מזרח ומערב, יחד: "החורבה" חוגגת שנה

"החורבה" חוגגת שנה לפתיחתה מחדש. בית-הכנסת העתיק שחידש את פניו יציין זאת בשרשרת אירועים. היום יום שכולו תורה, בהמשך: התזמורת האנדלוסית * ישתתפו רב החורבה, הרב שמחה הכהן קוק, הרב שפירא, ראש ישיבת מרכז הרב, הרב דוד יוסף, רבני הרובע ורבנים נוספים. כל הפרטים

שושי הלר | כיכר השבת |
החורבה, מבט מבפנים (מאיר אלפסי)

האם האמינו הגולים מירושלים, שצאצאיהם יעבירו את ניגוניהם המיוחדים – המכונים כיום אנדלוסיים - וישמרו על המקוריות? האם האמינו תלמידי ר´ יהודה החסיד שתהיה תקומה לבית הכנסת החורבה? האם יכולים להיפגש מזרח ומערב? מסתבר שכן, "אנדלוסי בחורבה" זהו שמו של אירוע ייחודי שיתקיים השבוע בירושלים.

אחרי עשרות שנים שעמד בחורבנו, שוחזר נבנה ונחנך לפני שנה בית כנסת "החורבה", קירותיו של בית הכנסת מקפלים בתוכם סיפור של הרס וחורבן, התחדשות ובניה; שהוא בזעיר אנפין סיפורה של שרשרת הדורות היהודית בירושלים – מחורבה לתפארה ושבו לחורבה ושוב לתפארה ובשלישית וברביעית.

מבקרים רבים מגיעים למקום כדי לחוש את המסירות לירושלים מימי המקדש השני, דרך רבי יהודה החסיד, תלמידי הגאון מוילנא, לוחמי הרובע בתש" ח ועד לתפארה המחודשת בימינו אנו.

כדי לציין שנה לחנוכת בית הכנסת ייערכו במקום שני אירועים, כפי שמספרת גב´ ליליאן זיטמן, מהחברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי: "הרב שלמה אטיאס שהיה עד לפני שנה סגן ראש העיר, וכיום הוא מנכ"ל החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי, יזם את האירועים לחגוג את יום השנה בסימן החזרת עטרה ליושנה. היום, כ"ח אדר ב´, ייערך במקום ´יום שכולו תורה´, עד הצהריים יהיה לימוד עצמי ומיד לאחר תפילת מנחה יחל יום עיון בנושא מצוות קרבן הפסח.

ישתתפו רב החורבה, הרב שמחה הכהן קוק, הרב שפירא, ראש ישיבת מרכז הרב, הרב דוד יוסף, רבני הרובע ורבנים נוספים. הציבור מוזמן ללא צורך לתאם, כיבוד קל יוגש למשתתפים, עזרת הנשים תהיה פתוחה ונשים יכולות להאזין לשיעורים."

היא מוסיפה ומספרת "האירוע השני, הוא רעיון מיוחד במינו של שילוב מוזיקה יהודית אותנטית מצפון אפריקה במופע שנקרא "אנדלוסי בחורבה" והוא יתקיים אי"ה ביום שלישי, ח´ בניסן. הסימליות בו היא רבה מכיוון שאנו רוצים שהחורבה, שנבנתה בחצר האשכנזים על ידי אשכנזים, תחבר ותגשר בין מזרח ומערב. הערב יהיה בניצוחו של הכנר הנודע יוסי שריקי בהשתתפות גדולי הפייטנים: אמיל זריהן, דוד וייצמן ואליה מויאל."

באירוע הייחודי שלדבריה, "נעשה בשיתוף פעולה עם העירייה, כמו פרויקטים רבים אחרים. יישאו דברי ברכה, הרב שלמה אטיאס, מנכ"ל החברה, דוד הדרי, סגן ראש העיר, וכמובן הרב יונתן מלכה מ"קודש הלולים" שינחה את הערב וייתן הסברים על המופע."

שומרים על הגחלת

המלצתה מהניסיון הרב שיש לגב´ זיטמן עם מופעים היא "להקדים ולרכוש כרטיסים, המקום מכיל בסך הכל 350 מקומות. ניתן להשיג כרטיסים במשרדי בימות, בירושלים. הציבור מוזמן להגיע לערב המעניין והמרגש הזה, גם עזרת הנשים תהיה פתוחה למי שתרצה לשמוע את השירה המיוחדת."

הרב יונתן מלכה, מנהל התזמורת "קודש הילולים", מה צפוי להיות במופע בחורבה?

"המופע בחורבה, כל כך קרוב להר הבית הוא מרגש במיוחד, כי את השירה האנדלוסית מייחסים לשירת הלויים שגלו בחורבן בית ראשון. מפאת גודל המקום יהיו שישה נגנים מקצועיים, ושלושת האמנים שיופיעו הם אמיל זריהן ששר את השירה האנדלוסית בכל העולם, אפילו ברוסיה, דוד וייצמן שיש לו קול של זמיר, ואליה מויאל שגידלנו מגיל שלוש-עשרה והיום הוא מופיע בשתי מקהלות וכשרונו הגדול מוכר וידוע לכל חובבי השירה האנדלוסית."

הרב מלכה שהידע שלו במוסיקה הצפון אפריקאית בא לידי ביטוי בסיפורים מיוחדים ובמושגים הרבים כפי שהוא מפרט "ישנם כמה סוגים במוסיקה הצפון אפריקאית: מוסיקה עממית, אלג´יראית, כפרית ובלדות. אנחנו משלבים במופע את כל הסגנונות. ומעל כולם כמובן ישנה את שירת הבקשות המרוקאית, שהיא שירה מיוחדת ביותר, ויש בתכניה את פירוש הפרד"ס על הפרשיות מבראשית ועד זכור, זוהי מוסיקה שהמילים בה חשובות ביותר כי כל מילה היא עמוקה ובעלת משמעות." הוא ממשיך ואומר: "גם אם לומדים את הנושא עשר שנים אולי מצליחים להבין עשרה אחוז."

מה הייחודיות שלכם?

"השם ´קודש הילולים´ ניתן כדי לומר שאנחנו רוצים להלל בקדושה, על פי מנהג אבותינו, על טהרת הקודש. יש להקות אנדלוסיות שמבצעות את המוסיקה בצורה חילונית ומשובשת, הם גם חורגים מהמקור ומוסיפים מוסיקה מזרחית. אנחנו מהווים את האלטרנטיבה האנדלוסית לשומרי תורה ומצוות, לפי כל הכללים. אנחנו מחזירים את הקדושה ואנשים רבים מתרגשים ומתקרבים למסורת."

לסיום הוא אומר בחיוך: "אנו שומרים על הגחלת וכשיבוא המשיח, אנחנו נלמד את הלווים את שירתם."

שירה אנדלוסית מקורית וקדושה, מתוך החורבה ששוחזרה ונצבת כבר שנה בתפארתה? לעתים, המציאות עולה על כל דמיון.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר