בולגריה: פסגת השעמום או אטרצקיה?

התדמית של בולגריה אינה מרגשת, מדובר במדינה שכמעט ואינה מתויירת. אך אלו שבכל זאת מגיעים אליה, אינם חדלים להתפעל מנופיה המרהיבים, מאתר הסקי המוביל שלה, וממחיריה הזולים. ערכתי היכרות עם המדינה שעוד תהיה להיט

שלמה גביר | כיכר השבת |

האמת היא, שכאשר שמעתי לראשונה על בולגריה, חשבתי עליה בעיקר במונחים היסטוריים, פחות טיוליים: אימפריה שהתחככה בביזנטיון, הסיפור המפואר של הצלת היהודים במלחמת העולם השנייה, וכמובן גבינה בולגרית.

לבולגריה אין תדמית תיירותית. כשסיפרתי שאני מתעתד לצאת למדינה הבלקנית הקטנה והמקסימה הזאת, נתקלתי במשיכת כתפיים סתמית. לא הועילו ההסברים על שרשראות ההרים הגבוהים, על היערות העבותים ועל הכפרים הציוריים, התגובה היתה אפופה שיממון.

אולם אני בכל זאת נסעתי והופתעתי. "מדוע לא שומעים על יותר אנשים הנוסעים לבולגריה?"

אל מעבר לנתיב שכבשו התיירים

בולגריה שוכנת בצפונו של חצי האי הבלקני. גבולה הצפוני עם רומניה מתוח כמעט כולו לאורך נהר הדנובה; במערב היא גובלת בסרביה ובמקדוניה; בדרום - בטורקיה האירופאית וביוון; ובמזרח לוחכים את חופיה גלי הים השחור. זוהי ארץ אירופאית, אך לבה נוטה לכיוון ההפוך. הכתב הקירילי, הכנסיות הביזנטיות והמסגדים הטורקיים הם תזכורת תמידית לקשר החזק של בולגריה עם המזרח.

המדינה מזמנת למבקרים בה הפתעה נעימה. הנוף עשיר בגווני ירוק, הרבה יותר משל יוון השכנה. הרי הרילה, הפירין והרודופי, הם מוקדי משיכה טבעיים מופלאים. ואף אתר הסקי בבאנסקו

מכיוון שארץ זו כמעט ואינה מתויירת, למעט אתרי נופש ספורים, הרי שהמטיילים המעטים יחסית זוכים לקבלת פנים חמה. זוהי ארץ בטוחה, המחירים בה זולים והיא נהנית מאקלים נוח .

כאשר הצטרפה בולגריה לקרקס הקפיטליסטי, איש לא סיפר לתושביה שהם עורכים את הלהטוטים הללו ללא רשת ביטחון. בהינתן העובדה שאזרחים החלו לחפור את הרחובות כדי להוציא את הנחושת של חוטי הטלפון, אפשר להבין שהקרקס לא זכה להצלחה רבה במיוחד. אולם מה שיראו המבקרים בבולגריה כיום הוא מדינה הנאבקת להסתגל למציאות החדשה, ותושבים שנותרו מסבירי פנים להפליא גם אל מול הכאוס הכלכלי והפוליטי של מדינתם.

כפי שקרה במדינות רבות בעידן הפוסט-קומוניסטי, הפיתוי לעשות כסף במהירות גבר על תוכניות פיתוח כלכלי יציבות . בולגריה העירונית, במיוחד סופיה, השתנתה מאוד. בכפרים, לעומת זאת, תוכלו עדיין לראות אנשים רוכבים על חמורים לעבודה, ואוכלים תפוחי אדמה שגידלו בעצמם וגבינה שחבצו בעצמם מחלב הפרות שלהם.

רמת האינפלציה הגבוהה פירושה שעבור מבקרים המגיעים ממדינות עם מטבע חזק יותר מהמטבע המקומי (וזה נכון למרבית מדינות העולם), אתרי הסקי והחוף זולים בצורה קיצונית. ולא צריך יותר מדי כסף כדי ליהנות. המטבע, יש לציין, הוא לבה בולגרית. לבה כזו שוות ערך

אזרחי ישראל (כמו גם האיחוד האירופי וארצות הברית) אינם זקוקים לוויזה כדי להיכנס לבולגריה לשהייה של פחות מ-30 יום.

בולגרית היא שפה סלאבית דרומית הנכתבת באותיות קיריליות. קירילוס ומתודיוס, שני אחים מסלוניקי, המציאו את הכתב הקירילי במאה התשיעית, ואחד הקשרים האמיצים ביותר בין הבולגרים לרוסים הוא העובדה שהם חולקים אותו כתב. רוסית היא השפה השנייה בקרב בולגרים מבוגרים יותר, והיא עדיין נלמדת בבתי הספר. אנשים צעירים יותר אולי ידעו לדבר אנגלית אך קשה למצוא את אלה. בדומה להודים, כאשר הבולגרים מהנהנים בראשם (מלמעלה למטה) הם מתכוונים ל'לא', וכשהם מנענעים את ראשם מצד לצד הם מתכוונים 'כן'.

כיום מונה המדינה תשעה מיליון נפש כש- 85 אחוז בולגרים, 8.5 אחוזים טורקים, 2.6 אחוזים צוענים, 2.5 אחוזים מקדונים.

שבת חווייתית בסופיה

מרכז סופיה הוא תערובת אקלקטית של סגנונות אדריכלות, שברובו נבנה מחדש לאחר ההפגזות שספג במלחמת העולם השנייה. בדומה לכל עיר בירה גדולה אחרת, גם לסופיה בעיות משלה, והיא לא ממש מטופחת, עם זאת, קמפיין 'בולגריה היפה' שהשיק האיחוד האירופי תרם לשיקום חזותם של מבנים היסטוריים ולהחדרת אווירה של חיוניות לשכונות הישנות יותר של העיר. השילוב הזה, בין מגוון רחב של אתרים וסגנונות הופך את סופיה ליעד מצוין להתרשמות ראשונית מבולגריה האמיתית.

אני שהגעתי ביום שישי לסופיה, חיפשתי כמובן בית דירות השוכן בקירבת בית חב"ד המקומי.

בכל חור בעולם אפשר למצוא שני דברים: קוקה קולה ובית חב"ד. וכמי שטייל מעט בעולם אני יכול להעיד שכך הדבר. במקום שיש קהילה יהודית, קטנה ככל שתהיה, קיים גם בית חב"ד. אין לי מושג היכן השגרירות הישראלית בסופיה אולם בבית חב"ד המרשים הייתי. כמו כל תייר יהודי, תרתי אחר בית חב"ד המקומי כדי לקיים את מצוות השבת כהלכתה. להרגיש בית הרחק מהבית. זכיתי לאירוח מופתי ומרגש ע"י שלוחי חב"ד הרב יוסי ותמי סלומון שמאדירים את היהדות בבולגריה משנת 2001. משפחת סלומון המופלאה המגדלת 5 זאטוטים בקהילה כה קטנה, מארחת כל שבת יהודיים מקומיים, תיירים, אנשי עסקים יהודיים מהעולם וישראלים הפעילים בסופיה. אין שולחן שבת ללא 20 איש בממוצע. החוויה הרוחנית הייתה עילאית, שלא לדבר על הצד הגסטרונומי שהיה עשיר, בשפע וטעים וכל זאת כשהרבנית תמי ילדה לפני 4 שבועות בלבד....

בית חב"ד שוכן בבניין חדש במרכז העיר שנרכש כתרומה ע"י משפחת רוהר מארה"ב לפעילות המרכז היהודי בבולגריה. בבניין פעילים גני ילדים ומרכז חינוכי לילדי העיר, בית כנסת מכובד, ספרייה, משרדים ואולמות לפעילות העניפה הכוללת מועדון קשישים, אולפן עברית, שיעורים ופעילויות שבת וחג. במקום אף מקווה טהרה מהודר, כך שלא חסר דבר ליהודי המגיע לעיר. משפחת השלוחים תמיד תקבל את פניכם בחום, תשמח לארח אתכם לסעודות השבת ואני מבטיח לכם כי לא תשכחו את החוויה המופלאה.

אטרקציית הסקי

סקי היא פעילות מבוססת מאוד בבולגריה, והעונה נמשכת מדצמבר עד אפריל. האתרים הפופואלריים נמצאים בהר ויטושה, בשוליה הדרומיים של סופיה, בבורובץ, 70 ק"מ מדרום לסופיה, בפאמפורובו שבהרי רודופי , ובאנסקו שבהרי פירין שהוא אתר הסקי הגדול והמפותח במדינה.

האתר Bansko מרוחק כ-150 ק"מ מסופיה. הוא שוכן על המורדות הצפוניים של הרי פירין, רכס ההרים השני בגובהו בבולגריה, השמורה של הרים אלה הוכרזה ע"י אונסק"ו כאתר מורשת עולמי לשימור.

העיירה, הנמצאת כ- 1,000 מטר מעל פני הים וממנה פועל מרכז הסקי המתוייר ביותר בבולגריה, משלבת בין מבנים עתיקים לבנייה מודרנית של השנים האחרונות. רוב תקציבי הפיתוח הופנו בשנים האחרונות לבאנסקו בה הוקמו מתקנים ובתי מלון חדישים ומרווחים לטובת התיירים מאירופה והמחירים כמובן זולים יותר מאלה שבאלפים הצרפתיים או האיטלקים.

בשנים האחרונות הושקעו בפיתוח אתר סקי זה מיליוני יורו. גונדולה גדולה ומשוכללת המונה כ-15 מעליות פועלת כיום מן העיירה אל מסלולי הסקי בגובה 2,000-2,500 מטר ומאפשרת לגולשים ליהנות מגישה נוחה. אולם העובדה כי רק גונדולה אחת מעלה גולשים מהעיירה למסלולים, גורמת בעיתות עומס ללחץ כבד ולזמן המתנה אל מעלה ההר.

המסלולים ב-Bansko טובים מאוד למתחילים ויכולים לתת מענה גם למחליקים בינוניים ולמתקדמים. אורכו של המסלול הארוך ביותר באתר הוא 16 ק"מ

והאורך הכולל של המסלולים בבאנסקו הוא 70 קילומטרים. מסלולים כחולים: 6. אדומים: 9. שחורים: 2.

חובבי הסנובורד והאקסטרים יכולים ליהנות בבאנסקו מפארק מיוחד לגלישת אקסטרים שפותח במקום.

(הכתבה מתפרסמת במגזין "פיין", מגזין הלייף-סטייל החרדי הראשון)

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר