוך קל עולה על פניו, “אבל מהר מאוד הם עלו עלינו ורק בית כנסת אחד הספקנו להקים באשדוד בשנות ה-50 ואז נאלצתי לעזוב כי הצרו את צעדינו".

יותר מאוחר בא הרב דונר בברית הנישואין עם ביתו של אחד מחשובי העסקנים בהולנד ומשנת 1972 לשנת 1989 שילב הרב דונר בין פעילות התנדבותית במסגרת הפוליטית של היהדות החרדית באירופה לבין עסקים פרטיים ובהם ניהול והקמה של פרוייקטים תיירותיים עבור בעלי הון באירופה. לפני כ-20 שנה עבר הרב דונר להקדיש את מלוא מרצו לטובת פעילות ב"ועידת רבני אירופה" בה הוא משמש היום כמנכ"ל.

מה היה התפקיד הראשון שלך בוועידה?

"התחלתי כעוזר המנכ"ל ורק שנים לאחר מכן נכנסתי לתפקיד מנכ"ל הוועידה".

כשאני שואל את הרב דונר על הפרקטיקה של עבודת הוועידה לאורך השנה הוא מספר כי פעילותו פרושה על כל הערים באירופה וכי כ-700 רבנים מרוכזים היום באופן שוטף תחת המטרייה והחממה של הוועידה. העבודה לדבריו מגוונת מאוד וכוללת טיפול פרטני בכל בעיות הכשרות, הטהרה וחיי הקהילה של היהודים החרדים ושומרי המסורת באירופה".

אחרי כל כך הרבה שנים בוועידה, יש תפקיד אחר לשאוף להתקדם אליו?

"בהחלט לא. אני רואה את תפקידי בשימור ההישגים שלנו עד כה ובעיקר בהוספה טריטוריאלית של מרחב הפעילות גם למזרח אירופה קרי מדינות ברית המועצות. אני רוצה לחזק שם את היהדות".

אתה לא חושש להתנגש עם רבה הראשי לרוסיה, הרב לאזר?

"ממש לא. חמי היה חסיד חב"ד והם עושים עבודה לא רעה. הבעיה איתם שהם אוהבים לעבוד בצורה עצמאית ולא משתפים פעולה. בכל מקרה ברור לך שאנחנו לא ניכנס למקומות בהם הם פועלים ממילא וניצור כפילות מיותרת של פעילות רוחנית. במקומות שיש צורך בנו אנחנו נפתח בפעילות שם".

מה יחסך עם הרב לאזר?

"אני מכיר אותו היטב ובעבר הוא היה מגיע לוועידה. הוא עושה עבודה נפלאה ברוסיה ויש מספיק מרחב פעילות לכולם”.

כשאני שואל אותו על האופן שבו אנו, היהודים החרדים בישראל נראים בעיניהם של היהודים החרדים באירופה אני מגלה שלצד גילויי אהדה יש ליהדות החרדית גם ביקורת על המתרחש בארץ. “צורת החיים בין היהודי החרדי המצוי באירופה לבין היהודי החרדי בישראל שונה בתכלית מכל זוית שלא נבחן את זה. אבל לפעמים אנחנו רואים דברים שאנו מתפלאים עליהם בהתנהלות המקומית בארץ".

כבחור צעיר ורווק בתחילת החיים, איפה עדיף לי לחיות? בארץ או באירופה?

"קשה מאוד להגיד. אם אנחנו מדברים על מישהו שלא יושב ולומד זה מחייב בחינה פרטנית של כל מקרה לגופו. יש מצב שאדם יורד לצורכי פרנסה למדינה אחרת ואנחנו מסייעים במעבר של משפחות חרדיות לאירופה כל העת בסידור של מקומות עבודה ובסיוע לקליטתם בארץ היעד".

השואה יכולה לחזור באירופה?

"לא! לא עכשיו. במצב הפוליטי הנוכחי זה נראה בסדר למרות שיש הרבה גילויי אנטישמיות אבל זה נראה יותר מפחיד מרחוק ופחות מאיים בחיים עצמם ביבשת אירופה".

את מחלת הסרטן בה לקה מייחס הרב דונר בין השאר גם לטרגדיה העצומה שחווה כששכל את בנו, הרב בן ציון דונר זצ"ל שהיה אחד מחמשת ילדיו, בתאונת דרכים קטלנית. מדובר בבן שיועד לגדולות. “פנטסטי" כהגדרתו של הרב דונר עצמו. “אני זוכר את התקופה הטראומתית שבה אני שוכב בבית החולים במצב של 'קומה', שומע את מה שאומרים לידי אבל לא יכול לדבר. אחד הרופאים אומר שם שאני עומד למות ואני רוצה לצעוק ולגעור בו אבל לא יכול. זוהי הרגשה נוראית שבה אתה חש חסר תועלת לחלוטין".

מה מצב הבריאות שלך עכשיו?

"אני כבר לא בכיסא גלגלים ובמצב טוב בהרבה ממה שהיה. ברור שיש לי ימים גרועים בהם אני לא חש בטוב אבל הרבה אנשים חווים ימים כאלו. הרופאים לא מבינים מה קרה שהצלחתי לעמוד על רגלי".

אתה רואה מועמד מתאים לרשת אותך בתפקיד?

"צריך למצוא מישהו ואני כבר מחפש אחד כזה. אני כבר עייף ורוצה להספיק ללמוד קצת יותר ממה שאני יכול היום. ברור שאני מעוניין להמשיך בפעילות אבל תפקידי דורש סדר יום מטורף ונסיעות רבות בעולם שכבר קשה לי היום לעשות".

מה הכישורים הנדרשים מאדם בתפקידך?

"בראש ובראשונה, להיות אדם שמבין שמי שמנהל אותו הם אך ורק הרבנים וגדולי ישראל ולא בעלי בתים. אדם ששולט טוב באנגלית ומסוגל לדבר עם נציגים בכירים וראשי מדינות למען היהדות החרדית באירופה ומישהו שיוכל להוביל אחריו את כל הגופים הקשורים לוועידה".

בעניין אחר, מתייחס הרב דונר לבעיית ההתבוללות של יהודי אירופה ואומר, “כואב הלב על יהודים שמתבוללים בגלל שרוצים ללכת ולהתחתן עם גויות ובשביל זה הם מחפשים את הפיתרון במסגרות הרפורמיות. זה כואב מאוד אבל זה לא מאיים על המסגרת החרדית יהודית של אירופה".

במסגרת השאלות האישיות שלנו, נחשפנו לעובדה שהרב דונר נוהג לנצל את הזמן הפנוי בעיקר על מנת לבלות עם הילדים בבית. אבל השאלה שהתשובה שלה הפתיעה את כותב השורות הייתה, מתי הפעם האחרונה שבכית?

"אני בוכה כל יום".

למה?

"על הבן שלי שנפטר. בן ציון זצ"ל. יש לי תמונה שלו הוא היה מיוחד. אני מקבל את זה מהקב"ה באמונה שלמה שזה היה מתנה על מנת להחזיר אבל עדיין קשה לי מאוד עם זה".

מילת סיכום;

"המסר שלי לכל יהודי ויהודי בארץ ישראל שיבינו שכל יהודי אפילו אם לא שומר תורה ומצוות צריך לאהוב אותו בכל לב בלי פוליטיקה וכך נוכל להגביר את הקירוב ולהראות לאנשים מה המשמעות הנפלאה של היהדות".

שגרת היום של מנכ"ל "ועידת רבני אירופה"

06:30 – השכמה 07:00 – תפילת שחרית, 08:00- ארוחת בוקר, 08:30 - שיעור בדף היומי 09:00-9:00 – עבודה שוטפת בניהול ענייני הועידה 12:00 – לילה טוב.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר