ימים של מלחמה: איך מתמודדים עם פחדי הילדים

האם להסתיר מהילדים את פחדינו? מה לומר להם בעת אזעקה, או כאשר הם נחשפים למראות קשים? ובכלל איך מזהים התקף חרדה ולאן פונים? חשוב לשבת עם הילדים ולאפשר להם להוציא את פחדיהם. אין טעם ללחוץ על הילדים לדווח ולספר. צריך לאפשר בצורה ננוחה, לתת להם לצייר ולהביע את עצמם ביצירה

שושי מילר | כיכר השבת |
פרופ' אבישי ברוורמן (צילום: פלאש 90)

בעקבות הירי לעבר יישובי ישראל, האזעקות, קולות הנפץ וכל שכן מראות זוועתיים אליהם נחשפים ילדינו מעמידים אותנו מול סיטואציות לא פשוטות.

האם להסתיר מהילדים את פחדינו? מה לומר להם בעת אזעקה, או כאשר הם נחשפים למראות קשים? ובכלל איך מזהים התקף חרדה ולאן פונים?

לפניכם מדריך לתמודדות עם לחץ במצבי חירום.

שבו בחברת הילדים

חשוב לשבת עם הילדים ולאפשר להם להוציא את פחדיהם. אין טעם ללחוץ על הילדים לדווח ולספר. צריך לאפשר בצורה ננוחה, לתת להם לצייר ולהביע את עצמם ביצירה. אסור לבטל את רגשותיהם של הילדים. משפטים כמו : "אתה פחדן?" אל תהיה טיפש?" ומשפטים גרועים יותר, ברור שאינם באים בחשבון.

צרו מערכת יחסים תומכת

מערכת יחסים תומכת, יוצרת תחושה של שלווה. לישראל נסיון רב עם מלחמות בעבר אנו למדים כי האמונה בצדקת הדרך, משפרת את היכולת שלנו להתמודד. כאשר נעביר את המסר כי אנו נמצאים במאבק צודק, יקל על כולנו.

כחלק מכך, חשוב לייצר תחושת משפחתיות, מחקרים מראים כי בעלי משפחה נוטים פחות לשקוע בדיכאון בעקבות מצבי לחץ ומשבר יחסית לאנשים בודדים (כמה לא מפתיע). הגבירו את הביחד: זו גם ההזדמנות לעשות דברים שלא עשינו בעיתות השלום בזמן שהיינו עסוקים בעבודה.

הקפידו על תזונה נאותה

במחקרים רבים הוכח, כי יש קשר בין תזונה נאותה וכושר גופני לעמידות במצבי לחץ. לחץ נפשי מציב דרישות פיזות מגופינו. ומכלה את המאגרים האנרגטיים.

לכן חשוב לאכול בריא, לעסוק בפעילות גופנית (בפרט בזמן שאנו שוהים בעיקר בבית). גם שינה מספקת וויטמינים יספקו לנו את המשאבים הגופניים בכדי לחזק את החוסן הטבעי.

אל תצמדו לחדשות

חשוב להתעדכן בחדשות על נפילות ואזעקות, אך לא כדאי להצמד למחשב או לרדיו באופן מוגזם. ידע מחושב מנטרל את הפחדים והחששות המוגזמים, כך שלא תדמינו שעוד רגע צה"ל נכנס למלחמה כוללת עם שכנותינו הערביות.

עם ידע נכון תוכלו להערך ללימודים, לעבודה וכו' בצורה נכונה אך ידע עודף מעמיס לחצים שיכולים להפיל אותנו.

ובוודאי שאין צורך שילדינו יחשפו באופן מוגזם לידיעות, ילדים, ובפרט קטנים יכולים לפרש את המידע באופן מוטעה ולהכנס לטראומות ופחדים מיותרים.

לנשוף בשביל לנשום עמוק

אחד מתרגילי ההרפייה המועילים ביותר הוא נשימה עמוקה. בניגוד למקובל ההמלצה על ידי מומחים, היא לנשוף נשיפה ארוכה בכדי שהנשימה העמוקה תבוא באופן טבעי.

הרפייה גופנית משפרת מאוד את המצב הנפשי. יחד עם זאת חשוב לשמור על סדר יום נכון, להתאמץ ליצור סדר יום "רגיל".

כחלק מההרפייה הגופנית, ברור שצחוק מועיל לבריאות הנפשית. הומר מאפשר לנו להתמודד בצורה מקורית עם ההתרחשויות, הוא מסייע לנו לראות את הצד הקליל של המציאות ומסייע לצאת ממצבי לחץ. זאת בלי להזכיר שהומור משפר גם את בריאותינו הגופנית ומעלה את רף היצירתיות שלנו לגבהים חדשים.

והכי חשוב, חבקו הרבה את ילדיכם (החיבוק המומלץ הוא חיבוק אמיץ, ושיחרור, לא חיבוק ארוך). למעלה מכל ספק מוכח כי הרעפת חיבה היא השיטה היעילה ביותר בכדי להשיג שקט שלווה ורוגע.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר