מה יש לאדוורד האלוול נגד אנשים שגולשים באינטרנט ושומעים מוזיקה?

כיצד הגלישה ברשת האינטרנט יכולה להפוך אנשים לחולים בהפרעת קשב וריכוז? מה הגלישה עושה ליכולות הקוגניטיביות שלנו, מתי ואיך מזהים את הבעיה?

דינה פלר | כיכר השבת |
(צילום: shutterstock)

למה לקרוא ספר עבה אם אפשר לשאול את גוגל ולמצוא מיד את התשובה? למה לבזבז זמן על הפגישות עם חברים אם אפשר לעשות "לייק" בפייסבוק? נשמע מוכר? אולי אתם גם מתקשים לקרוא מאמרים ארוכים, קוטעים בן שיח שמתחיל בסיפור ארוך מדי, ודי נרתעים מכל מה שדורש מכם ריכוז לאורך זמן? אז נראה שיש לכם את "מחלת הגלישה" שמוכרת לכולנו יותר כהפרעת קשב וריכוז, אך לא זו המולדת, אלא זו הנרכשת מול מסכי המחשב.

דוקטור אדוורד מ. האלוול, מומחה בעל שם עולמי לחקר הפרעת הקשב והריכוז, קורא להפרעה הזאת מחלת העידן המודרני, עידן האינטרנט. אנחנו מרגילים את עצמנו לשוטט בין כמויות אדירות של מידע, לקלוט את המסרים הקצרים והבולטים ביותר. עומס המידע משפיע לרעה על המוח שלנו ועל היכולת שלו להתרכז במשהו במשך זמן רב. כעבור זמן מה אנחנו מגלים כי קשה לנו לקרוא משפטים ארוכים או לשמוע עד הסוף סיפור ארוך. או במילים אחרות אנחנו מגלים אצל עצמנו את כל התסמינים של הפרעת קשב וריכוז.

למה לבזבז זמן על הפגישות עם חברים אם אפשר לעשות "לייק" בפייסבוק? (צילום: shutterstock)

ואם זה קורה לילדים? אכן, ההפרעה מתגלה מהר יותר ובממדים חמורים יותר. האם זו הסיבה למגפת אבחוני הפרעת קשב וריכוז אצל ילדים? דוקטור האלוול סבור שבחלק גדול מהמקרים אכן זו הסיבה: עומס רב של מידע וגירויים שמתיש את המוח ופוגע אנושות ביכולת הריכוז של הילדים. לפי הנתונים שלו, היום אצל כ-40% מהמבוגרים בעולם המערבי ישנם כל התסמינים של הפרעת קשב וריכוז, כשחשוב לציין שלמבוגרים האלה לא היו תסמינים כאלה בילדות. אצל הילדים התופעה עוד יותר נרחבת ומפחידה.

מלבד קשיי ריכוז "וירוס הגלישה" מתאפיין גם בקשיים בארגון, הן מבחינת המרחב והן מבחינת הזמן, קשיים בהתמדה בביצוע משימה כלשהי, קשיים בקבלת החלטות שקולות, עצבנות ואגרסיביות. מעניין גם שככל שהבעיה מחמירה כך מחמיר גם "הרעב למידע". כלומר מחד, האנשים מתקשים להתמודד עם מידע רב ומשוטטים בין מקורות מידע רבים בלי יכולת לסיים לקרוא מאמר כלשהו, אך מאידך, מרגישים צורך עז בקריאה חסרת משמעות זו של פיסות מידע שונים.

למה לקרוא מאמרים כשאפשר לעשות גוגל? (צילום: shutterstock)

גם לילדים וגם למבוגרים דוקטור האלוול נותן עצות דומות, כשהראשונה והחשובה ביותר היא להגביל את כמות הגירויים. למשל, הוא מגנה את ההרגל לפתוח מוזיקה רק כדי ליצור אווירת רקע. לטענתו, הדבר מגביר את מספר הגירויים ללא צורך ומפריע לריכוז, גם אם נראה לכם כי אתם מתרכזים טוב יותר לצלילי המוזיקה. הוא ממליץ להקשיב לשירים אהובים בתור עיסוק בפני עצמו ולא כרקע.

בין ההמלצות שלו ניתן למצוא גם קריאה חד-משמעית לפתוח מסכים בודדים בלבד בזמן העבודה במחשב ולא לפתוח חלון נוסף בלי לסיים את המשימה במסך הקודם. גם למבוגרים ובמיוחד לילדים הוא ממליץ מאוד לקרוא ספרים עבים ולנהל שיחות ארוכות, בהן לכל אחד תהיה זכות בלתי מעורערת לסיים את סיפורו, ועל האחרים תוטל החובה להקשיב עד הסוף ולשאול שאלות אך ורק בסוף הסיפור.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר