מחלה קשה

המדריך המלא: כך תזהו את מחלת הדיכאון ותתמודדו עמה

חשים ריקנות? ישנים מעט מדי או הרבה יותר מדי? ככל הנראה, אתם חולים במחלה העצובה ביותר: הדיכאון. מה הם דרכי הטיפול במחלה קשה זו והאם ניתן לגבור עליה? (בריאות)

בת-שבע ברטמן | כיכר השבת |
אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

"יוו... אני כל כך מדוכא/ת בגלל הציון הגרוע שקיבלתי במבחן", "וואי, איזה דיכאון שלא עברתי את הטסט"... - המונח 'דיכאון' הפך לסלנג מקובל ואנשים משתמשים בו כאשר כוונתם לתאר מצב רוח מדוכדך. למעשה, ההבדל בין דיכאון "נורמלי" אותו כולם חשים מדי פעם, לדיכאון אמיתי, הוא משמעותי.

דיכאון אמיתי זו מחלה קשה ומשתקת שבמרכזה דכדוך נפשי עמוק שמלווה במחשבות שליליות, חוסר מוטיבציה, חוסר הנאה ותחושת ריקנות. במחלת הדיכאון אין בהכרח סיבה חיצונית הגורמת לעצבות העמוקה, וזאת הסיבה בשלה קשה כל כך לסביבה להבין את הסבל הנורא העובר על האדם המדוכא. לעתים קרובות, דיכאון נחשב בטעות לתכונת אישיות שאין להימלט ממנה, אך האמת היא שלמרבה החסד כיום ישנן אפשרויות טיפול מעולות להתמודדות עם דיכאון.

מהם הגורמים לדיכאון?

מקובל לומר כי "הכל מתחיל בראש", ויותר מדויק לומר - במוח. וזהו אכן מקורו של הדיכאון. לאנשים דיכאוניים יש חילוף חומרים לקוי במוח. שני חומרים ביוכימיים בשם סרטונין ונוראדרנלין נמצאים ברמות נמוכות יותר אצל אנשים דיכאוניים ביחס לאנשים בריאים. אם כך, דיכאון הוא תוצאה של חוסר איזון בחומרים הביוכימיים במוח. מערכת העצבים נמצאת בחוסר תקינות, וחוסר התקינות הזאת גורמת לעצבות, חוסר תקווה, חוסר אנרגיה ואין אונים.

חשוב לדעת: דיכאון הוא בחלקו תורשתי, ואם לאדם יש דיכאון פעם אחת, יש סיכוי שהמחלה תחזור.

כמה אנשים סובלים מדיכאון?

יתכן ובעתיד מחלת הדיכאון תהיה המאובחנת ביותר. דיכאון כעת נמצא בראש רשימת המחלות הגורמות לנכות וחוסר יכולת לעבוד בעולם כולו. ההערכות הם, שבישראל כ-5.5 אחוז מהאוכלוסיה לוקים בדיכאון. (6.9 אחוז בקרב נשים לעומת 4.1 אחוז בקרב גברים)‏‏.

כיצד נזהה אם מישהו סובל מדיכאון?

לא תמיד כל התסמינים לדיכאון מופיעים. לפעמים תחילת הדיכאון היא בתסמינים גופניים: נטייה לירידה במשקל, נדודי שינה, תלונות על כאבי גב או בעיות לב. פעמים רבות אנשים אינם מפרשים את התסמינים הגופניים הללו כהלכה, ולא מזהים נכונה כי מדובר בדיכאון.

איך יכול בן משפחה לדעת אם אדם הקרוב אליו סובל מדיכאון?

חשש לדיכאון יתעורר כאשר האדם הקרוב נראה פתאום כאילו הוא שינה את אישיותו לחלוטין. אין עם מי לדבר ולספר סיפורים מהיומיום, האדם פורש בבת אחת מהחיים הרגילים ומאבד ענין בפעילויות מהנות. אין לו אנרגיה וכוח לעשות דברים. מצב הרוח שלו מדוכא או אולי אפילו מרוגז ועוין.

נשים הסובלות מדיכאון נוטות לבכות לעיתים קרובות מאד. לעומתן, גברים רבים נוטים להסתיר את העצב שלהם. במקרה כזה אפשר לבחון את הסימפטומים הגופניים: סימן חשוב לדיכאון הוא לילות חסרי מנוחה. אנשים מדוכאים לעתים קרובות שוכבים ערים בלילה ומתחבטים במחשבות חסרות תוחלת. גם שינה מרובה מאוד, מעבר למידה הרגילה, יכולה להעיד על כך שמדובר באדם מדוכא. האדם יכול לספר למשפחתו אודות מצבו הנפשי הירוד, אך יתכן והוא מתמודד עם תחושות אשמה ומפחד לשתף אחרים בהם.

אדם הסובל מדיכאון, בדרך כלל ייעדר ממקום העבודה לעתים קרובות. הוא יצהיר כי הוא חולה ויקח הפסקות ארוכות מהעבודה. אנשים דיכאוניים גם עלולים להרגיש מותקפים אישית בעבודה ולהיעלב בקלות.

מתי יאבחן הרופא את האדם כסובל מדיכאון?

הרופא או הפסיכולוג מגיע לאבחנה על ידי שיחה מפורטת עם המטופל, הכוללת תיאור של התסמינים ושל ההיסטוריה הנפשית שלו. ישנם סוגים שונים של דיכאון והם משתנים לפי חומרת הסימפטומים. על מנת לאבחן כל סוג של דיכאון, התסמינים צריכים להופיע במשך מספר שבועות, ולהפריע לחייו האישיים או המקצועיים של האדם. במקרים מסוימים יילקח דם מהמטופל, והוא אפילו ישלח לבדיקת טומוגרפיה ממוחשבת (CT) על מנת לשלול גורמים אחרים של סימפטומים של דיכאון, כגון רמת סוכר נמוכה בדם, מחסור בוויטמין B12, דמנציה, והפרעות הורמונליות.

קשר בין דיכאון לבין מחלות אחרות

דיכאון יכול גם להיות מזוהה עם מתח וחרדות. כמעט מחצית מהסובלים מדיכאון מראים גם תסמינים של חרדה. המתח הפנימי יכול גם להתבטא בהתקפי פאניקה. אפילו תסמינים פיזיים מתמשכים שאינם מגיבים לטיפול, כגון כאבי ראש, הפרעות עיכול וכאב כרוני, קשורים לעתים קרובות לדיכאון, וייעלמו או יופחתו עם הטיפול בדיכאון.

תרופה לדיכאון

בטיפול בדיכאון ישנו טווח גדול של תרופות וטיפולים פסיכולוגיים אפשריים. התרופות נוגדות הדיכאון הרווחות כיום הם ממשפחת ה-SSRI. אלו תרופות המגבירות את כמות הסרטונין במוח, ונחשבות יעילות מאוד. תרופות אלו גורמות לסרטונין לחזור לכמותו הנורמלית וכך חוזר האיזון המוחי על כנו, והאדם שוב יתפקד וירגיש טוב.

אבל תרופות זה לא כל הסיפור: השילוב של טיפול תרופתי עם טיפול פסיכולוגי, נמצא היעיל ביותר. טיפול פסיכולוגי יעיל להתמודדות עם מחשבות דיכאוניות כגון תחושות חוסר ערך, אשמה וכו' והתמודדות עם רגשות שליליים בלתי מציאותיים, ויכול לעזור למטופל לחזור לשגרת חייו אחרי המחלה.

כיצד יכול אדם לעזור לעצמו להתמודד עם המחלה?

אדם שסובל מלחץ דם גבוה או אדם ששובר את ידו, ילך לרופא ללא ספק. במקרה של דיכאון, לצערנו אנו נאלצים להתמודד עם מגוון של דעות קדומות חברתיות שיכולות לגרום לאנשים הסובלים ממנו להאמין כי הם יכולים להתמודד ולצאת מזה לבד.

חשוב מאד לדעת - אפשר לרפא דיכאון! אל תחכו עד שהסבל הופך להיות קשה מנשוא, חפשו את הסימנים הראשונים למחלה ופנו לעזרה מקצועית.

כיצד יכולים בני משפחה לעזור לאדם מדוכא?

הערות כמו "צא מזה" או "זה יסתדר בסוף" הם לגמרי לא במקום, מכיוון שדיכאון אינו יכול להסתדר עם מעט כח רצון. שיחות ארוכות עם הסובלים מהדיכאון אודות בעייתם, בדרך כלל גם הן אינן עוזרות. חשוב להתמודד עם הענין ביושר ובאומץ. הצעד הראשון הוא להבהיר לאדם כי מדובר במחלה הנגרמת מחילוף חומרים שגוי וכי היא יכולה להיות מטופלת. הצעד הבא הוא לקחת את האדם לרופא ולקבל עזרה מקצועית.

השלכות אפשריות של דיכאון לא מטופל

מה שידוע בוודאות הוא, שדיכאון שלא מטופל מביא לסיכון של התאבדות בסיכוי הגבוה פי 3 או 4 מדיכאון מטופל. דיכאון הוא מחלה מסכנת חיים והגורם העיקרי להתאבדות. אחוזים משמעותיים מהחולים בדיכאון נוטלים את חייהם. בכל שנה מתים כתוצאה מהתאבדות כמיליון איש ברחבי העולם. למעשה, מבחינה סטטיסטית, בכל 40 שניות מת בעולם אדם בשל התאבדות.

התאבדות גובה מחיר כואב של מאות חיים בארץ בכל שנה. בשנים האחרונות היו כ-350-400 מקרי התאבדות בישראל בשנה וכ-3600 ניסיונות התאבדות.

ושוב - תסמיני הדיכאון: אדישות • אי שקט ונדודי שינה או שינה רבה מאד • חוסר הנאה מהחיים • ריקנות ועצב פנימי • ירידה בהערכה העצמית • ענין הולך ופוחת • חוסר ריכוז • חוסר החלטיות • תחושות אשמה, האשמה עצמית • מחשבות אובדניות.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר