האחריות שלכם: טיפים להתנהלות כלכלית נכונה

האם בקרוב משפחה שמכניסה 15 אלף שקל, לא תצליח לסגור את החודש? למרות שמרחב התמרון מצטמצם, לכל משפחה יש אחריות ישירה למצבה הכלכלי • טיפים חשובים להתנהלות כלכלית נכונה, מבלי לפגוע ברמת החיים (משפחה)

יעקב טברסקי | כיכר השבת |
להתנהל נכון כלכלית, בלי לפגוע ברמת החיים (shutterstock)

גזרות כלכליות, קיצוצים בתקציב, פיטורי עובדים ומשפחות רבות בישראל נאלצות לספוג פגיעה, גם אם זמנית, של אלפי שקלים. האם עלינו להתכונן למצב סביר בו משפחות ממעמד הביניים, שעוד קודם לכן בקושי סגרו את החודש, ייקלעו לגירעון חודשי קבוע? האם זה אומר שנגזר עליהן לשקוע בחובות ולהתדרדר לכיוון מעגל העוני?

רגע לפני שאתם מתייאשים, כדאי לזכור שהאחריות למצבו הכלכלי של משק הבית משותפת לממשלה ולמשפחה. כלומר, נכון שלממשלה יש אחריות והשפעה רבה על היכולת הכלכלית של המשפחה, אך במקביל לכך, ואולי בראש ובראשונה, לכל משפחה יש אחריות ישירה על מצבה הכלכלי, ועליה לפעול בהתאם, למרות שמרחב התמרון הולך ומצטמצם.

כדי לסגור את החודש בכבוד, ולהצליח אף לחסוך מאות או אלפי שקלים, נדרש תכנון מוקדם, בו מאזן התקציב נמצא במגמה חיובית וסך ההכנסות עולה על סך ההוצאות. ניתן לנסות להגדיל את ההכנסה, אך לא תמיד הדבר בשליטתנו. לעומת זאת, כל משפחה יכולה לאמץ לעצמה מספר צעדים פשוטים שיסייעו לה בהתמודדות עם האיום הכלכלי, בלי לפגוע ברמת החיים באופן משמעותי.

הגדלת הכנסה

הפגיעה הכספית במשפחה מורכבת מאובדן הכנסה ומעלייה בהוצאות. אבדן הכנסה נובע מגזירות כמו העלאת מס הכנסה ב-1.5% או מצמצום בקצבאות הילדים. עלייה בהוצאות נובעת, למשל, מהתייקרות החשמל ב-6.5% ומעליית המע"מ ב-1%.

הדרכים להתמודדות עם הפגיעה הכספית מתחלקות להגדלת ההכנסה ולצמצום ההוצאה. עבור משפחות שהגדלת ההכנסה רלוונטית עבורן, זו תהיה הדרך הפחות כואבת להתמודדות עם המצב החדש. 600 ₪ בחודש יכולים להגיע על ידי בקשה להעלאה במשכורת (מתי עשית זאת בפעם האחרונה?), על ידי עבודה נוספת משלימה, או על ידי שעות נוספות. לדוגמה, מי שמשתכר 50 ₪ בשעה ויכול להוסיף שעות, יצטרך להוסיף כ-15 שעות עבודה בחודש (כולל העלייה הצפויה במס הכנסה) או במילים אחרות כ-3.5 שעות בממוצע בשבוע, והרי לכם 600 ₪ נוספים בחודש.

טיפול בחסכונות

ישנן משפחות שמפרישות מידי חודש סכום מסוים לתכניות חיסכון. אם הן חוששות שבמצב החדש הן לא יצליחו לגמור את החודש, כדאי להן לשקול ברצינות את הקטנת הסכום לחיסכון או אפילו את הקפאתו הזמנית באופן שיבטיח שלא יכנסו לגירעון.

כמעט בכל המקרים, הרווח שמתקבל בתכניות החיסכון הוא נמוך מהריבית שיש לשלם על חובות שנוצרו כתוצאה מההפרשות לחיסכון, ולכן חיסכון כזה אינו כדאי כלכלית. יש לזכור שצמצום כזה הוא בדרך-כלל זמני, עד שיתאפשר לחדש את ההפקדות לחיסכון.

ניצול תחרותיות

צרכן שהתרגל לרכוש שירות או סחורה מספק כלשהו, לא יעבור בקלות לספק אחר. במצב של פגיעה כלכלית במשק הבית, הפריווילגיה הזו כבר לא קיימת. יש להיות ערניים לאפשרויות הצריכה השונות ולנצל את התחרותיות בשוק בין הספקים השונים, כדי לקבל את המוצר הטוב ביותר במינימום מחיר. הדברים נכונים לכל תחומי הצריכה, אך במיוחד עבור תחום התקשורת הסלולרית וביטוח הרכב.

בתחום התקשורת הסלולרית נעשה מהפך גדול, אולם עדיין ישנם צרכנים שנשארו בתכניות ישנות. כיום, אין סיבה לשלם יותר מ-100 ש"ח בחודש למנוי, ובהרבה מקרים, אפשר גם פחות מכך. תכניות בסיסיות, שמתאימות לילדים, מסתכמות בפחות מ-10 ₪ לחודש. כך שרק בסעיף זה אפשר לחסוך עשרות ומאות שקלים בחודש.

בתחום ביטוחי הרכב, ישנם הבדלים גדולים בין חברות הביטוח. הכרחי להשוות, ובמידת הצורך לעבור לחברת ביטוח אחרת. אפשר לחסוך בביטוח הרכב מאות שקלים ויותר בשנה.

עישון

חפיסת סיגריות התייקרה בכ-2.5 עד 3 ש"ח ליחידה. עבור מי שמעשן שתי חפיסות ביום, מדובר בהתייקרות של 75 ש"ח בחודש. העלייה הזו יכולה לתת מוטיבציה נוספת להפסיק לעשן ולהימנע מהוצאה של כ-1,000 ש"ח ויותר בחודש. כאן מרוויחים פעמיים. גם חיסכון ניכר וגם עליה באיכות החיים.

מתקשים להיגמל מעישון? נסו לפחות לצמצם את הכמות. צמצום בחצי, משמעותו חיסכון של כ-500 ש"ח בחודש. אפשרות אחרת, היא לעבור לסיגריות מגולגלות שמחירם זול בכ-50% מסגריות בחפיסות.

חשמל

אמירה ידועה שאנו שומעים בהדרכת המשפחות בתהליך הבראת משק הבית היא: "אני מעדיף להסתדר עם חום הקיץ מאשר עם החום שאני עלול לחטוף בקבלת חשבון החשמל". לעתים, לא יהיה מנוס מירידה ברמת החיים כדי להתאים את התנהלות המשפחה למצב הכלכלי החדש. אך גם אז, ברוב המקרים הדבר אפשרי.

כאמור, צפויה התייקרות מידית של 6.5% בתעריפי החשמל, מה שצריך לעורר חשיבה על אפשרויות צמצום, בעיקר לגבי זוללי החשמל הגדולים.

הפחתה של שעת מזגן, 3.5 כוח-סוס בכל יום, תחסוך כ-50 ש"ח בחודש. שני זוללי חשמל שאין בהם כמעט צורך בקיץ, הם מייבש הכביסה ודוד החימום. צמצום של שעת דוד-חימום בכל יום, יחסוך כ-75 ש"ח בחודש. ויתור על שעת מייבש כביסה בכל יום, יחסוך קרוב ל-100 ש"ח בחודש.

צמצום הצריכה החודשית

מס ערך מוסף אמור לעלות מ-17% ל-18%. אנחנו משלמים מע"מ על חלק גדול מהצריכה שלנו. חשבון פשוט הוא שאם נפחית את הצריכה, נשלם פחות מע"מ. משפחה המשתכרת 15,000 ש"ח בחודש ועושה שימוש ב-80% מהכנסתה לצריכה שמוטל עליה מע"מ, תצטרך לשלם כ-102 ש"ח נוספים בחודש, אם תמשיך להתנהל באותה צורה. כדי לא לשלם יותר, יהיה עליה לצמצם את הצריכה החודשית בכ-0.85%. כלומר, בפחות ממאית מהצריכה אליה הייתה רגילה קודם

כמובן שישנן דוגמאות נוספות לחיסכון, כגון: הפחתת קניות המזון לפי מבחן האוכל שהמשפחה זורקת מידי שבוע, חסכון בהוצאות הדלק, שימוש בתחבורה ציבורית ועוד, תוך שמירה על העיקרון לפיו "חיים ממה שיש", אשר דורש מאמץ נוסף במציאת פתרונות ודרכי התמודדות.

יעקב טברסקי הוא יועץ מקצועי בארגון "פעמונים"

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר