מדריך: המחשב נהיה איטי? כך תאיצו אותו

המחשב נתקע כל הזמן? עד שמערכת ההפעלה עולה, יוצאת לכם הנשמה? כך תחזירו את המחשב לימיו הטובים. לא תאמינו כמה זה קל להאיץ את המחשב • מדריך מפורט (דיגיטל)

חיים אבני | כיכר השבת |
(צילום: shutterstock)

קרה לכם שנזכרתם איך פעם המחשב היה עובד מהר, וכמה הוא נתקע היום? לא עוד, בכמה פעולות פשוטות תחזירו את המחשב למהירות שבו הוא עבד בהתחלה. במדריך זה נלמד את אתכם כיצד להתמודד עם הבעיה, ונציג לכם טיפים להאצת המחשב.

במהלך הזמן, מצטברים במחשב קבצים זמניים שמאטים את פעולתו, כמה זמן? זה יכול להיות גם אחרי שבוע. כמו כן הדיסק קשיח הופך לאיטי בגלל שהמידע מתפזר עם הזמן על פני כל המחשב. אלו הגורמים העיקריים המשמעותיים ביותר האשמים בכך שהמחשב שלכם הוא כבר לא מה שהיה. אבל אל דאגה, במדריך זה תלמדו איך להתמודד עם הבעיה בקלות, ולא תאמינו כמה זה מאיץ את המחשב שלכם. אז איך עושים את את זה.

ניקוי קבצים זמניים

המחשב שומר בזיכרון שנקרא זיכרון מטמון הרבה מן הפעולות שאתם מבצעים במחשב, וכן קבצים זמניים של שלל פעולות, כך בפעם הבאה הוא יוכל לגשת במהירות גבוהה יותר לקובץ ששמרתם, למשל נשמרים קבצי אינטרנט רבים על הדיסק קשיח, כך שכשאתם חוזרים לאתר, אין צורך להוריד את הקבצים מהאתר שוב, אלא הוא מציג מהזיכרון. וכך הוא יכול גם להציג לכם במהירות תוצאות חיפושים ודברים נוספים ביתר מהירות.

הבעיה היא שהזיכרון הזה מצטבר ומתמלא, ומפריע לניהול התקין של המחשב, ובמהלך הזמן מאט משמעותית את מהירות המחשב, וגורם לתקלות ולקריסות. לכן מה שעליכם לעשות הוא ניקוי דיסק ולמחוק את הקבצים הזמניים וקבצים מיותרים אחרים.

פיתחו את תפריט ההתחל במחשב, וחפשו את 'ניקוי הדיסק' ובחרו בתוצאה הראשונה, בחלון שיפתח לכם בחרו דיסק C: ולחצו על אישור. בwindows 8 חפשו בתפריט החיפוש, במקום בתפריט ההתחל.

(צילום: shutterstock)

המחשב יתחיל לחפש את הקבצים שניתן למחוק, תהליך זה עשוי לקחת כמה דקות. לאחר שימצא את הקבצים תגיעו לחלון הניקוי, בו תסמנו בוי את כל התיבות מלבד 3 תיבות המכילות את המילה Error, בדרך כלל הם יהיו שלשת התיבות האחרונים, ולחצו על אישור, בחלון שיצוץ בחרו ב'Delete Files' או מחק קבצים בעברית. מומלץ לחזור על פעולה זו פעם בשבוע.

(צילום: shutterstock)

לאחר שהתוכנה תסיים לנקות, פיתחו שוב את תוכנת הניקוי אלא שהפעם בחלון הניקוי בחרו בנקה קבצי מערכת, או Clean up system files באנגלית. ובחרו שוב בדיסק C: וחזרו על התהליך שוב. מומלץ לחזור על פעולה זו פעם בכמה חודשים.

(צילום: shutterstock)

דרך נוספת לבצע את הפעולה, היא על ידי התוכנה החינמית ccleaner שניתן להוריד מכאן. אך בפעם הראשונה מומלץ לבצע את הניקוי ללא התוכנה.

איחוי הדיסק

הקבצים שלכם נשמרים בדיסק קשיח, אך נפח האיחסון גדול, ובמהלך הזמן קבצים נהיים רחוקים פיזית אחד מהשני, וכך אם מערכת ההפעלה תרצה לקרוא שני קבצים רחוקים, הדבר יאט את פעילותה בגלל זמן החיפוש, וכן הזמן שלוקח לה לעבור בין המיקומים השונים בדיסק. ולאחר זמן מה היא מאטה משמעותית את המחשב. הפיתרון לכך הוא איחוי הדיסק.

חפשו בתפריט ההתחל 'מאחה הדיסק' ופתחו את התכנית מאחה הדיסק. עימדו על כונן C: ובחרו באחה דיסק.

(צילום: shutterstock)

על פעולה זו מומלץ לחזור פעם בחודש. לכן מומלץ לקבוע לתוכנה שתבצע איחוי פעם בחודש. היכנסו לתוכנה, ולחצו על האופצייה 'קביעת תצורה של לוח זמנים...'. והגדירו את התדירות לפעם בחודש, בחרו את היום הרצוי בחודש, בו יבוצע האיחוי. ובחרו את השעה הנוחה לכם, קחו בחשבון שזה צריך להיות בשעה שהמחשב אינו כבוי, אך מומלץ לכוון לשעה שאין עומס על המחשב.

(צילום: shutterstock)

וירוסים

וירוסי מחשב הם אחד הבעיות העיקריות בעולם הטכנולוגיה, אשר החל להחמיר בסוף שנות ה90, וככל שהאינטרנט הלך והתפשט, הלכה הבעיה וגברה. כיום הערכות הם שקיימים כמה מליוני וירוסים, אשר הנזק שהם גורמים מגיעים למיליארדי רבים של דולרים. ע"פ ההערכות, הנזק שגרמה פשיעת המחשוב, עוומדת על מעל 113 מיליארד (113,000,000,000) דולר!

וירוס הוא סוג של תוכנה, שתפקידה בדרך כלל הוא לגנוב מידע, או להזיק למחשב. ישנם כמה סוגי וירוסים, ובכל סוג יש את הוירוסים ה'טיפשים' ויש את הוירוסים ה'חכמים' שיודעים להסתיר את עצמם היטב, וגורמים בדרך כלל נזק רב. אבל רוב רובם של הוירוסים גם גורמים להאטת המחשב.

אז מה עושים. במצב הנוחכי בכל מחשב חייב להיות מותקן אנטי וירוס, זה אמנם לא פותר את כל הוירוסים, אך הם מספקים הגנה סבירה על המחשב. ישנם אנטי וירוסי חינמיים, ואנטי וירוסים מסחריים. המסחריים הם הטובים יותר, ולמשתמשים כבדים מומלץ לשקול לרכוש רישיון לאנטי וירוס של חברה מוכרת. אך למשתמשים הביתיים הממוצעים ניתן להוריד אנטי וירוס חינמי של מיקרוסופט. התוכנה ניתן להוריד בחינם כאן מאתר מיקרוסופט. לאחר שהתוכנה תבדוק שהוינדוס שלכם חוקי, היא תתקין את עצמה על המחשב. שימו לב, אם ברשותכם עותק פרוץ של וינדוס, התוכנה תזיק למערכת ההפעלה.

פיתרון חינמי נוסף, הוא אנטי וירוס של חברת Avast שניתן להוריד מכאן בחינם.

ניקוי מאבק

כשהמעבד מתחמם יתר על המידה, הוא עובד בחוסר יעילות, ואף עלול לקרוס, ובמקרים קיצוניים אף עלול לגרום לקצר. זו הסיבה שמעל כל מעבד מותקן מאוורר, ופתחי אוורור נמצאים במארז המחשב. במהלך הזמן אבק מצטבר מעל פתחי האיוורור, ועל מאוורר המעבד. והאבק גורם לבעיות רבות.

לכן מומלץ פעם בכמה חודשים, לפתוח בזהירות את מארז המחשב, ולנקות בעדינות עם שואב אבק את פתחי האיוורור ואת המאווררים. שימו לב ישנם חלקים רגישים מאוד במארז המחשב, אשר עלולים להתקלקל על ידי מגע בלבד. אז נא לנקות בעדינות, מבלי לגרום נזק לחלקים הרגישים. ומבלי לנתק כבלים במארז.

איתחול המחשב

בגלל הצורה בה בנויה מערכת ההפעלה Windows, נדרש להפעיל אותה מחדש לכל הפחות פעם ביומיים. אחרת היא מתחילה להיתקע. אם המחשב נתקע חד פעמי, יתכן מאוד שכל מה שעליכם לעשות הוא להפעיל אותה מחדש, והבעיה תסתדר. שימו לב שאתם מכבים את המחשב, ולא רק מכניסים אותו למצב שינה.

מקום פנוי בדיסק

מומלץ להשאיר לפחות 20 ג'יגה בייט פנויים בכונן C, על מנת לאפשר פעילות תקינה של מערכת ההפעלה. אם הדיסק התמלא העבירו חלק מהקבצים לדיסק חיצוני, או לכונן אחר במחשב.

כיצד להסיר תוכנות מיותרות? וכיצד לקבוע איזה תוכנה תעלה אוטומטית ביחד עם מערכת ההפעלה? על כך בהמשך.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר