ונשמרתם מאוד לנפשותיכם

אסונות בין הזמנים: "בחורי ישיבות מסכנים את חייהם"

מידי שנה הדבר חוזר על עצמו, תלמידי ישיבה יוצאים למסלולים מסוכנים ללא הכנה מוקדמת, ובמקרים רבים נפגעים וגורמים נזק לעצמם. "תלמידים רבים לא נזהרים, נכנסים למסלול בלי מים כנדרש" קובל עסקן חרדי. איש רשות הטבע והגנים ל"כיכר": "הנפגעים הם בעיקר חרדים". מיוחד: כללי הזהירות למטייל (תיירות)

ישראל כהן | כיכר השבת |
מדבר יהודה (צילום ארכיון: פלאש 90)

אסונות בין הזמנים: האסון הקשה שאירע הבוקר (שלישי) ובו קיפח את חייו במהלך טיול משפחתי בנחל דוד הבחור זאב לסינגר ז"ל בן ה-13 מאלעד, השיב לדיון הציבורי את הסוגיה הרגישה והכאובה של אסונות בין הזמנים המתרחשים בטיולים כמעט מידי שנה בשנה. זאת למרות שרבנים ומחנכים כמו גם מדריכי טיולים ואנשי יחידות החילוץ מזהירים שוב ושוב את הצעירים שלא לטייל במקומות מסוכנים או שלא על פי כללי הזהירות הנדרשים.

הרב מ', מחנך ועסקן מוכר במגזר החרדי, אומר ל"כיכר השבת" כי מבלי להתייחס למקרה הספציפי שאירע היום, ולגביו הפרטים עדיין אינם ברורים דיו, יש להתריע בפני בני הישיבות על חובת הזהירות והאחריות האישית בימי חופשת בין הזמנים.

"לפעמים בחור ישיבה סבור שהוא יותר חכם ממי שתכנן וסידר את המסלול, והוא מנסה "לעקוף" או לחפש קיצורי דרך כאלו ואחרים מבלי לקחת בחשבון שבכך הוא פשוט מסכן את חייו" אומר הרב מ'. "בחורי ישיבה לעתים בטוחים ש-'לי זה לא יקרה'. זו טעות. אסור להיות שאננים".

"לא מקפידים על כמות המים הנדרשת"

"אני בעצמי", הוא מספר, "הייתי נוכח בכמה טיולים והתארגנויות של בחורים בהם כמות המים שנלקחה על ידם הייתה פחותה בחצי מהכמות הנדרשת. אחר כך מתפלאים שבחורים נמצאים מיובשים במדבר יהודה. היכן הזהירות? איפה האחריות המינימלית הנדרשת מבן תורה?" הוא תוהה בקול. "מה עם ונשמרתם מאוד לנפשותיכם?".

תלמידי ישיבה מסתכנים ב"בין הזמנים" (צילום ארכיון: כיכר השבת)

עסקן נוסף מזכיר כי טיולי מים נחשבים לסכנה. "לא בכדי מזהיר באורח תדיר מידי בין הזמנים מרן ראש הישיבה הגראי"ל שטיינמן מקיום טיולים בנחלים ובנהרות. זה מסוכן ואסור, חוזר תמיד מרן הגראי"ל על דבריו".

העסקן מזכיר כי בימי חופשת בין הזמנים הנוכחית, הדברים צריכים להישקל שבעתיים. "מסתכלים עלינו ברחוב בזכוכית מגדלת. הרי מלכתחילה בשל המצב הבטחוני הורו גדולי ישראל לבטל את החופשה הקבועה לתלמידי הישיבות וגם כשסוכם על הפסקת האש ואישרו לצאת לבין הזמנים הורו להימנע מטיולים זאת בשל העובדה שמדובר בימי דין".

"מן הראוי שבימים אלו בחורים ישבו וילמדו או יצאו קצת להתאוורר, אבל אין מקום לצאת לטיולים ובפרט לא למקומות שיש בהם מים". אומר העסקן.

"מבקשים מהבחורים; תקפידו על הכללים"

מוטי בוקצין, דובר ארגון זק"א העוקב אף הוא אחר התופעה הכאובה, אומר ל"כיכר השבת": "זו השנה השביעית שאנחנו יוצאים בפעילות שנקראת ותחזירנו לשלום, כאשר אנו קוראים לבחורי הישיבות והאברכים לשמור על כללי הבטיחות שנכתבו על ידינו ועל ידי אנשי יחידות החילוץ לאחר אסונות רבים בהם נהרגו ל"ע צעירים רבים".

"הכללים הבסיסיים הינם תכנון הטיול, שזה אומר לברר מקסימום מידע ופרטים על המסלול המתוכנן, סוג קושי, אורך המסלול וכו'. בנוסף יש להקפיד על ביגוד נכון ומתאים לשטח, לא יוצאים עם כובע וחליפה ונעלי שבת למסלול אתגרי בצפון, ועל כמות שתיה מספקת לכל אחד. אדם צורך בממוצע בטיול בין 3 ל-4 ליטר", אומר בוקצ'ין "ואני מדבר על מים, לא שתייה מתוקה".

(צילום: פלאש 90)

"לצערי בחורי ישיבות רבים מנסים לקצר דרכים או נכנסים למסלול בשעה מאוחרת - שזה דבר נפוץ. יש לעדכן את אחד מבני המשפחה או החברים לאן יוצאים לטייל. קרו מקרים רבים בהם חיפשנו בחור ולא ידענו עליו שום פרטים בסיסיים - אם לחפש אותו בצפון או בדרום, מה שגזל זמן יקר מהחיפושים, זה זמן שעלול לעלות בסיכון חיים".

בוקצין מדגיש כי יש לדעת את הכללים הבסיסיים לפיהם יש לנהוג בשעת חירום. "ראשית יש להתקשר למשטרה או למוקד חירום של זק"א. אם אין קליטה בסלולר יש להתקדם במסלול באטיות צעד אחרי צעד. אם המצב הבריאותי לא מאפשר זאת תחפשו מקום מוצל לשהות בו עד שנגיע. אלו כללים בסיסיים שלצערי בחורי ישיבה לא מקפידים עליהם" אומר דובר זק"א.

"נכנסים לתוך סיכון חיים מלכתחילה"

אביתר כהן, מנהל מרחב ירושלים ברשות הטבע והגנים, מתריע אף הוא בשיחה עם "כיכר השבת" על אסונות בין הזמנים בציבור החרדי. "צריך להבין" הוא אומר "שבחופשת בין הזמנים יוצא למסלולי הטיולים ציבור גדול מאוד שלא מורגל ביציאה לטיולים. המשמעות של כל זה הינה שהרבה פעמים הם הולכים למסלולים בהם קשיי הטיול אינם מתאימים לגיל או לכושר הגופני של המטייל. בחלק מהמקרים אף הם נכנסים לתוך סיכון חיים מלכתחילה".

"בחורי ישיבות רבים מטיילים ללא מים, ללא כובע או הגנה מהשמש ואפילו ללא מפה וללא ידיעה לאן מסלול מוביל. מדובר בכניסה מיודעין לרמת סיכון גבוהה. לצערי אני לא רואה שיפור במצב. הכמות של הציבור עצומה וכמעט מידי שנה מתרחשים במסלולי הטיול בארץ אסונות קשים בהם נפגעים בעיקר צעירים מבני הציבור החרדי".

הנפגעים בחופשה - בעיקר חרדים (צילום ארכיון: פלאש 90. למצולם אין קשר ישיר לכתבה)

"ההמלצה מצילת החיים שלי הינה שאנשים שיוצאים לטייל ימצאו את הדרך להתייעץ עם גופים ברי סמכא או אפילו חבר שמבין בטיולים. זה יכול להיות לפעמים הבדל גדול בין חיים למוות ממש".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר