דיסקוס ים נדיר נחשף ומוצג במוזיאון בפלמחים

אל תצוגת הקבע הארכיאולוגית במוזיאון "בית מרים- הים ומלואו" בפלמחים נוספו לאחרונה מספר פריטים ייחודיים מאוצרות המדינה, באדיבות רשות העתיקות:

איטל קציר | כיכר השבת |

מוזיאון "בית מרים הים ומלואו", בקיבוץ פלמחים, הוא אחד המוזיאונים הלא כל כך מוכרים, אך כזה היכול לעורר עניין אצל אלו המחפשים ממצאים מאזור הים וחופי ארץ ישראל.

אל תצוגת הקבע הארכיאולוגית במוזיאון "בית מרים- הים ומלואו" נוספו לאחרונה מספר פריטים ייחודיים מאוצרות המדינה, שנמסרו באדיבות רשות העתיקות:

גלוסקמאות מתקופת האבות

מבנה קבר המכיל שתי גלוסקמאות מתקופת האבות. מבנה הקבר הינו פרט אחד מתוך מכלול קברים שנחשף תוך הכשרת השטח לבניית מתקן ההתפלה הסמוך לפלמחים.

האתר מאופיין בקבורה במבנים בעלי מתאר עגול, סגלגל ומלבני, בנויים אבן כורכר מקומית. נחשפו כ-50 מבנים, המסודרים בשורות על שטח מרוצף אבני כורכר. לרוב המבנים פתח מלבני חתום בלוח אבן הפונה לכיוון צפון. ברוב המבנים נחשפו מצבות ממוקמות בתוך נישות הפונות מזרחה.

ייחודו של בית הקברות בפלמחים, בנוסף למצב השתמרותו, הוא בגילוי מבני אבן (לראשונה במישור החוף) שבתוכם קבורה בגלוסקמאות כורכר.

אבן רכב גדולה עשויה בזלת

האבן היא חלק ממתקן טחינה שכלל אבן שכב חרוטית (איצטרוביל בלשון חז"ל) ואבן רכב חלולה בעלת צורה של חרוט כפול (קלת בלשון חז"ל). בצידי אבן הרכב שני שקעים שאליהם חיברו קורות עץ או מסגרת רתומה לבהמה שסובבה את האבן.

מתקן הטחינה מכונה על פי רוב "ריחיים של חמור" על שום אופן הפעלתו. לעתים מכונה המתקן גם "ריחיים פומפאניות" בשל המתקנים הרבים מסוג זה שנמצאו בעיר פומפיי (נחרבה בשנת 79 בהתפרצות הווזוב). השימוש בריחיים מסוג זה נפוץ בארץ בתקופה הרומית.

אבנים מסוג זה נפוצות בארץ והתגלו באתרים סביב הכנרת וגם בעין גדי.

אבן הרכב המיוחדת, הנדירה באזור מישור החוף של ישראל, נחשפה בחפירות בתל יבנה-ים שנוהלו ע"י פרופ' משה פישר מאוניברסיטת תל אביב.

דיסקוס שיש מהמאה 4-5 לפני הספירה

הדיסקוס נמשה מן הים באזור חוף פלמחים (נמל יבנה- ים הקדום).

הפריט זוהה כאישון עין שעיטר את חרטום אוניות מלחמה וסוחר עתיקות. שמו ביוונית - אופטאלמוי. הנקב במרכז הדיסקוס שימש לחבר עופרת או מסמר ברונזה וחיבורו לגוף האוניה.

דגם זה היה נפוץ בחרטום האוניות, ושימש כהגנה מפני עין הרע, קינאה, כעזר לניווט, וכזוג עיניים הצופות קדימה ומתריעות מפני סכנה.

למרות היותו בשימוש נרחב בתקופה הפרסית וההלניסטית- עד כה ידוע על ארבעה פריטים עתיקים כאלה, שנתגלו בים התיכון: שניים - בטרופת ספינת סוחר עתיקה (440-425 לפנה"ס), שנמצאה בחופה המערבי של טורקיה בין האיים סמוס לכיוס באתר טקטס בורנו. וכן שני פריטים מחופי הים התיכון של ישראל: האחד מחוף הכרמל והשני – מחוף פלמחים (יבנה - ים).

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר