מבצר קאקון, מוצב שליטה צלבני

מבצר קאקון שימש בתקופה הצלבנית לא רק כמוצב צבאי, אלא כמרכז מינהלי שפיקח על הכפרים מסביבו (קיץ בכיכר)

אילוסטרציה: פלאש 90

בראש הגבעה של גן לאומי קאקון נחים שרידי מבצר צלבני. במדרון הגבעה נמצאת חורשת אורנים נעימת סבר ובה שולחנות לפיקניק. מראש הגבעה יש תצפית יפה על מרחבי השומרון ומערב השומרון. רשות הטבע והגנים, שיפרה לאחרונה את תנאי הביקור במקום. הדבר נעשה במימון חברת החשמל כתרומה לפרויקט אקולוגי בתחומי המועצה האזורית עמק חפר. העבודות, בתכנונו של האדריכל נתן קמינר, כללו את חשיפת המבצר וביצוע עבודות שימור, הכשרת שביל, מצפור וחניה ושיפור אזורי הפיקניק. עבודות השימור נעשו על ידי רשות העתיקות.

מבצר קאקון שימש בתקופה הצלבנית לא רק כמוצב צבאי, אלא כמרכז מינהלי שפיקח על הכפרים מסביבו. קאקון נזכרה בקורות הצלבנים בארץ ישראל מספר פעמים. במאי 1123 יצאו צי מצרי וחיל יבשה מוסלמי מבסיסם שבאשקלון להתקפה על יפו. בממלכת הצלבנים הוכרז על גיוס כללי. הכוחות התארגנו בקאקון ומשם פנו לרמלה. עצם הופעת הכוחות הצלבניים הספיקה לממלוכים כדי להסיק מסקנות ולסגת.

בשנת 1267, לאחר שהמצביא הממלוכי בייבארס כבש את הארץ מידי הצלבנים, הוא שיקם את מבצר קאקון והפך את המבנה הצלבני שבמקום למסגד. במשך הזמן נעשתה קאקון למרכז המסחרי הגדול של השרון. המבצר באותם ימים היה קטן, אך חזק מאוד, ובו מגדל גדול מוקף חפיר מלא במים, תופעה בלתי רגילה בביצורי הארץ. מאוחר יותר היה כאן כפר ערבי גדול, שבימי מלחמת העצמאות שימש בסיס לתוקפים ערבים. בלילה שבין 4 ו-5 ביוני 1948 כבש כוח של חטיבת אלכסנדרוני את הכפר, שבו התבצרו גם יחידות עיראקיות.

לגן לאומי קאקון מגיעים מכביש תל אביב – חיפה הישן (כביש מס' 4). בצומת כפר הרא"ה פונים מזרחה (כביש מס' 581), חולפים על פני קיבוץ המעפיל ופונים דרומה למושב אומץ. גבעת קאקון נמצאת מדרום למושב.

נשמח לקבל מכם הערות או המלצות על מקומות ואתרים שיכולים לעניין את ציבור הגולשים. את הפניות יש לשלוח למיייל: ik@kikar.net

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר