גם קריירה, גם משפחה: חרדיות מדברות

לקחנו לשיחה נשים שמצליחות לשלב קריירה מפוארת וחיי משפחה לתפארת, ובדקנו בשבילכן - איך הן עושות את זה. רחל בולטון, ברכה זיסר, נחמה ציבין מדברות ● "החלום שלי הוא כאמור להיות אמא במשרה מלאה. אני לא מגיעה מתוך המגזר החרדי ובכל זאת ילדתי ששה ילדים, כי לדעתי אמהות זו המהות", אומרת אחת מהן

סטייליש | כיכר השבת |
(מאיר אלפסי, כיכר השבת)

רחל בולטון

מספר ילדים: ארבעה ילדים ושמונה נכדים.

מקום מגורים: כפר חב"ד

עיסוק: מקימת משרד הפרסום בולטון, מקום 25 ברשימת הנשים החזקות בישראל של "דה מרקר", מעבירת סדנאות להעצמת נשים

השכלה: אומנות

איך הגעת לתחום שבו את עוסקת ומה כוללת עבודתך?

סימנתי את זה כיעד לחיים, כאשר כל השנים מאד רציתי לעשות את זה, ועשיתי זאת מעט במקביל לפרסום. לפני ארבע שנים ראיתי שיש לי שיטה ביד; לקחתי נשים שונות והרכבתי קבוצה מאד הטרוגנית של נשים מכל קצוות העם בישראל, והעברתי להן סדנת העצמה במשך מספר שבועות. כולן יצאו מרוצות – גם אני וגם הן. התיאוריה שלי אומרת שאת לא יכולה לשנות את המציאות, אבל את יכולה לשנות את ההסתכלות על המציאות, ואז המציאות משתנה. לדוגמה, יש ילד היפראקטיבי בבית, והאם רוצה שהוא יהיה רגוע. קשה לה, אבל מה זה יעזור? אם אני משנה לה את ההסתכלות על המקרה היא יכולה לשנות את ההתייחסות אל הילד, וממילא לגרום לו מציאות אחרת עבור חייה.

אל עולם הפרסום הגעתי כמעט במקרה, כשהסתובבתי במסדרונות "צעירי חב"ד" והצעתי רעיונות שהצליחו, עד שלבסוף בברכת הרבי פתחתי משרד בעצמי, והשאר היסטוריה.

איך תציעי לאשה שלא טוב לה להיטיב את החיים?

הייתי מציעה לה לדעת שהשם נותן לנו כל מה שאנחנו צריכים ולא את כל מה שאנחנו רוצים, ואם את מקבלת משהו שלא רצית, סימן שהשם חושב שאת צריכה את זה לגדילה ולצמיחה שלך.

כיצד את מצליחה לשלב בין העבודה לבית?

קודם כל, בשנים שהיו לי קטנים עבדתי ב"צעירי חב"ד", שאני שכנה שלהם. לא היה קל אף פעם, אבל תמיד עבדתי קשה. אף פעם לא קניתי אוכל מוכן. אני חושבת שבית זה טעמים וריחות, כמובן שגם שיחות ואהבה, אבל זה גם טעמים וריחות. לשאר עבודות הבית יש לי עזרה, ואף פעם לא ויתרתי על היותי הרוח בבית, החומר המדבק בעיני המשפחה, בין חגי ישראל, השבתות והמשפחה.

איפה את רואה את עצמך בעוד עשר שנים?

אני מקווה לתת לאנשים כלים לעשות שינוי בחיים ולהביא קצת אור לחיים שלהם. אני רוצה לפתח את הסדנאות שאני מעבירה ולפתוח אותן יותר. ולעצמי אני מקווה שההתפתחות הרוחנית תהיה קרובה יותר. היות שאין צמיחה בלי כאב, אני מקווה שיהיו כאבי גדילה קטנים. תמיד כשמשהו קצת זז מגיע הצורך לשינוי, אז יהי רצון שנעשה את זה בתזוזות קלות.

ברכה זיסר

מספר ילדים: 5

מקום מגורים: פתח-תקווה

עיסוק: מנהלת בהתנדבות את מרכז "אורנית" לילדים חולי סרטן, את מאגר מח העצם של "עזר מציון" ואת מרכז "מחלימים", מרכז הבראה למחלימים מסרטן.

השכלה: ד"ר לסיעוד

איך הגעת לתחום שבו את עוסקת ומה כוללת עבודתך?

לפני 15 שנה בעלי מוטי חלה בסרטן בלוטות הלימפה. אחרי טיפולים קשים הוא נרפא, אך אחרי שנתיים זה חזר, ורק השתלת מח עצם הצילה אותו. כשעוברים משבר יש שתי אפשרויות – לצמוח או להשבר. אנחנו בחרנו לצמוח. כאות תודה על גודל הנס הקמנו את מרכז "אורנית", בית הארחה לילדים ונוער חולי סרטן, בשיתוף עם "עזר מציון". במרכז יש מלון, חדר אוכל גדול, מרכז פעילות לילדים ובני משפחותיהם כמו פינת חי, משחקיה, חדר מוזיקה, חדר אומנות, אודיטוריום ,גן שעשועים ועוד. יש בו גם מחלקה לתמיכה במשפחות בהן אחד ההורים חולה סרטן, ומאות נעזרים בה.

לפני יותר מעשור נפטר הנער מושיק סחייק לאחר שלמרות מאמצי חבריו, שגייסו 3,000 דגימות, לא נמצאה תרומת מח עצם עבורו. אז החלטנו בשיתוף עם "עזר מציון" על הקמת מאגר מח העצם, שכיום נותן מענה ל-55% מתושבי ישראל. חשוב לדעת שרק 25% מהחולים ימצאו תורם מתאים בקרב בני המשפחה, כל השאר נזקקים לציבור, כשההתאמה טובה יותר תגיע ממישהו מאותו מוצא. לכן חשוב מאד להגדיל את המאגר.

כיצד את מצליחה לשלב בין העבודה לבית ולילדים?

לצערי, העבודה מגיעה לפעמים על חשבון המשפחה, אבל אני משתדלת ללכת על הגבול הדק ולנסות להיות גם פה וגם שם. לדוגמה, ערכנו מחנה נופש למשפחות של חולי סרטן בגבעת אולגה, עבדתי עליו חודשים רבים, אבל עקב נסיבות משפחתיות עשיתי את הבחירה הקשה ולא השתתפתי בו.

את נתקלת בכל כך הרבה כאב, מה נותן לך כח?

הצוות הנפלא איתו אני עובדת, הבעל התומך, המשפחה המחבקת, וכמובן - הסיפוק האדיר מעבודתי. העצה שלי היא כשאני נמצאת בסיטואציה קשה להזכיר לעצמי את הנצחונות הקטנים, ותמיד לזכור את המטרה שלשמה אני כאן. בשלוש מילים: לראות הכל בפרופורציה!

בנוסף, לא חסרים דברים שממלאים אותי סיפוק. נפלה בידי הזכות להציל חיים במשרה מלאה. אבל גם דברים קטנים יותר, כמו הטיולים של ילדים חולים, הידיעה שאני גורמת להם צחוק והנאה ממלאת בסיפוק.

חוה זינגבוים

מספר ילדים: שש ונכדה

מקום מגורים: רעננה

עיסוק: מנהלת ובעלת בית-ספר לקוסמטיקה רפואית

השכלה: קוסמטיקאית רפואית בוגרת שיטה ייחודית

איך הגעת לתחום שבו את עוסקת ומה כוללת עבודתך?

זמן קצר אחרי נישואי עברנו לארה”ב, משום שלבעלי היתה שם משרת חזנות. התעניינתי שם בקוסמטיקה רפואית. למדתי בניו יורק ואחר כך בטקסס. שם נחשפתי לשילוב בין קוסמטיקה לבין רפואה, קוסמטיקה בהיבט הטיפולי. בהתחלה העבודה היתה מאד קלינית, למשל טיפלתי באנשים שעברו כוויות קשות, נשים אחרי כימותרפיה, והתפקיד היה להשלים את הצוות הרפואי. קוסמטיקה “קלאסית” פחות עניינה אותי, אבל פתאום ראיתי שאפשר לפתח פורמולות פעילות, שהעור יכול לעבור שינויים אמיתיים על בסיס המחקרים הקליניים. הייתי מהראשונות שיצרו את התחום בארה"ב.

כשחזרתי לארץ התחום של קוסמטיקה רפואית לא היה קיים כאן, “קוסמטיקאית” היה מושג נחות, הרופאים לא הכירו את המושג של שיתוף פעולה. פיתחתי את הדברים מאפס. היום אני מלמדת קוסמטיקאיות את ההסתכלות הרפואית על העור, ופיתחתי שיטות משלי לטיפול בקמטים, אקנה, פיגמנטציה ועוד. אני מסתכלת על זה בעיניים רפואיות: מה הבעיה, כמה זמן היא קיימת, איזה חומרים פעילים יועילו. היום הקוסמטיקאיות מצויות במקום אחר. יש רופאים שמשתפים איתן פעולה, עובדים בצוותים.

את אשה מצליחה מאד, איך זה השפיע עלייך מבחינה אישית?

באופן מפתיע, הייתי מאד לא מרוצה דווקא בשיא ההצלחה. רציתי להיות בבית עם הילדים ולגדל אותם. אחרי תקופה ארוכה של עבודה עצמית הבנתי שכל מה שאני עושה – אני עושה למען הילדים, וזה גרם לי לא רק להיות מרוצה ,אלא גם גאה בעצמי, וכך גם הצלחתי להוריד במשקלי עשרות קילוגרמים.

בנוסף, העיסוק שלי עם נשים גורר את היכולת להעצים אותן, לעזור לאחרות בעסקים שלהן, להעשיר את חייהן בהיבט הזה ולעזור להן לפרנס בקלות - זה סיפוק מאד גדול.

כיצד את מצליחה לשלב בין העבודה לבית ולילדים?

החלום שלי הוא כאמור להיות אמא במשרה מלאה. אני לא מגיעה מתוך המגזר החרדי ובכל זאת ילדתי ששה ילדים, כי לדעתי אמהות זו המהות.

אחרי שהבנתי שזה בלתי אפשרי, אני משתדלת להקדיש את עצמי לילדים בצורות שונות – לפעמים הםבאים איתי לעבודה ליום שלם. יש לכל אחד לוח מחיק ואנחנו מתכתבים, הם משאירים לי הודעות ואני להם, וכשאני בבית – אני רק אתם. משתדלת למצוא שעה של אחד על אחד לכל ילד ולבלות איתם זמן איכות. הילדים שלי הם הכח שלי. כל השאר זה צורך הפרנסה, אני לא מתבלבלת עם הפוזה.

איפה את רואה את עצמך בעוד עשר שנים?

אני לא מאמינה בחלומות, אני מאמינה בעשייה. מקווה להיות במקום יותר נינוח, עם יותר זמן פנוי לילדים ומקום לכולם. בדרך נצא לחו"ל, נכבוש עוד מדינות עם השיטה, האקדמיה והמוצרים.

מלכה ירום

מספר ילדים: שבע + נכדים

מקום מגורים: ירושלים

עיסוק: מקימת ארגון "אם הבנים" לסיוע למשפחות ללא אב

השכלה: תואר שני בייעוץ חינוכי וייעוץ זוגי

איך הגעת לתחום שבו את עוסקת ומה כוללת עבודתך?

אבי ז"ל שכל בשואה אשה עם שלושה ילדים. אולי מתחת לסף ההכרה זה היה מונח שם כל הזמן. תמיד הסתובבו אצלנו בנות של "נווה ירושלים", ועם חלוף השנים היו כאלה שחזרו (כלומר התגרשו). ראיתי אז את העול והבעיות, במיוחד אצל בעלי תשובה, שאין להם משפחה תומכת, ושבת אחת שלחתי אותן לנופש. הילדים שלא היו אצל האב נותרו אצלי. הן שבו מרוצות ומאוששות, וכך זה התחיל, לפני כ-15 שנה.

אחר כך הגיע חג, חנוכה כמדומני, חג ארוך שבו קשה להיות עם הילדים כל היום. ארגנתי יום פעילות לאמהות וילדים, כשהרעיון שעמד מאחוריו הוא שהאמהות יהיו עם הילדים בלי העול של העסקתם. בילינו יום נפלא עמוס פעילויות לנשים ולילדים, שבסופו הבנו שילדים זקוקים גם לחונך.

כך התפתח המיזם, עד שהיום יש לנו עשרין וחמש יועצות מתנדבות, חונכים וחונכות ואינספור פעילויות, כמו טיפולים רגשיים, פסיכודרמה, מקהלה טיפולית, סדנאות כמו הדרכה לכלכלת בית, הכנה לנישואים שניים, בניית עסקים קטנים ועוד. זוהי קבוצת תמיכה, הן לילדים שרואים שאינם יחידים בעולם, והן לנשים שיכולות לחלוק את הקשיים עם נשים אחרות. אנחנו מבלים ביחד גם בחגים, בחופשים ובראשי חודשים. הפעילות נסמכת כולה על תרומות, כך שאנו נזקקים מאד לעזרת הציבור!

כיצד הציבור מגיב למיזם הזה?

היום זה הרבה יותר פתוח, כי לצערנו הנושא תפס תאוצה. בתחילה הסתכלו על הנשים הגרושות הרבה יותר בהאשמה בחוסר הבנה, והיום בגלל שיש כל-כך הרבה מקרי גירושין והמספר הולך וגדל, ממילא הנושא פחות בעייתי.

לא שאלו אותך האם בעקיפין את מעודדת גרושין?

למה, אישה תקבל חשק להתגרש כי לילדים שלה יש חונכת? זוהי מציאות! כמו שבעבר היו ילדי חינוך מיוחד אף שלא היתה להם מסגרת, כך יצרנו מסגרת לנושא שתמיד היה קיים. לפחות כך ילד יודע שהוא אינו אשם בכך שהוריו התגרשו.

אלו נשים חברות בקבוצה?

חרדיות מכל קשתות הציבור: חסידיות, ליטאיות, ירושלמיות, חב"דניקיות.

כיצד את מצליחה לשלב בין העבודה לבית ולילדים?
כבר אין לי ילדים בבית, אבל למשל הרבה שנים לא ערכתי ליל-סדר בבית, ויש מחיר לכל דבר, לטוב ולמוטב. הילדים למדו להבין שיש מחיר לכל דבר, ומי שעוסק בצרכי ציבור צריך לוותר. למרות ובגלל הויתור, אני אשמח מאד לעשות סדר גדול יותר אם אנשים יאמצו משפחות על ידי תרומה, ויאפשרו לעוד משפחות להתארח.

איפה את רואה את עצמך בעוד עשר שנים?
לצערי אני צופה שנהיה בפריסה ארצית ונצליח לתת עוד כח לעוד ועוד אנשים שאין להם ברירה אלא להכנס למעגל העצוב הזה.

רחל שלקובסקי

מקום מגורים: ירושלים

עיסוק: מיילדת, בעבר 45 שנה מיילדת ראשית ב"שערי צדק", מנהלת ארגון החסד "מתן בסתר – במבי (בסיוע משפחות ברוכות ילדים)”

השכלה: אחות מוסמכת ומיילדת

איך הגעת לתחום שבו את עוסקת, ומה כוללת עבודתך?

המודל שלי היתה הרבנית רחל סרנא, אותה הכרתי כתלמידה. ביתה היה פתוח לכל העולם, והיא סייעה לתלמידות סמינר ללא בית להינשא ועוד. במלחמת יום הכיפורים, ביחד עם חברתי ואחותי משווייץ, החלטנו לתמוך בשלוש משפחות במאה דולר בכל חודש. אז זה היה סכום גדול. במקום לדאוג רק לשלוש משפחות, הן הלכו לקהילות בציריך, מילאנו ולוגאנו ולבסוף גם ללונדון, עד שהגענו ל-25 משפחות להן עזרנו בכל חודש. אחר כך התרחבה הפעילות, והתחלתי לגייס תרומות גם בארה"ב. היום יש קרוב לארבעים קהילות שמשתתפות, כשרוב הצדקה נעשית על ידי נשים. כשהמצב הכלכלי הוחמר גבר זרם הפניות אלינו, וכל פרסום בעיתון מביא עוד פניות, אך המצב כיום הוא כזה שגם למשפחות הקיימות אנחנו לא תמיד יכולים לעזור, ואנחנו זקוקים מאד לכל תרומה.

לאיזו אשה היית ממליצה להיות מיילדת?

צריך אופי מיוחד למיילדות. צריך לאהוב את זה, ולהיות מוכנה לנתינה כל החיים. באנגלית מיילדת זה midwife, שפירושו באנגלית עתיקה ′להיות עם האשה′. צריך להיות אתה ולא מעליה, ללכת לקראתה. צריך הרבה סבלנות, ומצד שני - צריך לדעת לעבוד מאד מהר, כי יש מצבי לחץ אדירים. בידינו יש חיים של שני בני אדם! זה טוב להיות נחמדה, אבל זה לא מספיק, צריך להיות יעילה, לדעת לשלוט בחומר הרפואי ולדעת ליישם אותו, להתחשב בכל חלקי הצוות, להסתדר עם משפחות במצבי לחוץ, ועם מקצועות אחרים שעובדים איתנו. זו עבודה שהיא בעצם גם פיזית וגם נפשית, ולא יזיק להשתמש גם בשכל. בנוסף, לא תמיד הכל שמח, כמו אשה חולה שיולדת, או לידת תינוק מת או בעל מום. זו אומנות בפני עצמה איך לדבר עם נשים במצב הזה. בנוסף, המקצוע דורש יושר מוחלט.

כיצד את מצליחה לשלב בין העבודה לבית?

(מחייכת) כנראה שבאותן תקופות עמוסות לא כל כך הצלחתי. הייתי משוחחת בטלפון בשביל הארגון בין משמרת למשמרת ושוטפת רצפה תוך כדי... כשהייתי אחראית חדר לידה הרגשתי משועבדת 24 שעות. כעת זה נגמר וירד מעלי עול גדול.

איפה את רואה את עצמך בעוד עשר שנים?

הייתי רוצה לעזור לכל העולם, אבל אנחנו מוגבלים. למעשה, אין גבול לתחומי העזרה שבהם נוכל להתפתח.

עו"ד נחמה ציבין

מספר ילדים: 5 + נכדים

מקום מגורים: כפר חב"ד

עיסוק: עורכת דין במשרד משותף עם בעלה, שמסייע לאסירים ישראלים ברחבי העולם

השכלה: תואר במחשבים ותואר במשפטים מאוניברסיטת בר אילן

איך הגעת לתחום שבו את עוסקת, ומה כוללת עבודתך?

הקריירה הראשונה שלי היתה במחשבים. עבדתי באגף המחשבים ב"אל על”. היתה שם התחשבות בשעות העבודה לאמהות, המשכורת היתה לא רעה, אבל אז בעלי סיים לימודי משפטים, ושנה לאחר מכן הוא פתח משרד עצמאי. הוא אמר לי אז שטוב שיהיה עוד עורך דין במשפחה. שקלתי את העניין ולבסוף קיבלתי. כשסיימתי ללמוד המשכתי לעבוד במחשבים, אך כשהוא נזקק לי הצטרפתי למשרד. מאז, כבר חמש עשרה שנים שאני עורכת דין. המשרד עוסק בעיקר בתחום האזרחי, כולל גם במה שהציבור קורא ′בג”צים′ ועתירות מנהליות. זהו תחום שעושים בו לא מעט בשביל הכלל, כשבסופו של יום משיגים תוצאה הטובה גם לכלל הציבור.

האם לא מפריע לך ששניכם עובדים יחד?
ככלל, לא מומלץ ששני בני זוג יעבדו יחד. אבל בתחום עריכת הדין יש המון זוגות, כי העבודה היא בדרך כלל לא יחד. כל אחד עוסק בתיקים שלו, וזה כולל לא מעט ישיבות מחוץ למשרד, דיונים בבתי משפט, זה לא חיכוך בשטח של עשרים מ"ר. מה שמיוחד במשרד שלנו הוא שבעלי, המסייע לעצירים ישראלים ויהודים בחו"ל, עוסק לא מעט בתחום הזה, שכרוך בנסיעות שבועיות לחו”ל.

האם אינך חוששת מהתנגשות עם האמת בעבודה שאת עושה?

יש בדיחה על עו"ד שניצח בתיק והתקשר ללקוח ובשר לו: "הצדק ניצח”, ענה לו הלקוח "תגיש ערעור!”. וברצינות, כשיושב מולי לקוח בפגישה הראשונה, אני אומרת לו, אם תשקר לי, בסופו של יום ייגרם לך נזק. אני לא יכולה להיות בטוחה, אבל רוב האנשים ישרים והגונים ולא באים לרמות, רק רוצים את מה שמגיע להם. כיום אני בעיקר מעדיפה לטפל בעניינים עסקיים ומופיעה פחות בבתי משפט.

כיצד את מצליחה לשלב בין העבודה לבית והילדים?

את העבודה הקשה התחלתי כשהילדים כבר גדלו. כשהם היו קטנים אמנם עבדתי במשרה מלאה, אבל הייתי בבית בארבע-חמש, או שקפצתי הביתה לארוחת צהריים. רק אחרי שגדלו הרשיתי לעצמי להאריך את שעות העבודה. בנוסף, למדתי להאציל סמכויות ולנצל יותר נכון את הזמן, גם בענייני עבודה וגם בענייני המשפחה והבית. אי אפשר שלא לציין כי בלי הסיוע של המשפחה המורחבת היה לי קשה יותר.

איפה את רואה את עצמך בעוד עשר שנים?

בעבודה. מה שאני רוצה שיהיה – זה איזון יותר נכון בין העבודה למשפחה ושאר החיים.

רוחמה פרנקל

מספר ילדים: אחת + 2 נכדות

מקום מגורים: ירושלים

עיסוק: דיאטנית קלינית, אחראית מערך התזונה בבית החולים ′איתנים ו′כפר שאול′, מתמקדת בשנים האחרונות בהטמעת אורח חיים בריא ובהעמקת המודעות לתזונה בריאה בציבור החרדי ונאבקת לשיפור האיכות התזונתית של מוצרי המזון בכשרות מהודרת. עשרות אלפי נשים שהשתתפו בקבוצות התזונה "לרזות עם רוחמה" שבהנחייתה זוקפות לזכותה אורח חיים בריא להן ולמשפחתן.

השכלה: דיאטנית קלינית B.Sc Nutr RD

כיצד הפכת לדיאטנית החרדית היחידה והגעת לתפקיד האחראית על שני בתי חולים?
אין קשר להיותי אשה חרדית ולעובדה שהגעתי לתפקיד. המקצועיות, הידע, הנסיון – הם המטען שהבאיתי איתי. המסר שאני מעבירה לממונים עלי הוא, שאני מצליחה בזכות היותי חרדית ולא ′למרות′ היותי כזאת. אני מאמינה, שעובדת היותי אשה שומרת תו"מ מוסיפה למקצועיות גם את הפן של ערכי מוסר, שכל כך חיוניים במקצוע כמו שלי. יחד עם זאת, אינני מוותרת על הפעילות והעשייה הציבורית שלי בהובלת תחום שהוא לא פחות חשוב בעיני, תחום ′תזונה מקדמת בריאות′ בציבור החרדי ,שאותו הצבתי בראש סולם העדיפות ובו אני עוסקת בשנים האחרונות.

כדיאטנית מובילה וכמי שמשפיעה על הרגלי הבריאות של הציבור, האם את חושבת שיש מאפיינים יחודיים רק בציבור שלנו בתחום התנהגות בריאותית?

כן. נתוני מחקר שהתפרסם בתחום מדדי גדילה בילדים, עשויים להצביע על בעיה סמויה של תת תזונה בקרב הילדים החרדים. לתופעה זו יש השלכה נרחבת על ההתפתחות והסטטוס הבריאותי של הילדים. לכן, אני פועלת כדי לשנות את הגישה הכוללת של מערכות הבריאות לנושא קידום התזונה במגזר החרדי. גופי הבריאות צריכים להתייחס לציבור החרדי כ′תת אוכלוסיה′ עם כל ההשלכות והמשמעות הנגזרת מכך ולהשקיע משאבים למחקר ייעודי בתחום הבריאות בקרב הציבור החרדי . רוב התכניות הקיימות בציבור שלנו הם כאלו ש′גיירו′ אותם, והתאימו אותם לצרכים של הציבור

′יועצים′ חרדים או בעזרת נשים מהשטח. צריך להבין שתוכניות לקידום בריאות בונים על בסיס מחקרים ולא על בסיס של ′מאכערים′ מהשטח- עובדה זו יודע כל טירון שעוסק בתחום.

אם חרדית ניצבת מול אתגר של האכלת משפחה גדולה בתקציב מוגבל שהצטמצם עוד יותר בתקופה האחרונה בשל עליה חדה במחירי המזון הבסיסי. בתכנית שאני מעבירה, לומדות האמהות כיצד לנתב את סל המזון המשפחתי בצורה שתבטיח צריכה תזונתית נאותה לילדים והתפתחות וגדילה אופיטמלית.

אני נאבקת על כך שמוצרי מהדרין יהיו באיכות תזונתית גבוהה לטובת הציבור החרדי, ומלמדת אמהות, תחת המותג "לקנות בריא עם רוחמה" כיצד לבחור מוצרי מזון בעלי איכות תזונתית גבוהה

איפה את רואה את עצמך בעוד עשר שנים?

אני לא רואה את עצמי, אלא אני חושבת במושגים של ′מה אני רואה בתחום התנהגות הבריאות של הציבור שלנו′ ומה השיפורים שנעשו.

אני רואה בעוד שנתיים –שלוש , תכניות לחינוך תזונתי בגנים, בבתי ספר ובסמינרים. הזנה בריאה בת"תים ובישיבות. יוזמת הקמת בית ספר למדעי התזונה עבור בנות סמינר, שיכשיר אותן להיות תזונאית קלינית עם תואר והכשרה הנדרשת כיום לצורך קבלת רשיון עבודה של משרד הבריאות. כדיאטנית חרדית, אני חושבת שזה מקצוע מאד מתאים לאשה החרדית.

(הכתבה מתפרסמת בגיליון ה-16 של מגזין סטייליש. עוד במגזין: מגוון כתבות מרתקות וטורים אישיים לאישה החרדית)

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר