31,463 מצביעים קבעו:

ואלו אנשי השנה - תשס"ט: מוישי, פרוש, ידידיה ולבייב

31,463 (!) איש השתתפו בסקר ´כיכר השבת,´ וקבעו את אנשי השנה החרדים שעשו את שנת תשס"ט. המספרים הדהימו גם אותנו. ועכשיו לתוצאות: מיהם אנשי השנה בפוליטיקה, בתקשורת ובכלכלה, ומי לדעתכם היה הבולט באירועי החדשות של תשס"ט? כל התוצאות

צוות כיכר השבת | כיכר השבת |

זהו זה. הגענו הערב לקו הגמר של הסקר הגדול, המרעיש, המעניין והחדשני שנעשה לראשונה בציבור החרדי.

במסגרת משאל איש השנה של שנת תשס"ט, הציבה מערכת כיכר השבת, בפניכם הגולשים, את הסקר הייחודי, במסגרתו הגשנו לכם את רשימת עשרות האנשים ש'עשו את השנה' בציבור החרדי. ביקשנו מכם לדרג, אך גם אנו, לא שיערנו את גודל ההענות...

מספר מצביעים חסר תקדים של 31,463(!) נטלו חלק בדירוג אנשי השנה של כיכר השבת. אלפי גולשים (שעברו רישום ובדיקה ממוחשבת למניעת כפילויות) הקדישו את זמנם לקרוא, לבחור, להצביע ולהשפיע, ולקבוע את זהות האנשים, אלו שלדעתם, ירשמו יותר מכל, בדפי ההיסטוריה של שנת תשס"ט.

ובמקום הראשון:

במקום הראשון, ובפער ניכר מול כל יתר המועמדים(!), זוכה כאיש השנה לא אחר מאשר הילד הקטן מוישי הולצברג, זה שנותר שריד לפליטה מפיגוע התופת בבית חב"ד במומבאיי בחודש כסלו האחרון.

מוישי הקטן, שהצליח לרגש את העולם כולו, היה הבחירה המוחלטת והחד משמעית שלכם לאיש השנה. ברצונו או שלא ברצונו, הוא נגע בלב של כולנו, ריגש, הדמיע ונתן תקווה.

אולי הייתה זו אמירה שלכם על דעתכם לגבי הפוליטיקאים, אולי אמירה לגבי אנשי התקשורת, ואולי עוד נימוקים שטרם עמדנו על טיבם, ואולי באמת היתה זו צעקת ה"אבא אמא" של מוישי הולצברג הקטן, לאירוע הדרמטי ביותר שקרה בכל שנת תשס"ט. מכל מקום, זוהי הבחירה החד משמעית, שלכם.

את דירוג יתר המועמדים בחרנו לשבץ לפי הקטגוריות המוצגות בסקר. בכל קטגוריה שובצו חמשת אנשי השנה המובילים בתחומם. כך ייתכן שלא תמיד המועמדים שזכו למספר הגבוה ביותר של הקולות, בהכרח גם נבחרו לאנשי השנה, אך בקטגוריה שלהם, הם הם המובילים.

בנוסף, בתחתית הכתבה מופיעה רשימת זוכי 30 המקומות הראשונים בסקר, ע"פ סדר יורד. זאת, מתוך כלל רשימת אנשי השנה, על פי סדר כמות הקולות שקבלו המתמודדים, ללא קשר לפילוח הקטגוריות, אלא לפי אחוזי הקולות להם זכו בקרב כלל גולשי כיכר השבת שהשתתפו בסקר.

הזוכים בארועי השנה

במקום הראשון: מוישי הולצברג

הילד הקטן שאיחד את כולנו בבכיו קורע הלב ובקריאות "אבא אמא",, עדיין מתמודד ועוד יתמודד בשנים הקרובות עם מציאות חיים לא פשוטה. בזכותו, זכה עם ישראל להתוודע להוריו הדגולים גבי ורבקי הולצברג שנספו באסון המחריד בבית חב"ד במומביי.

במקום השני: שלמה בניזרי

על הקריירה הפוליטית הוא ויתר כבר בתחילת הקדנציה הנוכחית, אבל המשיך להילחם על חייו כאדם חופשי. בשנת תשס"ט נדחה סופית ערעורו על הרשעתו ועל חומרת עונשו. בית המשפט העליון שילש את ענשו לארבע שנות מאסר, ורגע לפני תום השנה, כבר הוכרז בניזרי כאסיר מן המניין בכלא מעשיהו. ללא ספק הייתה זו השנה הקשה בחייו. האם תש"ע תאיר לו פנים? במשפחתו מקוים לניסים...

,במקום השלישי: האם המרעיבה

מרעיבה או מסורה? עלילה או חקירת משטרה לגיטימית? הדסה עוינת או דואגת? השאלות הללו עמדו במרכזה של הפרשייה שהסעירה את הרחוב החרדי והישראלי במשך החודשים האחרונים, וגררו יחד עימן הפגנות שהעיר ירושלים לא זכרה מזה עשרות שנים. הפרשה הזו ככל הנראה תמשיך ללוות אותנו עמוק גם לתוך שנת תש"ע, כאשר רק אמש נפתח משפטה של האם החשדוה בהרעבת בנה.

במקום הרביעי: הרב בערל לאזאר

לרבה הראשי של רוסיה, השנה האחרונה הייתה יכולה להיות גרועה. ידידו וידיד העם היהודי, הנשיא ולדימיר פוטין עזב. פטרונו לב לבייב צבר הפסדי עתק, והוא עצמו הואשם שאינו ער לאנטישמיות הגואה בארצו. אך הרב לאזאר הוכיח, שהספידוהו קודם לזמן. בריתו עם "היורש" דמיטרי מדבדב איתנה. גם הפסדי לבייב לא השפיעו על מפעליו. ורק השבוע הראה כמה אין אמת בהאשמות מתנגדיו כשקבל עם ועולם, זרק מעל פניו ראש עיר אנטישמי שרצה להעניק לו אות הוקרה.

במקום החמישי: הרב שמואל רבינוביץ

כבר שנים שבעבודה דיפלומטית נקייה ומתוחכמת, מצליח הרב שמואל רבינוביץ לבצר את מעמדו כרב המותג החזק ביותר בירושלים - הכותל המערבי. ימים יגידו האם מדובר בקרש קפיצה לתפקיד הרב הראשי לישראל. בשנה האחרונה הוזכר שמו פעמים אינספור בעקבות 'וועדת החמישה' והאירועים שסביבה. יש שדרשו אותו לשבח על התזוזה החיובית שראה סוף סוף קבר הרשב"י במירון אחרי שנות הזנחה רבות, ויש שדרשו אותו לגנאי, על אירועים שונים שאירעו במקום, שספק אם כלל אירעו באשמתו. כך או כך, ההפגנות על יד ביתו, הפשקווילים נגדו, הפכו את שמו לאחד המוזכרים ביותר בשנה היוצאת.

הזוכים בפוליטיקה

במקום הראשון: מאיר פרוש
בדבר אחד אין ספק: כמעט כל אירוע פוליטי בציבור החרדי בשנה האחרונה, נסוב סביב מאיר פרוש. הוא הפסיד בקרב על עיריית ירושלים, בעקבות עימות חזיתי עם "הסיעה המרכזית", אבל הרויח את משרת סגן שר החינוך, ובדרך כרת ברית היסטורית בין סיעת שלומי אמונים לדגל התורה. המשבר העולמי שמוטט אף את מוסדות החינוך החרדיים, הפך אותו למושיען של תינוקות של בית רבן. ואיך אפשר שלא להזכיר את עיתון "המבשר" שראה אור השנה, וגם הוא הוכיח, כי מאיר פרוש, טרם אמר את מילתו האחרונה.

במקום השני: אריה דרעי
ספינים, הכחשות, הודעות ותרחישים, זה מה שאריה דרעי סיפק לתשס"ט. בעצם, כבר עשר שנים שהוא אוטוטו חוזר לפעילות ציבורית. הוא כמעט היה ר"ע ירושלים. כמעט יו"ר ש"ס. כמעט שר החוץ. כעת כולם ממתינים שיגיעו אחרי החגים. האיש שלא נס ליחו מבטיח לחזור בגדול. ממתינים לו. השנה האחרונה הייתה שיאו של מסע החזרה לציבוריות הישראלית. שוב היה דרעי האורח הרצוי והמבוקש באולפני הטלויזיה, חביב תוכניות האירוח, ובכל מקום אליו הגיע, העביר זרם חשמלי בקהל. בשנת תשס"ט, לא ניתן היה להתעלם מאריה דרעי.

במקום השלישי: הרב ישראל אייכלר
הוא נבחר לאיש המתאים ביותר לתפקיד דובר הציבור החרדי, בסקר של "כיכר השבת". בינתיים, הוא משמש כמרכז הסברה של איש אחד. עומד בפרץ ומייצג נאמנה את היהדות החרדית. אולי גם נראה אותו בקרוב כח"כ מן המניין.

במקום הרביעי: הרב אברהם רביץ ז"ל
"אנו קיימים יען אנו קיימים". המשפט האלמותי שטבע הרב אברהם רביץ ז"ל, נתן אולי איזו תובנה על סגנונו של האיש. הוא היה הסלובדקאי האחרון שעזב את העולם בשנת תשס"ט, סגר עידן של שלוחי דרבנן מסוג אחר. האיש שידע לומר בעוז את דבר היהדות החרדית, הוא הלך לעולמו אחרי 20 שנה בתפקיד יו"ר דגל התורה, גם אם בטאון תנועתו לא תמיד הכיר בעובדה זו ("עיתון שיש לו מפלגה" הגדיר הרב רביץ את יתד). לאחר פטירתו, זכה הרב רביץ להכרה בפעלו, הכרה אותה לא קיבל בחייו..
במקום החמישי: אריאל אטיאס
את משרד התקשורת הוא עזב לטובת משרד השיכון רק כדי ללמוד שלמצוא פתרון למצוקת הדיור החרדי היא בעיה סבוכה בהרבה מלנייד מספרים. בין לבין הוא הספיק לספוג אש צולבת על "תמיכתו" בהקפאת הבניה ביו"ש. היום הוא מבטיח אפתור את מצוקת הדיור. אם יצליח לשחזר את ההצלחה שהייתה לו במשרד התקשורת הוא יהיה מלך העשור.

בתקשורת

במקום הראשון: ידידיה מאיר
מגיש את תוכנית הבוקר של "קול חי". מפקד ועורך המדור הסאטירי "אפעס" בידיעות אחרונות. מגיש את סוף שבוע זוגי עם רעייתו סיון בימי שישי בגלי צה"ל. בקיצור, הטביע את חותמו על התקשורת החרדית והחילונית כאחד.

במקום השני: מרדכי לביא

"המהדורה המרכזית ברדיו קול-חי" בהגשת לביא, שברה מוסכמות בכל מה שקשור לאייטמים וחשיפות והפכה למדורת השבט בתקשורת החרדית. גם השנה התוכנית בהגשתו מובילה את מדד הריטינג במגזר החרדי ע"פ סקר TGI

במקום השלישי: יוסי אליטוב
סגן עורך עיתון "משפחה" ממשיך לשמור על מעמדו כאחד הכותבים המובילים במגזר. הוא גם יו"ר מכרזי רדיו של הרשות השניה. יש לו יד ורגל גם בגוף הבוחר של הרבנות הראשית. לא פלא שהוא מביא משם, ולא רק משם, דיווחי עומק.

במקום הרביעי: דודי זילברשלג

הוא עמד בראשות ארגון החסד "מאיר פנים". הוא מונה ליושב ראש הנהלת "ביקור חולים". הוא מכר את חלקו בעיתון "בקהילה". הוא דיברר את משפחת "האם המרעיבה".´ נוכחותו מורגשת בכל פעם שצריך דובר רהוט לציבור החרדי.

במקום החמישי: אבישי בן חיים

הכתב לענייני חרדים של "מעריב" קבע בלא מעט מקרים את סדר היום התקשורתי חרדי. את הראיון עם ח"כ הרב אמסלם, כמו גם את הציטוטים מפי אריה דרעי, עוד יזכרו לו בש"ס שנים רבות. קשריו בחצרות הרבנים והאדמו"רים, חזקים לבמקרים רבים, מאלו של העיתונאים החרדים עצמם. במקרים רבים הוא זה שמספק את המידע, כשלעיתונאים החרדיים נותר רק לצטט מפי הגבורה.

בכלכלה ובפרסום


במקום הראשון: לב לבייב
הוא נטש את שיכון ה´ בבני ברק לטובת טירת פאר בלונדון. אבל לקראת סוף השנה, נוכחנו לגלות שגם "אפריקה ישראל" שבבעלותו איננה חסינה. זו לא ספק הייתה אחת השנים שלבייב יעדיף לשכוח. שנת תשס"ט הייתה עבורו שנה קשה. נקווה שהכי קשה, ומעתה ואילך ישובו עסקיו איש החסד, לאיתנם.

במקום השני: אושי ספרנוביץ'
אושי ספרנוביץ האיש שנראה כי החברה שבבעלותו - "חומש השקעות בעלייה"- עומדת בפני קריסה מוחלטת, הצליח בשילוב של יחסי ציבור ועזרה מהמשקיעים, לצלוח את הסערה שאיימה למוטט את מפעל חייו.

במקום השלישי: אברהם בריסק ,

קשה להסביר את התופעה שנקראת אברהם בריסק. כך יודעים להודות טובי מתחריו של מנכ"ל משרד הפרסום "בולטון-פוטנציאל". לאחר שנים בהן ניהל משרד פרסום בינוני ומעלה, עשה האיש את החיבור שטרף את הקלפים והעמידו בראש משרדי הפרסום החרדיים ללא עוררין. בשנה זו הוא הצליח לצרף רשימת לקוחות מכובדת למשרדו ולהפוך לטייקון בעל קשרים פוליטיים איתנים במיוחד, שכנראה מוספים לו חוזק ועוצמה בצמתים נוספים במגזר החרדי.

במקום הרביעי: מאיר גל
המנכ"ל הצעיר והנמרץ של משרד הפרסום "גל-אורן" לא היה צריך את נתוני "יפעת" כדי להבין שהשנה האירה לו פנים. תשס"ט רבת התהפוכות, תיזכר כשנה שבה הוביל את הקמפיין של ניר ברקת במגזר הד"ל וד"ל.

במקום החמישי: יעקב איזק

איש אסטרטגיה ויח"צ במשרד הפרסום "גל אורן BSD". הבליח השנה לחיים הציבוריים, עם מינויו לתפקיד יועץ תקשורת לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן, לאחר שנים בהם היה איש צללים.. איזק, בולט בכישרון נדיר ויצירתי, בזכותו החליק ליצמן למרכז סדר היום התקשורתי (ותודה גם לשפעת מקסיקו...). הוא ידוע כמי שמחזיק בקשרים עמוקים עם ניר ברקת, האיש שלא ירד לרגע מסדר היום הציבורי בשנה האחרונה.

רשימת 30 אנשי השנה, לפי נתוני 31,463 קולות הגלם:

מוישי הולצברג69.41%
לב לבייב52.30%
מאיר פרוש45.54%
שלמה בניזרי41.43%
אריה דרעי33.48%
הרב ישראל אייכלר33.47%
הרב אברהם רביץ ז"ל31.42%
ידידיה מאיר29.70%
האם המרעיבה29.43%
הרב בערל לאזאר28.24%
אריאל אטיאס 28.04%
אורי לופוליאנסקי26.25%
הרב שמואל רבינוביץ25.92%
מרדכי לביא25.13%
משה גפני 24.93%
יוסי אליטוב24.20%
יעקב ליצמן 22.47%
עצורי יפן22.07%
אושי ספרנוביץ 21.68%
דודי זילברשלג19.75%
אברהם בריסק17.83%
מאיר גל17.17%
יואב ללום16.64%
אבישי בן חיים15.77%
דוד רוטנברג15.26%
יעקב ריבלין15.25%
יצחק גולדקנוף14.65%
יעקב איזק14.45%
מנחם הורביץ14.32%
אשר מדינה14.05%

לסיום, מילה מאיתנו...

צוות 'כיכר השבת', העמיד בפני גולשי האתר את משימת בחירת 'איש השנה'. מתוך מאות הרבות של השמות שעלו לראשי המהדורות והכותרות הראשיות, נבחרו כמועמדים כמה עשרות דמויות שעשו הרבה בתשס"ט, ברובם אנשי ושליחי ציבור. בהם פוליטיקאים שהשיגו הישגים למען שולחיהם, עיתונאים שהפיקו כותרות בלעדיות, אנשי כלכלה ושיווק ועוד. שצד השווה הוא, שרובם פעלו ונזכרו מתחילת שנה ועד לסופה.

בתווך ניתנה אפשרות לבחור בכמה אירועים משמעותיים, או בסמליהם, כמו פרשת האם המרעיבה, עצורי יפן, מוישי הולצברג ועוד.

כמעט ברור היה שבראש הרשימה תיבחר דמות ידועה, פוליטית מרובת אוהדים, מהכנסת או מהעסקונה האיזורית, אך הציבור בחר להציב בראש את מוישי הולצברג. לא המאבק הסוער בירושלים נבחר ולא אחד השחקנים בעת בחירות האיזוריות והכלליות שהסעירו את הציבוריות החרדית כולה. לא. איש השנה הוא הילד מוישי הולצברג מהודו, בנם של שליחי חב"ד למומביי, הרב גבי ורבקי הולצברג הי"ד, שנרצחו במתקפת הטרוריסטים הערבים על המקום.

אומרים שבסיכומי שנה ובסיכומי העשור, תמיד נבחרים אירועים מסיום אותה שנה או עשור. כאן זה לא קרה, אירוע שארע סמוך לתחילת השנה, נבחר לאירוע השנה וגבר על אירועים ודמויות אחרות.

מה זה אומר? מה קרה כאן?

מעבר למה שכלל האירוע עצמו, הטרגדיה שבו, משפחה שכולה מסירות נפש ואהבת הזולת, שנקפד פתיל חייה באורח כה אכזרי, יחד עם אורחיהם שהיו ממגוון הקשת היהודית והחרדית. ובדרך פלאית שרד הילד הקטן, נצר למשפחה ושליחות שנגדעה. האירוע נצרב בתודעה החרדית כי הוא סימל את האחדות שכה מיוחלת וחומקת מן העין בכל רגע שנדמה והנה היא באה, בתוך תהום השכול ונהרות היגון, האיר אור של יחד ושל אחווה, כשכלל ישראל, דתיים וחילוניים וככלל חוגי החרדים, התפלל בערב שבת להצלתם ובכה במוצאי השבת עם הוודע האמת המרה.

לאחדות הזו הצביעו הגולשים. אותה אחדות נבחרה בעצם לאשת השנה, ובהצבעה זו הם מכוונים לכלל המועמדים האחרים, לא צריך טרגדיות בשביל להתאחד, לא צריך להגיע עד להודו כדי שישבו יחדיו בחיבה שליח חב"ד עם יהודים מכל הזרמים, בואו עשו את זה בשנה הבאה. חילוקי דעות אינם סותרים כבוד הדדי, והבדלי גישות אינם מלה נרדפת לפסילת הזולת על הסף.

זו בחירת וכמיהת הציבור.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר