מה אסור לומר לאדם ברגעים קשים?

כשבן אדם נמצא בצרה או חווה חוויה קשה, כולנו רוצים לעזור לו, לתמוך, לעודד. אבל פעמים רבות המילים שלנו רק מחמירות את המצב ולא עוזרות לבן אדם. מה ולמה אסור לומר לבן אדם במצב רגיש? (תרבות)

דינה פלר | כיכר השבת |
(צילום: shutterstock)

במקרים רבים הדברים שאמורים לעזור לבן אדם שסובל לצאת מהמשבר רק מגבירים את הדאגה והדיכאון שלו. הרגישות וההזדהות בפני עצמם לא תמיד מסייעים לנו, יש דברים שנראים לנו מרגיעים ומעודדים, אבל בפועל הם רק מקשים על הבן אדם.

"שטויות, אל תדאג"

הניסיון לשלול את חשיבות העניין לא יעזור לפתור את הבעיה. אתם מבחינתכם מנסים להכניס את הבן אדם לפרופורציות, אבל מבחינתו אתם פשוט לא מבינים את חשיבות העניין ואת חומרת הבעיה. אסור לשכוח גם שבמצב של לחץ לכל דבר יש חשיבות יתר. במקום לשלול נסו להזכיר לבן אדם אירועים אחרים בהם הוא אכן הצליח להתמודד עם רגשות ובעיות דומות.

"תירגע"

זו הקריאה הנפוצה ביותר וגם חסרת כל ערך. ברוב המקרים בן אדם לא מסוגל לשלוט בדאגה ובדיכאון שלו. גם אם בן אדם היה רוצה להחזיק את עצמו בידיים, הוא פשוט לא יכול. במקום להסתפק בקריאות בנאליות, נסו להסב את תשומת לבו של הבן אדם, תציעו לו לעשות משהו ביחד. פעולה מרגיעה בחברת בן אדם אוהב ותומך אכן תעזור לו להירגע.

"פשוט תעשה את זה"

המשפט הזה נפוץ במקרה שבן אדם פוחד לעשות משהו או סובל מפוביה כלשהי, למשל פחד מפני טיסות. אבל גם במקרים קלים יותר, כשבן אדם לדוגמה פוחד מאוד להתקשר למישהו ולבקש משהו, הקריאה "פשוט תעשה את זה" לא בדיוק עוזרת, בלשון המעטה. הלחץ ש"המעודד" יוצר רק מגביר את הפחד, וזה בקלות יכול להפוך להתקף חרדה של ממש. במקום להלחיץ את הבן אדם בקריאות חסרות תוכן עדיף לרחם עליו, להזדהות עם רגשותיו. כשבן אדם שומע משפט מהסוג "צר לי שאתה חרד מזה כל כך", הוא מבין שהוא לא חייב להסתיר את רגשותיו ולהיאבק בהם. בצורה פרדוקסאלית ברוב המקרים מרגע זה הוא מתחיל להירגע.

"הכול יהיה בסדר"

המשפט הישראלי הזה, כמה נפוץ, כך גם מיותר. אם אין לכם אף נימוק משכנע שמסביר למה המצב אמור להשתפר, למה שיאמינו לכם? הביטחון שאתם מפגינים יכול לשפר את המצב למשך כמה שניות, אבל ברגע שבן אדם מפנים שבפועל המצב לא הולך להשתפר, הוא שוקע עוד יותר עמוק בייאוש ובדיכאון. תזדהו עם הרגשות הקשים של הבן אדם, תראו לו שאתם מקבלים אותם ונותנים לו את הלגיטימציה לחוות אותם. זו הדרך היעילה היחידה שעוזרת לבן אדם להתמודד עם הרגשות הקשים באמת.

המפתח לעזרה אמתית הוא להבין שהמטרה שלנו היא לעזור לבן אדם לעכל את רגשותיו ולהתמודד אתם. פעמים רבות אנשים, גם מתוך הכוונות הטובות ביותר, מנסים לשלוט ברגשות של הקרובים שלהם, מנסים להמיר את הרגשות הקשים ברגשות חיוביים יותר. לא רק שהדבר לא עוזר לאף צד, הוא גם גורם לבן אדם שגם כך סובל ברגע זה, להרגיש שהוא מאכזב אתכם, ובכך אתם בעצם רק גורמים לו לחוות בנוסף לכל רגשי אשם. קבלו את הרגשות הקשים שלו ותתמודדו אתם, זה יעזור למי שחווה משבר אישי כשלהו להתמודד אתו ולשאוב כוחות מהעידוד שלכם. זו התמיכה האמתית שאנחנו יכולים להפגין.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר