דו"ח משרד השיכון: חל גידול בבניית דירות 3 חדרים

לראשונה מזה כ-9 שנים הקבלנים החלו לבנות יותר דירות 3 חדרים. בכך נענים הקבלנים לדרישות משרד השיכון ולמדיניות הממשלתית של דיור בר השגה. הדירות יוזלו? (משכנתא)

גידול בשלושה חדרים (צילום: פלאש 90)

דו"ח של משרד השיכון מגלה נתונים מפתיעים על שוק הדיור, נתונים שיש בהם תקווה מסוימת לזוגות הצעירים הדורשים דיור בר השגה. על פי הדו"ח, בשנת 2014, לראשונה זה כתשע שנים לא נבנתה בישראל שום דירת חדר. דירות 2 חדרים הולכות ונעלמות ולעומתן חל גידול בבניית דירות 3 ו-4 חדרים, זאת לצד גידול גם בשוק הדירות הגדולות יותר.

הנתונים שפורסמו לאחרונה, כוללים את ארבעת החודשים הראשונים של 2014. בהשוואה לשנת 2005 בה היו דירות חדר 3.2% מכלל התחלות הבנייה במשק, ברבעון הראשון של 2014 היה מספרם לראשונה אפס. כך גם בנוגע לדירות 2 חדרים שעוד ב-2013 היוו כ-1.8% מכלל התחלות הבנייה וכיום מספרן עומד רק על 0.4%.

החידוש המעניין יותר מבחינת הזוגות הצעירים הוא בשוק דירות 3 חדרים, שם מצביעים נתוני משרד השיכון על גידול, כך ב-2014 חלשו דירות 3 חדרים על 5.6% מכלל התחלות הבנייה לעומת 3.7% בלבד ב-2013.

דירות 4 חדרים, גם היום הם הפלח הגדול ביותר ומהווים 43.1% מכלל התחלות הבנייה, גידול של כמעט 2 אחוז לעומד השנה הקודמת, וגידול של 6.3% לעומת 2012, גם בדירות 6 חדרים חל גידול קל, בעוד בדירות 5 חדרים חלה ירידה קלה. מגמה המורה כי הקבלנים מתיישרים אט אט עם הנחיות המשרד ועם מדיניות הממשלה.

גורמים בענף הבנייה אומרים כי בשטח מורגשת עלייה מתמדת בביקוש לדירות בעלות מספר גדול יותר של מטרים ולאו דווקא מספר גדול יותר של חדרים. אם פעם גדול דירת 3 חדרים ממוצעת היה 80 מ"ר, היום הגודל, בהתאם לדרישות, הוא 100 מ"ר. כך שייתכן שלמרות הגידול דירות 3 חד', לא ברור אם אכן הנתון יביא לירידה במחירים.

דרור תורן, משנה למנכ"ל אמריקה ישראל להשקעות, מאמין שיש סיבות נוספות למגמת ההתחזקות של דירות 3 חדרים, ובראיון לכלכליסט הוא אמר: "יש כמה סוגי קהלים שקונים רק דירות 3 חדרים, והם הולכים ומתחזקים", הוא מסביר. "ישנם הזוגות הצעירים שאין להם הון וזו דירתם הראשונה, אבל הקהל השני, שהולך ומתחזק אף הוא עם עליית מחירי הדיור, הוא הזוגות המבוגרים. הזוגות הללו אינם זקוקים לדירות מרווחות כמו בעבר, ומנגד הם עוזרים לילדיהם לקנות דירות ומבקשים לעבור להתגורר לידם במרכזי הערים. התוצאה היא שהם עוזרים לילדיהם לקנות דירות 4 או 5 חדרים והם מצדם מוכרים את הדירות הגדולות ומתגוררים בדירות 3 חדרים בערים".

תורן סבור כי התחזקותן של דירות 3 חדרים בשוק נוגעת גם לסיבות חברתיות, ובהן שיעור הגירושים הגבוה. "אמנם שיעור הגירושים הגבוה הוא לא תופעה חדשה, אך הוא משפיע על פלח השוק של דירות 3 חדרים", הוא מסביר. "זוגות שבעבר התגוררו בדירת 4 או 5 חדרים מתגרשים, וכל אחד מבני הזוג עובר לגור בדירת 3 חדרים. גם זה נתון שמשפיע על השוק".

בתגובה לנתונים, נשמעים שוב הקולות החוזרים על עצמם, לפיהם, הרשויות המקומיות הם אלו הרוצים בתושבים מבוססים ולכן מעדיפים בניית דירות גדולות שימשכו אליהן תושבים מבוססים כלכלית היכולים לעמוד בעלויות, במקום זוגות צעירים בתחילת דרכן, או משפחות שהפרוטה אינה מצויה בכיסם.

כך גם ההתייחסות להחלטתו של שר הפנים גדעון סער להגדיל את מספר הדירות המרבי המותר לבנייה במגרש ב־30%, מבלי שיהיה צורך להוסיף זכויות בנייה. אישור התוספת, שמביא בפועל להגדלת מספר יחידות הדיור, צפוי להקטין כאמור את שטחן, כיוון שנפח זכויות הבנייה בשטח אינו גדל. ואולם גם כאן מואשמים ראשי הרשויות, בכך שמכיוון שאינם מחויבים להחלטה, הם יוצרים מצב של דירות גדולות יותר, במקום דירות רבות וקטנות יותר שאמורים להוריד את מחירי הדיור ולקרב את הסטודנטים והזוגות צעירים לדירה משלהם.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר