טובים השניים

הסדרה "חזנות ומוסיקה ליטורגית יהודית" שהשיקה השנה התזמורת הסימפונית ירושלים – רשות השידור, בניצוח ובניהול מוסיקלי של המאסטרו אלי יפה, יוצאת השבוע מהמגרש הביתי לשני קונצרטים מיוחדים בפתח תקוה וברחובות. כמה קולות יהיו על הבמה? מה מייחד את הקונצרטים הללו? ומה אומר המאסטרו?

(מתוך המודעה)

הסדרה "חזנות ומוסיקה ליטורגית יהודית" שהשיקה השנה התזמורת הסימפונית ירושלים – רשות השידור, בניצוח ובניהול מוסיקלי של המאסטרו אלי יפה, יוצאת השבוע מהמגרש הביתי לשני קונצרטים מיוחדים בפתח תקוה וברחובות. כמה קולות יהיו על הבמה? מה מייחד את הקונצרטים הללו? ומה אומר המאסטרו?

חובבי החזנות יוכלו ליהנות השבוע משני קונצרטים מיוחדים שמהווים חלק מסדרת הופעות ייחודית תחת הכותרת "חזנות ומוסיקה ליטורגית יהודית" של התזמורת הסימפונית ירושלים – רשות השידור.

המאסטרו אלי יפה, המנצח ומנהל מוסיקלית את הסדרה, השקיע רבות בעיבודים לכל פרקי החזנות שיבוצעו בקונצרט. המתמצאים בנבכי עולם החזנות יודעים כי יפה, מוסיקאי בחסד, מהווה מורה דרך לרבים מחזני הדור. ייחודו הגדול של יפה הוא השילוב בין הידע המוסיקלי- קלאסי הרחב שלו ושילובו בקטעי החזנות. הופעתו על הבמה כשהוא שולט ביד רמה בכל הקולות והכלים מתוך הזכרון בלבד, לא כל תווים לפניו, מהווה אטרקציה בכל פעם מחדש.

נופך ייחודי יעניק לקונצרטים השילוב בין החזנים ישראל רנד, קולין שחט, דובלה הלר ושלמה גליק, לבין "פרחי החזנות", תלמידי בית הספר לחזנות העירוני בפ"ת: יוסי שוורץ, משה סלומון, אלעזר וינוגרד ואברהם קירשנבוים.

במיוחד כאשר הוחלט על חידוש מרענן של הופעה שבה יבוצעו כל פרקי החזנות ללא קטעי סולו שלמים, אלא בשילובי דואטים, טריו וקוורטט (בתרגום חופשי - עיבודים המתאימים לביצוע משותף של שניים, שלשה, ארבעה חזנים).

בשיחה עם כיכר השבת אומר המאסטרו יפה על ההחלטה לעשות קונצרט כזה: "אנו מנסים להכניס סגנונות חדש לתוך המוסיקה היהודית בבחינת יין ישן בכלי חדש. עד כה הורגל הקהל לראות בכל הקונצרטים את החזנים מפגינים את כישורים בכל צורה ובכל דרך: בקולרטורה, בטונים וכדומה, ולסיום שרים משהו ביחד. הפעם כל הקונצרט הוא בסימן "איש את רעהו יעזורו ולאחיו יאמר חזק" כולו מורכב מדואטים, שלישיות, רביעות וגם שמיניות".

איך משתלבים פרחי החזנות עם החזנים הותיקים?

"בכל קטע יבוצע על ידי אחד מהחזנים היותר ותיקים יחד עם חזן מאלו הנמצאים בתחילת דרכם המקצועית, למשל ישראל רנד ומשה סלומון, דובלה הלר ואלעזר וינוגרד וכן הלאה. יש גם קטע מיוחד של החזן רנד יחד עם שלושה צעירים, וכמובן קטעים שכולם מבצעים יחדיו".

השירים "ברוך קל עליון" המוכר מחצר חסידות מודז'יץ, ו"קנא לשמך" של יוסי גרין זכו לעיבוד מיוחד של אלי יפה, ו"הותאמו" לעולם החזנות. "את התווים לתזמורת של ברוך קל עליון הואיל לתת לי מר מוטי זיסר, לשיר של יוסי גרין כתבתי את כל התזמור. כמובן שהקטעים החדשים ועצם השילוב של החזנים בקונצרט שכולו 'דו שיח' דרשו השקעה רבה מצד כל המשתתפים. החזרות היו לא מעטות, קוליות, אנסמבלים, עם התזמורת, עם המקהלה. עשינו את המיטב כדי לתת קונצרט לא שגרתי. לא רואים את זה כל יום, אולי פעם בעשור".

על התזמורת הירושלמית אומר יפה: "התזמורת הסימפונית ירושלים – רשות השידור הינה אחת התזמורות הגדולות בארץ, ומהווה את התזמורת המייצגת של העיר ירושלים. בקונצרט ייהנה הקהל מקטע שתבצע התזמורת, גם מהעיבוד לשיר "מהרה ישמע בהרי יהודה" של חסידות מודז'יץ, וכן מארבע דקות בקצב זורם שיהוו פתיחה חגיגית עם חיוך, לא חייבים להיות תמיד רציניים".

כאמור, לרגל סיום העונה, תצא התזמורת מאולם הקונצרטים בתאטרון ירושלים- מגרשה הביתי, לעבר במות החזנות במרכז הארץ.

(מתוך המודעה)

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר