מצרים תשפץ 10 בתי כנסת ו-5 בתי קברות יהודיים

הפועלים המצריים הראשונים כבר הגיעו לבית כנסת הרמב"ם בקהיר שם מכחישים כל קשר בין השיפוצים להצבעה הקרובה באו"ם על בחירת השר המצרי האחראי לעבודות לתפקיד מזכ"ל אונסקו

יוני גבאי | כיכר השבת |
אילוסטרציה: פלאש 90

מצרים החלה לשפץ עשרה בתי כנסת שונים והיא מתכוונת גם להביא לשינוי פניהם של 5 בתי קברות יהודיים שהוזנחו בעשורים האחרונים.

הפועלים המצריים הראשונים כבר הגיעו לבית כנסת הרמב"ם שבקהיר. בבירת מצרים מכחישים כל קשר בין השיפוצים, להצבעה הקרובה האמורה להיות באו"ם על בחירת השר המצרי האחראי לעבודות השיפוץ, המועמד לתפקיד מזכ"ל אונסקו העולמי.

מצרים, אמר השבוע ד"ר זאהי חוואס, העומד בראש רשות העתיקות בקהיר, מתכוונת להשקיע קרוב ל-10 מיליון לירות מצריות בעבודות השיקום של בתי הכנסת ובתי הקברות, שהיא רואה בהם אתרים מצריים לאומיים. "קבלנו את ההחלטה, מתוך ההערכה הרבה שיש לנו ליהודים שחיו בארצנו, ומתוך רצון שלתיירים הרבים המבקרים בארצנו יהיו יעדים חדשים לביקור", אמר חוואס. הוא ציין שבית הכנסת על שם הרמב"ם מצוי סמוך מאוד לשוק חאן אל חאלילי בקהיר מקום שאליו מגיעים למעלה מ-90 אחוזים מן התיירים הבאים לבקר בבירה המצרית.

בחודשים האחרונים "מריצים" המצרים את מועמדותו של השר המצרי לנושאי תרבות פארוק חוסני לתפקיד המזכ"ל הבא של אונסק"ו. מדינת ישראל ובלחצה גם האמריקאים, התנגדו תחילה נחרצות למסירת התפקיד לחוסני, אחרי שזה הצהיר בעבר כי יעלה באש כל ספר יהודי שיגלה בארצו.

השר פארוק חוסני עמד גם בראש האופוזיציה לתהליך השלום עם ישראל ובמשך עשרות בשנים פרסם מאמרים רבים והביע את דעתו בראיונות שונים כנגד הנורמליזציה עם מדינת ישראל והקשרים עם העם היהודי.

אלא שבמהלך ביקורו האחרון של ראש הממשלה בנימין נתניהו במצרים ופגישותיו שם עם הנשיא חוסני מובארק, הסכים ראש הממשלה להסיר את ההתנגדות למועמדות השר המצרי, אחרי שהובטח כי יפעל אם ייבחר גם למען היהודים בעולם ולמען מדינת ישראל וצרכיה.

אלא שבאחרונה נודע שארגונים יהודיים שונים בעולם ממשיכים לפעול נגד המועמדות של השר המצרי, וייתכן שלהחלטת השר הממונה על רשות העתיקות בארצו יש קשר לביצוע העבודות בבתי הכנסת ובתי הקברות, מהלך העשוי לשפר את תדמיתו בעולם.

עשרת בתי הכנסת שקהיר מתכוונת לשפץ מצויים רובם בבירה המצרית וחלקם באלכסנדריה. 4 מתוך בתי העלמים שישופצו הם בקהיר ורק אחד באלכסנדריה.

באחרונה התפרסמו בכמה כלי תקשורת עולמיים דיווחים קשים על ההזנחה הקיימת בבתי הכנסת היהודיים במצריים, שם המדינה אינה משקיעה אגורה בשימורם ורבים מהם ממש על סף התמוטטות. דיווחים אלו באו לצד הידיעות על לכידתו של קבלן מצרי, באדר עאמר, שנתפס בתוך בית כנסת הרמב"ם בקהיר, בעת שניסה להשתלט על הרכוש שנותר שם. הוא נעצר על ידי משטרת קהיר ומשפטו ייפתח בימים הקרובים.

ממשלת מצרים לא עברה לסדר על הפרסומים הרבים שהיו באשר להזנחה של בתי הכנסת היהודיים בארצה, והכחישה שהתמונות המזוויעות שהתפרסמו בעולם, שייכות לבתי כנסת. "אלו אכן תמונות ממצרים, נאמר בהודעה, אך לא של בתי כנסת, אלא של ישיבות שפעלו לצד בתי הכנסת ונעזבו בעת שיהודי מצרים יצאו את המדינה"...

ארגון הגג של יהודי מצרים, שלח לפני כשבועיים מכתב מחאה לנשיא מצרים ובו מחאה על המשך ההתעלמות מפניותיו בכל הקשור למצב בתי הכנסת במדינה ובתי הקברות. המכתב הועבר באמצעות שגרירות מצרים בוושינגטון ביום בו הגיע חוסני מובארק לביקור בבירה האמריקאית.

במכתב אומרים חברי ארגון הגג של יהודי מצרים כי "שמחנו לשמוע את הצהרתך שמאוד היית שמח לראות את יהודי מצרים שהתפזרו בעולם שבים למולדתם. ובעניין זה עלינו לומר לך כי אם שליט מצרים ג´מאל עבד אל נאצר לא היה רודף אותנו, מחרים את רכושנו ומגרש אותנו עם הבגדים שלגופנו, היינו עדיין חיים במצרים ואף תורמים לה כשם שתרמנו לה בעבר. המורשת שלנו חשובה לנו ואהובה עלינו. יהיה זה יום חג כאשר תיאות מצרים להכיר בתרומת היהודים לארצה במהלך ההיסטוריה. לצערנו, יום זה איננו קרב".

"בעבר, כאשר הבאנו וביקשנו ודרשנו את רכושנו ואת שימור כבודנו לא נענינו באף תגובה בשום דרך, זכינו להתעלמות מוחלטת מקיומנו".

"ממשלת מצרים החרימה את תשמישי הקדושה שלנו ורכושנו ואחסנה אותם בתנאים ירודים אשר מזרזים את הידלדלותם. ממשלתך הכריזה כי חפצים ואתרים אלו הם חלק מן המורשת המצרית והציבה אותם תחת פיקוח מחלקת העתיקות ביחד עם הספינקס והפירמידות. לא מדובר כלל בעתיקות. רק לפני דור אחד הם שימשו באופן פעיל על ידי המשפחות ששילמו עבורם בכספם. מה אם כן ההבדל בין זה לבין שוד רכוש של אחרים לאור היום"?

"מדוע מתנגדת מצרים להעברת ספרי התורה והחפצים הקדושים שלנו? הם שייכים לנו, אנחנו שילמנו עבורם. מדוע מצרים מסרבת לאפשר לקבוצה של שבעים זקנים יהודים להיכנס למצרים כדי לבקר את בתי הכנסת הישנים ואת שכונותיהם? למה רבים מבתי הכנסת שלנו מלאים באשפה ומשמשים כחורבות"?

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר