תכירו: חרדים צמחונים

טבעונות וצמחונות במגזר החרדי: הצצה מרתקת לתופעה לא חריגה

מיוחד למגזין ראש-השנה של 'כיכר השבת': הצצה ראשונה לתופעת החרדים הצמחונים. יש להם סיבות דתיות, ולא רק בריאותיות. וגם: מי הם הרבנים שנותנים את ההיתר לכך? ומה עושה חרדי צמחוני בסעודת שבת, בה נוהגים לאכול בשר ודגים? מרתק (מגזין חג, ראש-השנה)

יוסף פאר | כיכר השבת |
אילוסטרציה. למצולמים אין קשר לנאמר בכתבה (צילום: פלאש 90)

אם לפני עשרים שנה חרדי היה אומר שאינו אוכל בשר מסיבות מצפוניות או בריאותיות - הוא היה במקום הופך לאובייקט לגיחוך. "מה? גם בשבת בלי בשר? אבל התורה ציוותה עלינו לשמוח בבשר ויין?", היו מפטירים לעברו במבט רחמן ולא מבין.

כעת, בימינו, זה כבר יותר ממקובל.

בשנים האחרונות, עם התפתחותה של הציוויליזציה במגזר החרדי והדתי, יותר ויותר אנשים ונשים מהמגזר מצטרפים לטרנד שמסתבר כי אינו "תופעה חולפת".

נתון שיפתיע אתכם מגלה לנו, שמספרם של הצמחוניים והטבעוניים בישראל המוגדרים כ"מאמינים" הוא השני בגודלו בעולם, אחרי הודו שמוגדרת כממלכת טבעונות.

ל'אותם מוזרים' שבחרו בשיטה הטבעונית, או הצמחונית, ישנם שתי סיבות מרכזיות שהובילו אותם לבחור בדרך שלא הייתה מקובלת עד לפני מספר שנים, והם - אידיאולוגיה, שזה אומר נטו רחמים על בעלי החיים. וסיבה שניה - בריאות. שזה אומר שצריכת אוכל מהחי, פשוט לא בריאה לנו, לעיתים היא גם מזיקה לנו.

אותם אלה שמשתמשים בנימוק הבריאותי מצטטים את דברי הרב רפאל הירש שכתב: "אסור בשום אופן להחליש את בריאותך או לקצר את חייך. רק גוף בריא הוא מכשיר יעיל לפעילות הנשמה. לכן, אתה צריך להימנע מכל דבר שיכול לפגוע בבריאותך".

אוכל בשר? אתה בסיכון גבוה

לפי מחקרים שפורסמו, צריכתם של מוצרים מהחי גורמים לסיכון גבוה במיוחד לחלות במחלות לב, סרטן, סוכרת, שבץ. לדוגמא נציין, ששיעור הסיכון של צמחונים לחלות בסרטן קטן ב-60% מזה של אוכלי בשר. צמחוני חרדי עמו שוחחנו טען בתוקף לאחר בדיקת הדברים, כי בממוצע צמחוניים חיים כשש שנים יותר מאנשים שאוכלים בשר.

,,למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: פלאש 90)

בפרויקט 'יהדות וצמחונות' המעודד צמחונות בקרב יהודים ברחבי העולם אומרים כי מחלות לב הורגות בערך חמישים אחוזים מהאזרחים בארה"ב, שזה יותר מכל שאר המחלות יחדיו. ו"למרות זאת" הם מציינים, "רק ארבעה אחוז מהצמחונים סובלים ממחלות לב".

עוד הם מספרים כי רמת הכולסטרול הממוצעת של אנשים טבעונים היא בדרך כלל 123, לדברי רופאים, מעולם לא קרה מקרה של מוות מאירוע לבבי כשרמת הכולסטרול הייתה נמוכה מ-150. מה שמוכיח את החשיבות שבצמחונות למניעת מוות ממחלות לב.

"לא רק התנזרות, גם בריאות"

הרב הגאון ישראל חיים דרוק, רב בית הכנסת 'ימין צדק' בבני-ברק ורב קהילת 'באר מרים' בבית הכנסת הגדול בירושלים, הסכים לשוחח איתנו על הנושא ועל השאלות שצצות בחייהם של טבעוניים וצמחוניים חרדים, בין היתר, גם חברים בקהילותיו.

"ראשית אומר", פותח הרב דרוק את שיחתנו בנושא, "שבמקורות ובספרות התלמודית יש ראיות שאכלו בשר כבר בזמנם, אך צריך לדעת שבתחילה לא אכלו בשר, כמבואר במפרשים, עד לאחר דור המבול, אז החלו באכילת בשר, וזה בעצם סוג של היתר עקב חולשת הדור".

צמחוניים בשבת, מה עושים?

"בנוגע לשבת, כרב קהילה אני נתקל רבות בשאלה הזאת, של אנשים יראים החפצים לשמור על בריאותם, ובד בבד מדקדקים בהלכה, ונחבטים בעניין 'וקראת לשבת עונג'.

"אני משיב שידוע מה שכתב ה'שדי חמד' שאין כל חיוב לאכול בשר בשבת, ואפשר לענג את השבת גם בדברים אחרים. הרי התירו לקיים תענית חלום בשבת, וודאי דברים שחשובים לבריאות הגוף - גם יהיו מותרים. ואין כלל מה לחשוש בזה"

הרב רואה את עצמו משתייך בעתיד לקהילה הצמחונית?

"אני אישית עדיין לא צמחוני, אך ממעט באכילת בשר. אני מכיר הרבה אנשים שאין להם כבר משיכה לזה.

"בעצם בצמחונות, יש שני עניינים, האחד ההתנזרות מהמתירנות והעולם הזה. השני, הוא עניין הבריאות, כמו ששמעתי בזמן האחרון, שהרבה אנשים ששמרו על זה, התקדמו יפה במצב בריאותם ברוך השם.

"אני כתבתי בעבר מספר מאמרים בנידון, והעלתי שאין מצווה בשחיטה וזה רק היתר, ומצאתי לזה סמך ברבים מן הפוסקים ראשונים ואחרונים. יש לציין מה שכתב הרמב"ן בספר תורת האדם ש'האדם מקבל את הטבע של מה שהוא אוכל, והרוצה להתרחק מהבהמיות ימעט באכילת הבהמה'.

"אני תמיד אומר לאנשים באופן כללי, מה ששמעתי מאנשים שעוסקים בבריאות שכמה שפחות אוכלים מאריכים חיים יותר, ובודאי שבדברים שאינם בריאים, יש חובה של ונשמרתם מאוד לנפשותיכם עד כמה שאדם יכול".

המרצה הטבעוני הפופולארי - יהודי

בשנה האחרונה, רץ ברשת היוטיוב סרטון מתוך הרצאה של גארי יורפסקי. גארי, פעיל חברתי מוכר ברחבי העולם, מעודד את תופעת הטבעונות. רבים מהצופים בהרצאה זו סיפרו שהצפיה בהרצאה גרמה להם לשינוי בחיים. אמנים רבים, מגישי חדשות, וסלברטאים הפכו לצמחוניים או טבעוניים רק בגלל הצפיה באותה הרצאה.

אז מהו הסוד או הקסם שגורם למהפך הדרמטי בחייהם של רבים?

חלק גדול מהצופים סיפרו שאי אפשר להישאר אדישים למול הדברים של יורפסקי, הוא חד, הוא בוטה, אבל הוא מצליח לחדור לליבותיהם הקשים ביותר של אוכלי הבשר - ולשנות אותם.

בכיר בקהילה הטבעונית סיפר ל'כיכר השבת, שאותו גארי יורפסקי מפורסם - הינו יהודי! הבכיר שהדליף לנו את הפרט אומר לנו תוך כדי חיוך: "אולי זה סוד הקסם שלו בישראל, מי יודע".

ההבדלים בין 'טבעוניים' ל'צמחוניים'

רבים מתבלבלים בין 'טבעונות' ל'צמחונות'. 'צמחוניים' לא צורכים מוצרי בשר, ודגים. אולם גבינות ומוצרים אחרים הבאים מן החי - כן מקובלים עליהם. 'טבעונים', בנוסף לאי אכילת בשר ודגים כמו ה'צמחוניים' הם גם לא משתמשים במצרכים אחרים הבאים מהחי - ביצים, חלב ודבש.

טבעוני חרדי איתו שוחחנו, אמר לנו כי צמחונות היא דבר הרבה יותר קל, "אני בחרתי בטבעונות, למרות שזה קשה, זה בעצם צעד ששינה לי את כל החיים, לעומת זאת יש לי חברים צמחוניים, זה לא שהוויתור על הבשר בא בקלות, אבל זה הרבה יותר קל מטבעונות".

,, (צילום: פלאש 90)

לעומת זאת צמחוני איתו שוחחנו, מגדיר את הרעיון הטבעוני שרואה באכילת ביצים וחלב דבר פסול - כמיותר וצדקני. "מה הרעיון? לא לאכול בשר אני מבין, כי זה קשה, אבל ביצים וחלב? הרי לא הורגים בעלי חיים בשביל זה", הוא טוען.

ומה עם הטענות על כך שמתעללים בבעלי החיים בתהליך הייצור של הביצים והחלב?, שאלנו. "נכון שצריך לשנות את המצב, אבל מכאן ועד להתנזר מאכילת ביצים וחלב, הרי לא הורגים אותם בשביל זה?", השיב הלה.

צמחונות - מהתורה

אז נכון, לצטט את הרצאתו של גארי יורפסקי זה אִין, וזה טרנדי ופופולארי, אבל מכאן ועד להאמין שבשל הרצאה כלשהי יהיו יהודים שומרי תורה ומצוות שיהפכו לטבעוניים? לא ייתכן.

טבעונים חרדים איתם שוחחנו לצורך הכתבה סיפרו על סיבות דתיות - לטבעונות. יתכן?

בחומש בראשית נכתב: "ויאמר ה' הנה נתתי לכם את כל עזב זורע זרע אשר על פני האדמה ואת כל העץ אשר על פני כל הארץ...". בסמוך נכתב: "לכם יהיה לאכלה ולכל חית הארץ...". מסתבר שהחיבור בין בעלי החיים לבני האדם הופך לאחר מהטיעונים הפופולארים בקרב טבעוניים חרדיים.

רש"י לומד מהחיבור הזה בין בני האדם לבעלי החיים בפסוק את הדבר הבא: "השוה להם בהמות וחיות למאכל ולא הרשה להמית בריה ולאכול בשר, אך כל ירק עשב יאכלו יחד כולם".

(צילום: פלאש 90)
מזון טבעוני (צילום: פלאש 90)

אבל לא רק רש"י, במסכת סנהדרין פירש רבי יהודה את הפסוק כדלקמן: "אמר רב יהודה אמר רב: אדם הראשון לא הותר לו בשר לאכילה, דכתיב 'לכם יהיה לאכלה ולכל חית הארץ' ולא חית הארץ לכם".

יעקב, חרדי שהפך בשנים האחרונות לטבעוני אומר ל"כיכר השבת": "אנחנו רואים שבמקור הבשר לא הותר למאכל, להיפך, זה סוג של איסור שהותר רק לאחר המבול, אם התורה אסרה את זה במקור, אני מבין שזה לא כל כך חיוני, ולכן אני נמנע מזה".

"האמת, שאני גם מרגיש יותר טוב מבחינה בריאותית, יש לא מעט מחקרים שמוכיחים שבשר וחלב פשוט לא בריאים, כשאני אוכל תחליפים כמו טופו וסויה, אני מרגיש את אותה הנאה כמו באכילת בשר, ולא, לא חסר לי כלום", אומר יעקב.

אז למה אתם לובשים בגדי צמר?

ישנם לא מעט אנשים שהגיעו לטבעונות עקב חמלה על בעלי החיים, אך כשמדובר בביגוד והנעלה, הם שוכחים את משנתם ואמונתם. גדול רבני הציונות הדתית, והרב הראשי הראשון לישראל, הגאון הרב אברהם יצחק הכהן קוק רואה בכך מעשה פסול.

מדבריו שהובאו בשנת 2000 בגליון של תנועת הטבעונות. נראה כי הרב קוק לא אהב בלשון המעטה את השימוש שנעשה בצמר כבשים תוך כדי גרימת צער לבעלי החיים. לדבריו: "השימוש בדברים שהם קנייניו הטבעיים של בעלי החיים, אפילו בשעה שאין האדם נוטל את חייו מן העולם, כחלב הבהמה הנחלבת, וצמרה של הנגזזת, נחשב כפגיעה במוסר".

"האדם בחולשת אהבת עצמו, העוברת כל גבול, נִגש אל הפרה העניה ואל הרחל הנאלמה, ונוטל מזאת את חלבה, ומזאת את צמרה", הוא כותב.

(צילום: פלאש 90)
(צילום: פלאש 90)

אולם הרב קוק מבהיר, כי במידה וגזיזת הצמר נעשית באופן שמיטיב עם בעל החיים, במקרה כזה - במעשה אין פגם מוסרי. "אין כאן פגם מוסרי, אם יוקח הצמר מהכבש, בשעה שגם לבעל הצמר, הכבש עצמו, יקל על ידי זה משאו, ועל כל פנים לא יצר לו ולא יזיק לו. אבל מגונה הוא כשנוטל אותו להנאתו, בשעה שהבעלים האמתיים הטבעיים, הכבש עצמו, צריך לו. אז ראוי מצד ההערה השכלית להכיר הדבר בתור גזל משפט, הבא רק מתגרת יד התקיף על החלש".

הרב אברהם יצחק הכהן הכהן קוק ידוע כמי שחיבר בין היתר גם את הספר "חזון השלום והצמחונות" התומך בתזה הרעיונית לפיה לאחר ביאת המשיח - תבוטל הקרבת הקורבנות. פרשנים שונים טוענים כי דבריו של הרב קוק מדברים על בעלי חיים אחרים שיהיו לאחר בא המשיח - שאותם לא יקריבו, אולם לטענתם, הרב קוק לא מדבר על בעלי החיים של ימינו.

כשהרבי אמר "נצחוני בני"

רב נוסף, גם הוא משתייך לציונות הדתית ונוהג בשיטה טבעונית, הוא הרב אליהו יוסף שאר ישוב הכהן, שהיה רבה של העיר חיפה עד לפני כשנה.

רבים דיברו על הצמחונות של הרב שאר ישוב הכהן, חלק מהן טוענים שהטבעונות בה הוא נוהג הוא תוצאה של חיי נזירות.

כידוע, מלידתו ועד גיל 16 הרב שאר ישוב לא הסתפר, לא אכל בשר ודגים ולא שתה יין לכשהגיע הרב שאר ישוב לגיל 16 הוקם בית דין מיוחד שהתיר לו את הנזירות, אולם למרות ההיתר, הרב שאר ישוב לא אוכל בשר ודגים עד עצם היום הזה.

ידוע הסיפור לפיו הגיע הרב שאר ישוב לרבי מליובאוויטש זצ"ל לביקור, הרבי והרב שאר ישוב התיישבו לסעוד צהריים, וכשהרבי מיליובאוויטש ראה את אורחו שאינו נוגע בבשר, שאל אותו בדרך צחות, "מדוע אינך מעלה את הניצוצות של הבשר?" ורימז לכך שעל ידי האכילה אפשר לגרום ל"תיקון".

הרב שאר ישוב, ביקש להביא לפניו את הספר "שדי חמד" והקריאת דברי האר"י המצוטטים בספר לפיהם, "אשרי מי שאפשר לו לפרוש כל השבוע מבשר ויין ובשבת אכילת הבשר היא רשות ולא חובה".

בכך הגיב הרב שאר ישוב לשאלת הרבי מליובאוויטש שטענה כי לפי הקבלה יש לאכול בשר, הרב שאר ישוב הגיב כאמור בציטוט מדברי האר"י - אחד מגדולי עולם הקבלה, מה שגרם לרבי מליובאוויטש להתבטא כשחיוך על פניו "נצחוני בני".

טבעונות, זה בריא

דלית שלזינגר, דיאטנית קלינית, עמה שוחחנו, דיברה בין היתר גם על הפן הבריאותי שבטבעונות. "אכילת כמויות גדולות של מוצרים מן החי, היא תופעה חדשה למדי בהיסטוריה האנושית, ובמיוחד בתרבות המערב. זאת, בשונה מהעבר, אז עיקר התזונה היה מן הצומח, ושכיחות המחלות הכרוניות הייתה נמוכה".

לדבריה, "גופים רבים, ביניהם ארגון התזונה האמריקאי (ADA), פרסם זה מכבר ניירות עמדה המכירים ביתרונותיה הבריאותיים של התזונה הצמחית, ומזהירים מהשלכותיה השליליות של צריכת כמויות גדולות של מזון מהחי. תזונה מאוזנת מהצומח היא בריאה, מספקת את כל צרכיו התזונתיים של גופנו, וכוללת יתרונות משמעותיים להארכת תוחלת החיים, למניעת מחלות שונות ואף לטיפול בחלק מהן".

"תזונה צמחית קשורה ליתרונות בריאותיים כמו רמות נמוכות יותר של כולסטרול בדם, סיכון מופחת לפתח מחלות לב, לחץ דם נמוך יותר, וסיכון מופחת לסוכרת מסוג 2. כמו כן, האוכלים תזונה צמחית, נוטים להיות בעלי BMI (מדד המהווה יחס בין משקל לגובה) נמוך יותר, וללקות פחות בסרטן", אומרת דלית שלזינגר.

,, (צילום: פלאש 90)

שלזינגר מוסיפה כי "ההמלצות העדכניות להשגת בריאות טובה יותר ולהפחתת הסיכון לחלות במחלות שונות, כוללת הנחיות להרבות באכילת מזון מן הצומח (ירקות, פירות, דגנים מלאים וקטניות), ולהמעיט באכילת מוצרים מן החי (מוצרי בשר, חלב וביצים). עוד חשוב לציין, כי תזונה מן הצומח, אשר מתוכננת כהלכה, מתאימה בכל מחזור החיים, לרבות ינקות, ילדות, התבגרות, הריון, הנקה, ואף לספורטאים".

"אולם", מציינת שלזינגר, ומבקשת מאיתנו להתמקד גם בפן המוסרי. "מעבר להיבט הבריאותי, אין להתעלם מההיבט המוסרי, מהסבל הרב הנגרם לחיות המשק, וההרג עצום המימדים. החיים במשק התעשייתי הם קצרים, כואבים, נטולי כל סיפוק טבעי, ובסופם מחכה מוות בשיטות של השמדה המונית. מכאן, האוכלים תזונה מן הצומח, הן ייהנו מבריאות טובה יותר, והן ימנעו את הסבל אותו צריכים לעבור בעלי החיים, בכדי לספק לבני האדם את המזונות שלמעשה פוגעים בבריאותם".

"הבוחרים בתזונה צמחית, חסים על החי, ולא חיים על החסה לבדה, שכן התזונה הצמחית מגוונת, קלה להכנה וכוללת מזונות בסיסיים הנמכרים בכל מקום ובמחירים שווים לכל נפש", מסכמת שלזינגר.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר