גזלייטינג: אלימות שקטה בתוך המשפחה

גזלייטינג הוא סוג של אלימות שקטה במשפחה שמתישה את הקורבן והופכת את חייו לבלתי נסבלים. התעללות נפשית במסווה של דאגה ואהבה – מה יכול להיות גרוע מכך? (משפחה)

דינה פלר | כיכר השבת |
(צילום: shutterstock)

המונח "גזלייטינג" נולד בעקבות הסרט Gaslight, בו הגיבור גונב את תכשיטי אשתו ומחביא אותם בעליית הגג. כשהוא הדליק אור בעליית הגג, הלחץ בשאר המנורות ירד ובבית נהיה חשוך יותר. גיבורת הסרט חשה שמשהו אינו כשורה, אך הבעל שכנע אותה כי יש לה בעיות נפשיות, ואילו התאורה בבית בסדר גמור. בסופו של דבר האישה התחילה להאמין cמחלה הנפשית שיש לה כביכול. הרי מי ששfנע אותה בכך היה הבן אדם הקרוב ביותר...

הדבר הגרוע ביותר בגזלייטינג הוא האמון שהקורבן רוכש כלפי מי שמתעלל בו. לא יתכן שהוא לא צודק. לא יתכן שהוא משקר. הוא חכם יותר. הספקות וחוסר הביטחון העצמי הם אלה שנותנים לגזלייטר את האפשרות להתעלל. מה גם שכלפי חוץ האיש הזה נראה לרוב אדיב, חכם, כריזמטי ואמפטי ביותר. חשוב לציין גם שאף שהנשים לרוב נופלות קורבן לתופעה, ישנם לא מעט מקרים בהם נשים עוברות לצד השני ומתעללות בצורה דומה בגברים: בעלים, בנים, עמיתים בעבודה וכו'.

מה המאפיינים העיקריים של ההתנהגות של גזלייטר?

  • גזלייטר מאלץ אותך לפקפק בזיכרון שלך . " מה פתאום? לא הבטחתי את זה, את שוב מתבלבלת". "מתי סיכמנו כזה דבר? לא רשום אצלי כלום. אתה חייב לבדוק את הזיכרון ואת מערכת העצבים שלך." גזלייטר אומר את זה בחיוך, אבל בביטחון רב, תוך כדי שהוא נהנה לראות כיצד הקורבן שלו נלחץ לראות איך הזיכרון שלו בוגד בו. גם אם הקורבן זוכר את כל הפרטים, הביטחון העצום והנחישות של גזלייטר יכריחו את הקורבן לפקפק בצדקתו. אולי הוא באמת התבלבל? אולי הפגישה ההיא התקיימה רק בחלום? וזה בדיוק מה שגזלייטר רצה להשיג.
  • גזלייטר מאלץ אותך לפקפק ביכולות שלך . "עדיף שתשתקי לצד אנשים משכילים." "אתה בטוח שתצליח לעשות את זה? אולי כדאי שלא תבייש את עצמך?" "זה לא לרמה הפיזית שלך". "בואו נודה באמת, הנתונים שלך לא יאפשרו לך להשיג את זה". גזלייטר יודע לנצל כל פקפוק, כל ביטוי של חוסר הביטחון העצמי כדי להניע את הקורבן מלעשות משהו. גם אם הקורבן של גזלייטר הוא גאון יפיפה בקרוב מאוד הוא עצמו יהיה בטוח כי אינו שווה כלום.
  • גזלייטר מפקפק ביכולת שלך לחיות בחברת אנשים. "את ממש מוזרה. אני עוד מסתדר עם זה, אבל אף אחד אחר לא יסכים להתמודד עם זה". "אל תאמר את זה לאף אחד, האנשים לא יבינו אותך נכון". גזלייטר יעשה הכול כדי שהקורבן שלו יחשוב כי הוא איש מוזר ולא מקובל על אנשים אחרים. אם הקורבן גם לא בן אדם חברותי במיוחד, גזלייטר משיג את יעדו בקלות. ואז הקורבן חיי את חייו בידיעה ברורה כי אף אחד אחר לא יקבל ולא יאהב אותו, חוץ מהאיש המתעלל הזה בקרבתו.
  • גזלייטר מאלץ אותך לפקפק ביציבות הנפשית שלך. הוא שולל כל בעיה בביטחון רב: "את מגזימה בגלל הדיכאון שלך". "חוסר היציבות הנפשית לא מאפשר לך להעריך את המצב כראוי". "את עצבנית מדי, תתחילי לקחת תרופות". "אתה ממש פרנואידי". גזלייטר תמיד רגוע ומדבר באהבה ובאהדה, הוא מדבר אתך כמו עם חולה נפש, וקשה שלא להתחיל לחשוב כי הוא אכן רואה את המצב האמתי. לכן כדאי לציית לו ולאפשר לו לקבל את כל ההחלטות החשובות.

גזלייטינג לא משאיר סימנים כחולים על הגוף, אך פוגע בצורה קשה בבריאות הנפש. האווירה הקשה שהוא יוצר פוגעת לא רק בקורבן, אלא בכל האנשים שנאלצים לבלות בסביבה החולנית הזאת. הדרך הלא נכונה היא להתחיל לחפש סיבות להתנהגות הזאת, להאשים את עצמך, לחטט בזיכרון ולנסות לתרץ את הגזלייטר. ברוב המקרים הקורבן של גזלייטר לא מסוגל לצאת מהמבוי הסתום בכוחות עצמו, והדרך היחידה להתמודד עם המצב היא לפנות לאיש מקצוע: פסיכולוג או עובדת סוציאלית, ובעזרתם לשים סוף לסיוט הזה אליו הופכים החיים של הקורבן.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר