אלגו טרייד: כך יראה העתיד בבורסה

הוא יזהה בשבילכם עסקאות, יסרוק עבורכם הזדמנויות למסחר ואף יוציא אותן לפועל בו-זמנית. והכל במהירות שיא ודיוק מרבי - 24 שעות ביממה, 5 ימים בשבוע. רצוף. נשמע על-אנושי? זה באמת כך • והרי החדשות הטובות: מערכת המסחר המתקדמת ביותר כבר כאן (מטבע חוץ)

(צילום: shutterstock)

למעשה, היא כבר כאן קרוב לשלושה עשורים, אבל רק בשנים האחרונות, עם התפתחותו המטאורית של האינטרנט ואיתו, שירותי הפיננסים המקוונים, מערכות המסחר הממוחשבות, סוכנויות הידיעות הבינלאומיות, זרימת המידע החופשי, אינפורמציית מסחר ומחירי שוק בזמן אמת, חלה מהפכה של ממש בשוק ההון והמטבעות.

המערכת החדשנית היא בעצם רובוט - אלגוריתם חכם. טוב, לא בדיוק אותה מכונה דמוית יצור-אנושי וקול מתכתי, אלא תוכנה מיוחדת הנקראת שפה המקצועית אלגו-טריידינג. התוכנה מבוססת על אלגוריתמים, משקללת מספר בלתי מוגבל של נתונים ומגמות בשוק ההון ופועלת בהתאם - קונה או מוכרת נכסים בתנאים אופטימליים, ברמת סיכון שהלקוח מחליט ויכולה להרוויח גם כשהשוק יורד. התוצאות מדברות בעד עצמן.

איך זה עובד?

כל משקיע מתחיל מודע לרשימת היכולות ששוק ההון הדינאמי דורש ממנו. מהירות היא שם המשחק ורגע אחד של חוסר ריכוז או שיקול דעת לקוי, עלול לעלות לו בהפסדים כבדים. בנקודה זו בדיוק, נכנסת התוכנה ומציגה יכולות מרשימות הנותנות מענה לחסרונות של הסוחר כבן-אנוש ומנטרלות לחלוטין כל גורם פסיכו-פיננסי, כמו רגשות פחד לפני ביצוע עסקה או שיקול דעת מוטעה כתוצאה מהרצון להשיג רווח קל. בנוסף, מערכת מסחר המתוכננת היטב, תקבל החלטה מהירה ואוטומטית, ללא התערבות סובייקטיבית, העלולה לפגוע ברווחים וברמת הסיכון שהלקוח בוחר.

אביב טלמור, מנכ"ל ומייסד "יוטרייד" - בית ההשקעות המוביל בישראל למסחר אוטומטי, מסביר: "רובוט המסחר הוא קוד תוכנה שנבנה בשנים של עמל, יזע ולפעמים גם דמעות. לרובוט המסחר יש יכולת אינטלקטואלית וידע כלכלי מצטבר.

המערכת מורכבת ממודלים מורכבים של סטטיסטיקה והסתברות, כשהיכולת של האלגוריתם היא ניבוי עתידי של מוצר פיננסי על פי תנועת המחירים שלו בשווקים הבינלאומיים בעבר. את כל הפעולות הללו ה"רובוט" מבצע בזמן אמת. כל נתון היסטורי נרשם ומתועד החל מהיום שבו המציאו את היורו והדולר ועד לרגע זה ממש. על סמך התיעוד הזה, בודקת המערכת את המחירים לאחור ומעבדת נתונים. התוכנה החכמה משוכללת וייחודית שכתבנו ואין לה מתחרים כיום".

טלמור משוכנע כי המסחר האוטומטי יחליף לחלוטין את הסוחר המקצועי וממשיל זאת לאבולוציית המצפן ועד לג'י.פי.אס המוכר לנו היום.

האם ללקוח יש גישה לרובוט?

"אנחנו לא משכירים את המערכת שלנו כמובן, זהו הסוד המסחרי שלנו" מבהיר טלמור, "בעזרת היועצים של בית ההשקעות, בונה הלקוח תיק השקעות ברמת הסיכון שבחר ובאפשרותו לצפות בשקיפות מלאה את הפעילות שלו בתיק בזמן אמת ". תיק ההשקעות כולל תכנון פעולות לטווחי זמן משתנים, גידור ההשקעה ואבטחת הקרן תוך מתן אפשרות לסל מגוון מאוד של השקעות. כלומר, המערכת מעניקה למשקיע מסחר רצוף - היכולת לבצע מספר פעולות בשנייה אחת ללא הגבלת היקף המסחר, לצד חופש מוחלט ממעקב תמידי וקבלת החלטות על רקע רגשי".

לא רק הגופים הגדולים - כל אחד יכול

בעוד שבעבר, רק לגופים וארגונים גדולים הייתה שמורה הפריבילגיה ליהנות מיכולות המסחר האוטומטי, מאחר והם היו בעלי הידע המקצועי, תקציבי הפיתוח ומחלקות המחקר. הרי שכיום, בעקבות המהפכה הטכנולוגית וזרימת המידע החופשי, הצטרפו יזמים פרטיים, סטארט אפים שונים ואנשי מקצוע רבים למגמה הכובשת בסערה את שוק ההון, אשר מציגה יכולות על-אנושיות בניהול המסחר ושמירה על יציבותו.

מכיוון שהמערכת אוטומטית, משקיעים רבים יכולים להגדיר בעצמם את אופי וסוג המסחר, תחומי ההשקעה ואפילו את מידת הסיכון.

שלל האפשרויות הללו מחייבות יציבות ואמינות רבה מצד בית ההשקעות. סכום ההשקעה הראשוני בחשבונות אלו, נמוך יחסית מהמוצע בגופים המוסדיים. ב-"יוטרייד", אשר מהווה אלטרנטיבה לבנקים ושאר בתי ההשקעות בישראל, מציעים ללקוח אפיק השקעה ייחודי עם פוטנציאל לרוח גבוה במיוחד, עבור סכום ריאלי של החל מ-40 אלף דולרים.

מנכ"ל "יוטרייד", אביב טלמור אומר כי "בשוק ההון אין רווחים בלי הפסדים ואין סיכון שלא קשור בסיכוי - השאלה שאנו צריכים לשאול היא - מה היחס בין הסיכון לסיכוי. כאשר אדם משקיע באלגוריתם טוב שיש מאחוריו בית חזק והמון ידע הסיכויים גוברים על הסיכונים".

זה לא מסוכן?

השאלה של סיכוי מול סיכון מהווה נתח נכבד מההחלטה האם להשקיע או לא. ברור כי היעד הסופי הוא להגיע לאלגוריתם אשר יספק על בסיס קבוע, תוצאות "ירוקות". אך עד כה לא נמצא אחד כזה. גם מערכות האלגו-טריידינג חשופות לסיכונים. החיסרון הבולט של המערכת נעוץ, למעשה, ביתרון שלה: היעדר בינה אנושית. כלומר, עובדות ונתונים שבן אנוש יכליל בשיקול הדעת שלו, כמו גם שינויים במגמה העיקרית של השוק או בהפרשי הריביות, האלגו-טריידינג לא יביא בחשבון. עם זאת המערכות מפוקחות ומבוקרות ע"י עין אנושית כל העת.

לרואי קוזין, האנליסט הראשי של "יוטרייד" חשוב להגיד כי "תמיד יש סיכון בשוק ההון, אבל אני ממזער את הסיכון למינימום האפשרי ובכל מקרה אנחנו לא מרשים לאף תיק שיפסיד חלק נכבד מההשקעה. אין אצלנו דבר כזה מחיקת תיקים".

וטלמור מרחיב: "הנזק של רובוטים באירוע יוצא דופן בעל השפעה גדולה מאוד שלא היה ניתן לצפייה מראש, הוא קטן הרבה יותר כי יש להם סטופ לוס, כפתור אדום שעוצר את הפעילות כבר ברגע שהתיק מפסיד מעבר למה שהוגדר מראש. אני אגדיל ואומר שמערכות אוטומטיות כמו שלנו עובדות גם במצב שהשוק השתנה, המגמה השתנתה והתנודתיות גדלה.

המערכת מתוכנתת להתמודד גם עם מצבים אלו. מלבד זאת, אנו מפקחים ומנתרים במשך 24 שעות על ידי מתכנת, אנליסט. גם הלקוחות יכולים לצפות כל הזמן בעסקאות שלהם - כך שאם קורה משהו קיצוני בתוך המערכת תמיד יש 'כיסא מפלט' ".

מינוף שלילי - אין, מינוף גבוה – אאוט

כאשר המשקיע מוסיף להשקעה, לבד מההון העצמי שלו, סכום אותו הוא לווה, שיטת העבודה שלו נקראת "מינוף גבוה". שיטה זו מגדילה את הסיכון בחשבון שלו ולא מספקת למשקיע די זמן כדי להתאושש מעסקאות לא טובות. בניגוד לשיטת העבודה של "יוטרייד", בה הרובוט עובד במינוף שלילי ולכן רמת הסיכון שלו מינימאלית.

האנליסט הראשי, רואי קוזין, מאמין כי "מינוף שלילי נותן לי כסוחר המון אוויר לביצוע מספר גדול של עסקאות קטנות. זו גם הסיבה שאי אפשר להרוויח כסף בשוק הזה עם חשבון מסחר הקטן מסכום של 40,000 דולרים. במקרה כזה, הסוחר חייב לעבוד עם מינוף גבוה", מה שכאמור, מסכן את החשבון הלקוח. "כאשר אני, כמנהל תיקים עובד על חשבון המורכב ממספר חשבונות של לקוחות, כל אחד כמובן על פי הגדרות הסיכון שלו, אני נותן מענה לצורך שלי להשתמש במינוף שלילי – כך אני מצליח לשמור על תשואה גבוה ועדיין לעבוד עם מינוף נמוך או שלילי".

אלגו-טריידינג: התשואה הגבוהה ביותר

הסיבה לכך שמערכת האלגו-טריידינג נחשבת למוצלחת, היא הנדסה ותכנון של קוד תוכנה אלגוריתמי יוצא דופן, המשקלל אין סוף הסתברויות, ידע כלכלי ופיננסי וניתוח טכני, עם יכולות חישוב ותגובה מידיים המאפשרים כניסה ויציאה מפוזיציית השקעה בנקודות בהן הרווחים הם המשמעותיים ביותר. חבילה כזו שרק בית השקעות אמין ובעל ניסיון מסוגל לספק.

הלקוחות נהנים מהתשואה נאה וגבוהה משוק הנדל"ן והמניות, מכיוון שהמערכת מאפשרת להם לקנות נכסים פיננסים סביב רמות מחירי השפל ומכירתם סביב רמות השיא. והכי חשוב: ללא תלות במשברים כלכליים או בצניחת שווקים. למעשה, הרווחים עולים כתוצאה מטעויות של משקיעים "הרגילים", יחד עם הפקת לקחים מהצלחות ומשגיאות בשוקי הסחורות והמט"ח ומיכולת המערכת לבצע עבורם את הצעדים הנכונים בזמן הנכון.

לפרטים נוספים ולהסבר, הקליקו

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר